Jump to content
Българският форум за музиканти

Цигарите и пеенето


thurston

  

258 гласа

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Моля, впишете се или се регистрирайте, за да гласувате.

Recommended Posts

Страшно много зависи от възрастта и от човека изобщо. Аз съм на 15 год., първи глас, втори сопран. Много ясно и хубаво гласче си имам :godbless: случва се да пуша в компания и съм забелязала, че е достатъчно да пуша по 5 цигари на ден за около седмица и половина и после не мога да взема горно сол, имам някакви гадни хрипове и като цяло звуча ужасно. Не съм пристрастена и не си купувам цигари, затова си направих експеримента да не пуша няколко седмици. Гласът ми си върна цялата прелест и височини. Ако пропушиш сериозно на 20-25, когато гласът ти вече се е развил, надали ще има толкова вреда. Но на мойта крехка възраст, дори да си втората Джос Стоун, няма да ти се размине прецакването на гласа. Така че, към всички мои набори, които обичат да припалват, но и искат да пеят- оставете ги! Няма да ви доведат до нищо хубаво.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Незнам възрастта има ли значение в тоя случай. Ако може човек да се лиши и от двете си цигари на ден, по-добре да го направи. Аз пуша и още не усещам вреди, но съм си поставила за цел да ги спра, че да е изпищя и аз накрая. Ходих при един много добър лекар в моя град да ми види профилактично гърлото накъде е. Пита ме дали пуша, казвам "Да, пуша". Вика спирай ги, че идват певици при мене и като им видя разсипаните гърла лошо ми става, всичко раздробено /взе ми се акъла...как така "раздробено"???/ и не пуших после 2 дена. Мисля сериозно да ги спирам напоследък, определено. То не влияе кофти само на гласа,баси то и кожата ти й се сменя цвета, имаш уморен вид и какво ли още не. Дайте си направим дружна уговорка за спиране на цигарите и да пишем кой как се чувства и как се "залъгва" да не пуши, да видим дали ще има полза и отказали се:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе цигарките може да вредят на гласа, ама наргилето - не. :)

При наргилето като си дръпнеш едно хубаво и то е вместо упражнение за дишането :):rockon:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

На мен лично ми вредят много цигарите. Аз още от малка си имам един перманентен хрип, но ако пуша става мазало. Пропуших миналата година, но преди два месеца ги спрях, именно защото пеенето стана невъзможно. Направо се давех в собствените си секрети. Преди няколко дни ходих и аз при един от най-добрите специалисти и той ми каза, че мога да ям каквото искам, дори да си позволявам недоспиване от време на време, но пеенето и цигарите са несъвместими. А разликата се усеща още на втория ден след спирането. И става все по-добре.

Ако наистина с пеене си вадите хляба, замислете се. Не че нямаме "светли" примери в българското музикално съсловие, които пеят прекрасно и пушат, но те са млади. Погледнете Богдана Карадочева. Наскоро я гледах в МА - една разкошна жена на младини с невероятен глас, сега дори говорът й е на дъх и хриптене.

Редактирано от Ilen
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и аз пушех и пеех и на 5-тата година операциика!сега не пуша!и не смятям да ги почвам отново никога достатачен ми е пушека наоколо!щадете гласовете много кофти влиаят цигарките особено за високите гласове!!!! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 6 months later...

Добре някой може ли да ми каже,защо след като не съм пушил от 1 седмица и не съм пил дори от толкова гласа ми е по зле от всякога.Нямам високи нямам нищо стил Кърт Кобейн до средата на деня го карам а не съм пушач от години а само от 5 месеца? Освен за профилактика да изпушвам по 1 на ден

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не съм ги почвала...

МНОГО ЗЛЕ ми се отразява пушенето на хора около мен. Добре, че у нас не пушим.

 

За писалите преди мен - колкото по-бързо ги спрете, толкова по-добре! И не става дума само за гърлото, а и за дишане, за изразителност на гласа, за тонус на пеенето. Това не са просто "височини", а и атака. Без бели дробове не става.

