Jump to content
Българският форум за музиканти

На какъв език предпочитате да пеете и/или пишете текстове


vhcs

На какъв език предпочитате да пеете и пишете текстове  

171 гласа

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Моля, впишете се или се регистрирайте, за да гласувате.

Recommended Posts

Не се намесвам само заради намесата.

Алекс -мисля ,че си прав , и че засега везните накланят в полза на пеещите на Бьлгарски.

(в смисала на който ти говориш - постигнат успех)

 

Само за протокола, ще спомена един добре направен албум на бьлгарска група на Английски.

Единственият албум издаван на Стоунхендж.

 

Според мен - кой както иска. Но ако е на английски - все пак да обьрне повече внимание

и ако нещата не звучат както трябва ( вокалиста не е на достатьчно високо ниво с

разговорния английски , а текстописеца - трябва да е доста на ти с горния език,

ако двамата се различават или пьк са едно и сьщо лице)

да се отказват овреме или да положат усилия за по- доброто му владеене.

(лично мен = някои групи ме дразнят с "английския" си - кавичките не са случайни)

 

(За да няма нападки кьм мен - имам само основни понятия по английски -

изкарано 5-то предпоследно ниво с 133 от 135 точки - и никакво самочувствие да пиша текстове на английски( на бьлгарски пиша и имам известно самочувствие). Естествено като тинейджьр ,още преди да просвиря на китара (което стана сравнително кьсно - на 18 години) - пишех разни текстове на английски. Но за собствен кеф и от фенщина. Сега не бих се наел.)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 69
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Евтиме, съгласна съм с теб, че с една английска гимназия, английски поет не се става, НО няма нужда да си Шекспир, за да ти е правилен граматически и лексикално текста и да казва доста.

 

Да, напълно съм съгласен с теб, че клишета и прозодии за английски език, човек може да напише колкото си иска, и не му е необходимо особено владеене на езика за целта.

 

Хубавия текст в популярната музика не е сложен или помпозен. Напротив - хубавия текст е прост и разбираем. Но за сметка на това, не е банален. Много са малко хората, които имат дар слово да напишат хубав текст на български, а на английски да не говоря. Според мен, човек трябва да има дар слово, както и да знае МНОГО ДОБРЕ разговорния и официалния английски език, за да тръгне сериозно да мисли английски текстове, и да си вярва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И ето Марк Аврелий веднага ти отговаря бандата е Гравити Ко
Гравити Ко са известни само в България и никъде другъде по света... нищо че пеят на английски.

 

Ето малко БГ групи от миналото и настоящето с големи успехи и заслуги за бълграската общо казано поп-рок музика които пеят на български:

Щурците, Сигнал, ФСБ, Клас, Тангра, Диана експрес, Ахат, Контрол, БТР, Д2, Ревю, Хиподил, Ер Малък, Нова Генерация .. могат още много да се изброят.

 

я изброй сега ти БГ групи и изпълнители които са горе долу от калибъта на горе избороените и пеят на друг език а не на български.

 

oh yeah baby =о да матсе

клате тие и тръкалиате братиа

а тва точно е такова клише което според мен пеят хора които няма кво друго да кажат освет ойеее, ояяяя, оиииии, олаааа.

Другото което - не могат 2 езика да се сръвняват така директно.

Грозна си като салата,

неразбъркана с оцет,

А тва как ще го изпеш на английски да те питам аз ?!?!

 

Поздрави

Алекс

Ето ти малко повече информация за Гравити Ко,цитирам: Клипът на “Mr. No Оne” e включен в официалната седмична видео компилация на BMG (Bertelsmann Music Group), наред с клиповете на Сантана, Кристина Агилера и Уестлайф. “Mr. No One” е разпространен в над 40 държави и 300 офиса на мейджър компанията.

 

Следващият безспорен успех на момчетата е разрешението, което получават за издаване на кавър - версия на една от класиките на световната поп музика “Ain’t No Sunshine” за територията на целия свят от EMI Publishing, както и личното разрешение от автора на песента Bill Withers.

