Jump to content
Българският форум за музиканти

Кабели... Какво ли може да се говори за тях?


IvanDTr

Recommended Posts

Полезна статия наистина. Имам един въпрос, искам да си купя наистина качествен кабел (чинчове), къде мога да намеря нещо наистина префесионално и на каква цена ако знаете? 10х.

 

Интерконекти има навсякъде по хай-фи- магазините. Проблема е, че всичките ми познати музиканти получават уртикарии като видят цените! А и при положение, че записвате най-често в компа, се обезсмислят всичките сребърно-родиеви третирания...

Позволявам си да препоръчам свестни и евтини кабели - тези:

http://www.futureshop.co.uk/btxl23008-2-rc...-08m-p-753.html

от тук:

http://www.audioarte-bg.com/index.php

 

Понеже кабелите за домашни системи принципно се гледа да са колкото може по- къси, е проблем намирането на хубав и дълъг кабел с чинчове. Такъв кабел, от тоя магазин, си взех 1.5м за ~ 33лв, което според мен си е далавера !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 years later...

А защо си се насочил към Monster? Според мен са неоправдано скъпи. Все пак, ако държиш можеш да сиги поръчаш от Томан през Динакорд., без допълнително оскъпяване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Би ли дефинирал какво точно от качествата им те прави доволен?

Което да се различава от същите качества на други кабели?

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След като си взех нов аудио интерфейс (M-Audio FW Solo), установих, че ми трябват още два преходника от чинч към моно-жак, за да го свържа към мониторите си.Мониторите ми имат TRS вход, който съм ползвал до сега и XLR вход.Реших да си направя кабели с TRS жак от страна на интерфейса и XLR от страната на мониторите.Речено-сторено, но забелязах че с този кабел нивото на звука в мониторите е много по-ниско отколкото когато използвам TRS входа.Преправих си кабелите с TRS жакове и от двете страни и работата заспа.Въпроса ми е защо е тази разлика в нивото?Дали XLR входа трябва да се плзва с друг тип източник?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Истинските балансирани изходи се различват едни от други.

Освен това има различни схеми на свързване, в зависимост от вида балансиран изход.

За трансформаторните е едно, за електронно балансираните друго, а за някои електронни е трето.

Има изходи, които не търпят даване на късо, други са умни и ако едната линия се даде на маса, на другата се появява удвоено напрежение, за да съответства изходното ниво на дефинираното за устройството. Има и други, които не могат да работят, ако нещо не се даде на късо. Отгоре на всичко от огромна важност е сфазирането на сигналите. И тъй наНАтатък.

Изобщо, ще изразя обичайното си отношение - тази работа не е като оная...Не че и оная е проста, де!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 11 months later...

Понеже си има тема за кабели ще задам въпроса си тук да не правя нова тема за 1 отговор. Надявам се тук ще е мястото за въпроса... Та ще си взимам звукова карта Focusrite Scarlett 2i2, а имам пасивни монитори с усилвател пайнер от които съм много доволен. Какъв ще трябва да е кабела от усилватела към звуковата картата? Ето и снимка на изхода за мониторите от нея:

http://cachepe.zzounds.com/media/quality,85/Scarlett_2i2_rear-d8c99ccb34d911f6061363fce622c4cb.jpg
 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Правилните кабели за тази връзка не знам дали може да се намерят. 

Изходите са балансирани, а входовете на усилвателя са RCA/CINCH, небалансирани.

Това означава, че кабелите трябва да са 2, едножилни, екранирани, CINCH от едната страна и стерео жак от другата. Свързването обаче е е специфично, за да не се окъсява единия изход от балансираните. Освен това, коя част на балансирания изход да се използва (0о или 180о) ще определи как да се свърже кабела към жака.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно ще трябва всичко това да го кажа на специалист като ги свързвам... Гледах, че има кабел чинчове към 2 моно жака

http://cachepe.zzounds.com/media/quality,85/c151c9a38c3db001da4dfbab364fa815-aa2ced4c73a106aeb96868c2df4d3fc6.jpg

и си мислех, че ще свършат работа, но се оказа по-добрия вариант да попитам преди това хах. Не ги разбирам толкова връзките... Много благодаря за отговора!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 11 months later...

Едно от най-важните имена в музикалната индустрия, Gibson, представи първия продукт от колаборацията си с Tascam. На горната снимка може да видите първия кабел за музикални инструменти с вграден рекордер. Аксесоарът струва 100 долара и разполага със слот за microSD карти.

Кабелът може да запише до 13 часа музика със CD качество (44.1kHz/16 бита) от китара, бас, синтезатор, барабани и други инструменти. Основната цел на продукта е да предостави възможност за запис навсякъде, където носите инструментите си.

Продажбите започват на 15-ти май. Дължината на кабела е 4.9 мthumb640x320_gibsonblack.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 years later...

Здравейте колеги,

Имам следния въпрос относно покупката на балансирани кабели. Искам да свържа двата балансирани изхода на миксера с двата балансирани входа на сауд картата в компютъра. За целта ще купя балансирани кабели 1/4 жак към 1/4 жак. Въпроса ми е има ли значение дали ще взема кабели дълги по 1,5 метра или кабели дълги 3, или 5 метра, за да няма промяна в качеството на звука? Миксера е точно до компютъра, така че и кабели по 1 метър биха свършили работа, но все пак ако някога реша да размествам в студиото няма да е лошо да имам лек аванс откъм дължина на въпросните кабели.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колкото по-къси - толкова по-добре. Разбира се, гледай и да са качествени. Аз лично действам според нуждата в момента. Ако ми трабва 1 м. кабел - взимам 1 м. Когато ми потрябва 5 метра, ще взем 5 метра. Защото практиката показва, че временните неща са най-постоянни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпреки, че балансираните позволяват по-голяма дължина без забележими загуби, аз също съм на мнението, че "1 е по-добре от 5" и когато имам възможност да сложа по-късия кабел - ползвам по-къс. Освен ако не държи на някакви супер маркови и скъпи кабели, цената на един 3-5 метров балансиран кабел жак-жак не е толкова голяма, че да не може впоследствие да си купи няколко по-дълги и то само ако му се наложи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Материал на Rane Corporation към темата:

  • Cause and prevention of ground loops
  • Interfacing balanced and unbalanced
  • Proper pin connections and wiring
  • Chassis ground vs. signal ground
  • Ground lift switches

https://www.rane.com/note110.html

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.