 

Сега сте на по 15-16 години, а след 10, а след още 10? Как ще се чувствате - да обичате музиката, а да не можете да "гъкнете"?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 weeks later...
Всеки го натяква това и на хората им става гадно.. всички се правят на загрижени, а къде бяха тези всички пред 6 години, когато почнах да пуша... :icon_shithappens:

 

Мммм, да... Този младежки егоцентризъм ми е познат: "Това си е моят живот! А къде бяхте всички вие, когато... слънцето изгряваше от изток?" :)

Имам няколко добри новини за теб (щото съм чела какво пишеш и на други места):

- с това твърдоглавие можеш спокойно да преодолееш притеснението от родителите и съседите си и да пееш с колкото глас имаш;

- ако искаш да пееш, повече отколкото искаш да пушиш, можеш да спреш цигарите (макар и постепенно, и "с временни отстъпления")... Изобщо не е късно! :)

 

(Имам и една лоша новина, но ще ти я спестя, за да не ти "пускам мухи" в главицата...)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен има други неща, които са по-вредни от цигарите. Изключваме, естествено, тези пушачи, за които 2 кутии на ден е нормата.

 

На мен лично алкохола, дори и в съвсем малки количества, ми пречи доста повече.

 

П.С. Не съм точно пушач, пуша по 3-4 цигари на ден и то само на терасата в офиса в делнични дни :cheers2:

Редактирано от Angermeans
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

E, ами тогава какво трябва да се каже за Мик Джагър, който пуши по 4 кутии червено боро? :) Доста съм чувал, че рокаджийски тембър се прави именно с цигари и уиски.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда.. и после не можем да говорим, не да пеем. Бях чела някъде за него, че започнал уроци по пеене, защото смятал, че има неправилна постановка и си прецаквал гласа. Някой искат да му подражават (примерно), той човека мисли, че не може да пее. А пък по тази тема за "докарване на тембър" с цигари и пукница, наскоро ми разказа един приятел (певец и той), че тяхната певица си "пазела" гласа паднал именно с пиене и много пушене,така си се кефела жената. Аз не мога да проумея :D как е възможно някой умишлено да си причинява подобно нещо. То повечето от нас не си харесват гласовете (сигурна съм в това) и си мечтаят за друга бленда, ама то си има поговорка за това..за на съседа двора. А...сетих се и за друга колежка. По време на работа вика аз не пия газирано, да не й пада гласа. Ама докато са в пауза изпушва 2 цигари. Викам не ти ли пада гласа от цигарите? Не...от газираното само. :) Демек не й се пие кола в тоз момент и философства. Всичко вреди на гласа, питайте Лили Иванова:) Пионер в опазването:) Казах го и по-горен пост: ако не ви затруднява може да намалите вредните неща, които ядете, пиете и пушите (дам) .Поне да се намалят. Цигарите и аз не съм ги спряла още. Бля.

Никой не се нави на предложението ми от лятото да ги спираме заедно и да описваме "процеса":)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Мик Джагър не може да пее. И да пуши, и да не пуши - все тая.

А алкохолът СУШИ гласните връзки...

... Цигарите и аз не съм ги спряла още. Бля. Никой не се нави на предложението ми от лятото да ги спираме заедно и да описваме "процеса"

Lee, това е страхотна идея! Не че аз имам какво да "спирам", но много се възхищавам на хора, които са спрели цигарите, както и на опитите човек да се откаже. Познавам хора, които ги спряха "от раз" и други, за които първият опит не се оказа успешен, но те си почиват и... продължават пак. Дори неотдавна работих с една колежка (преводач), която е пушила 40 години. По 2 кутии на ден. И сега ги спира с електронна цигара. Самата цигара струвала към 100 лв., а после се купуват едни пълнителчета (към 2 лв. едното), за които тя каза, че никотиновото съдържание се равнява на 1 кутия. И каза, че било много ефикасно, и пълнителчетата й стигали за по 4 дни.

Аз, понеже съм виждала мои приятели как се измъчват да ги откажат, не спрях да сипя възторзите си пред нея за това начинание! :) А тя с едно спокойстиве ми каза: "До две седмици и това няма да ми трябва. Спирам ги..."

Ти започвай каквото си си наумила и описвай процеса! (Аз съм по процесите, ще чета редовно. :D )

А това със сигурност ще зарази и други хора!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.