 

 

Коя от посочените от теб групи е постигнала някакъв успех извън България освен ФСБ и Б.Т.Р. сега ти ми кажи?Ако Ахат бяха пробили в Щатите щяха ли да правят турне в БГ и до колкото чух по непроверена информация някой дати от турнето са отпаднали...Нямам намерение да споря повече всеки има право на мнение и собствено виждане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

в смисала на който ти говориш - постигнат успех
всъщност не съм търсил никакъв успех с тая тема ... просто ми беше интересно защо някой предпочитат други езици. Хора всякакви, идеали и разбирания всякакви та за това питах - да разбера какво ги подтиква към това.

 

Аз лично разделям българския музикален потребител на 3 групи - 60% слушат чалга, 30% "импорт музика" и едва 10% слушат и уважават българска поп-рок музика, като тия 10% по принцип са съответно някъде 60на40 от другите 2 групи. Та който иска да прави поп-рок музика за българската публика трябва да се задоволи с тия 10%. По принцип съм на мнение, че хората които слушат само "импорт" музика не биха слезни нива по надолу и се задоволили с българска музика изпята на английски или друг език. Просто липсва все още необходимото качество което очакват потребителите.

 

Много се радвам на амбициозни банди и изпълнители които се целят високо към световната сцена. За съжеление там играта е съвсем друга и ние имам допир до световната музикална сцена само като потребители - идват кви ли не групи да ни дрункат и пеят на кви ли не езици :rockon: . Да се надяваме това да не бъде вечно така ... дето се казва една птичка пролет не прави ама и тя ако не дойде пролетта няма никога да дойде.

 

тъй че желая успех и късмет на всички музиканти които се опитват да се реализират на англисйки!!!

 

... просто ми беше любопитно за подбудите на другите тук във форума и наситина е много жалко, че има хора които намират нашата музикална сцена за "селска" и музикантите които творят на български за "ганьовци"

 

Поздрави

Алекс

 

...............

едит че чак сега видях ч имам отговор

 

Клипът на ”Mr. No Оne” e включен в официалната седмична видео компилация на BMG

аз вече писах за птичката и пролетта ... та това е една наистина капка в морето, дано скоро има и повече !!!

 

относно кавъра ... я кажи вие колко кавъри правите и свирите без квото и да е разрешение и на кой му пука за тва. Мен не ми пука и се кефя дори как забивате ... да го духат богатите лейбъли, ей това ми е мнението за тях защото те диктуват коя банда и парче на кое място да е в чавртовете а не хората.

 

поздрави again :whistle:

Редактирано от vhcs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно кавърите можеш да ги свириш без проблем винаги когато обявявам песен казвам на кой е не казвам че това е моя песен.Проблема ще дойде от това ако аз запиша албум от кавъри и не си платя за това да така е!Не знам да е забранено да изпъляваш чужди песни. Добре айде да приемем че в БГ е незаконно да свириш кавъри ами тия дето ходят по корабите по Корея в Норвегия....кво правим с тях? Ми те не са само Българи?Те дане би да свирят 6 серии по 45 мин авторска музика?Айде стига прав съм за Гравити Ко и в момента се надцакваме....!

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ааааа сега ще се надцаква ме па тиии ... предлагам като се видим да се надцакаме с бири :surprise::wallbash:

 

Ей го закона за авторското право, глава 5 е свободното ползване на произеденията и там описание на кавърите не се среща -> значи е забранено ползването както и разпространението независимо дали с комерсиална или с некомерсиална цел. При всички случай ти тряба писмено разрешение от собственика на правата - на теория е така ама на практика никой не го интересува. За корабите - еми те в повечето случай са регистрирани фирми по офшорни зони и острови и там така или иначе не ги фаща квито и да са права защото няма закони като хората. Ако не, също са са длъжни да водят плейлисти и да плащат за всяко едно парче ... дали го правят, дали някой следи не знам а и не ме вълнува чесно казано.

 

За Гравити Ко си прав - спор няма !!! дано има повече такива банди та да дадът кураж и на други да творят и се стремят към световната сцена. Пътя към световната сцена обаче неимуверно минава през нашата родна сцена. Това също не трябва да се забравя и подценява.

 

поздрави

Алкес

Редактирано от vhcs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Само да споделя, нещо което потвьрждава предният ми пост по темата.

 

Едно, бих казал любимо парче на Мери Бойз Бенд - Непознати улуци.

Мери (не знам истинското и име) много добре е хванала на български темата -

"отиде си лятото и идва есента"

- една много актуална тема

(много хора обичат лятото и стават тьжни от есента),

парчети е с готин риф и е хит, бих казал .

На български - прекрасно.

Тази неделя по " Елит" канал 1 - "английски" вариант на парчето.

Пълна боза - някакъв тъп английски текст, отвратително пеене на английски

(за акцент говоря). Ами, не стават така нещата.

Например Шакира - работи с 6 лингвиниста.

 

Тук, някой изкара едно - две нива и хайде хоп = ще пеем на английски.

Резултата - смешен, плачевен или както искате, така ще му кажа.

Още повече за парче, което вече е установено.

 

(по-горе съм си казал ,че нямам нищо против да се пее на английски, но да е на ниво.

не става дума за гаражни банди - там е все тая , тъй като малко хора ги слушат)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така,интересна тема,сега я виждам.Прочетох мнението на човека,който е пуснал темата (добре) но той е повлиан от всички тези фактори,който е изброил - това е така(живеем в България все пак).Не поучавам и не споря,просто изказвам мнение.Аз,лично предпочитам родният ни език.Но от друга гледна точка няма значение,ВАЖНО Е ПОСЛАНИЕТО.Всеки има свободата да пише,но да не забравяме,че да пишеш текстове си е отговорна работа спрямо себеси и другите.С думите си предаваш чувство,емоция,настроение,лично мнение така се възпитават хората... в общи линий това е ИЗКУСТВО.Чао и благодаря за вниманието,до нови срещи-по трасето.HIT ME!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

няма нужда да си Шекспир, за да ти е правилен граматически и лексикално текста и да казва доста.

Koлеги, какво общо има поезията с граматиката в който и да е език? :greenball:

 

Според моето скромно мнение българският език не подхожда на метъла така, както английският. Все едно да напишеш българска народна песен на бразилски, или приспивна песничка на немски :)

Аз хубава метъл песен на български не сум чувал( ако не сте съгласни пишете ми, Търпим Критика Всек'ва)

 

За другите стилове музика предпочитам текстовете да са на някакъв език, който не разбирам, защото главата ми и без това е пълна с глупоси...:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е твоят личен избор.

Аз смятам, че има достатъчно метъл музика на български, която звучи добре.

Също така смятам, че макар и да няма бългаска народна песен на бразилски, то има приспивни песнички на немски, които със стотици години, очевидно, са си вършели работата.

 

Приятно слушане на китайски пънк :thumbdown:.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пратете ми детска приспивна песничка на немски ^_^

Метъл песен на български.

 

Просто съм любопитен, не се заяждам. :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пратете ми детска приспивна песничка на немски
колкото и да ти е странно точно па немците имат 3 тона детски песнички от които голяма част стават за нещо и не малко от тях са наистина много добри. От къде знам ли - еми сина ми е на 2 и постоянно слуша и пее такива песнички. Ако държиш на пример - последното CD на Nena бих казал че с няйната нова банда (мелодичен рок забиват) много добре са интерпретирали повечето известни детски песнички в това число и приспивни .... чак на мен ми харесват

.... ехехехе, виж китайски или японски пънк не съм слушал

 

В общи линии чудомир май е най-прав от всички:

това е ИЗКУСТВО

тъй че кой каквото му душа иска/дава

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Аз пиша текстовете на групата си. Още сме "мъници" (в смисъл, че сме новосъздадена банда). Пиша на Английски и Фински. Видях че в някои мнения казвате че Финският език звучал като джавкане, но не е така. Дори финските песни стават по-добре :blush:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^в интерес на истината финският е един доста мелодичен език - пълен с какви ли не комбинации от гласни: дълги, кратки, двойни... жените когато говорят, сякаш все пеят. поне такова е моето впечатление, слухово само. ен юммерре, не разбира :metalist:

 

интересно как звучат твоите текстове. сигурно взимаш най-мелодичното от всичко, което знаеш на фински?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

жените когато говорят, сякаш все пеят.

А мъжете във Финландия говорят:

-VITTU! PERKELE! VITTU! SAATANA!

 

@NewClear*Fear, метъл песен на български - от едната страна са песните на Ахат и подобни, от друга - Кровуел. И ако първото не се вписва в представата за "метъл", второто определено го прави.

 

Повечето от нас са с предубедености към дадени езици и "звучат еди-как-си", затова не можем да открием красотата и възможностите им.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.