Jump to content
Българският форум за музиканти

Гараж за репетиции


Recommended Posts

Здравейте,

 

Колеги имам следния проблем. От доста време се занимавам със свирене, но досега винаги в домашни условия . От известно време с приятели обмисляме идеята да си наемем един гараж в който да се сабираме да свирим :pray: . Намирането на гараж за помещение не е сложно тъйкато доста се предлагат, но изниква проблема с шумо-изолацията. По прочетох във форума, но все още не мога да преценя кое ще е най-подходящо в моя случай :wallbash: . Варианта който обмислям е следната комбинация:

 

1. гибскартон с 2 пласт а минерална вата

2. и после върху него този продукт - http://www.di-tradebg.com/articledetails.p...57&Group=44 – basotect. (проблема тук е , че не знам каква му е цената и ако някой го е ползжал и е запознат моля да ме информира :) )

 

Имайте предвид, че помещението няма да е мое и ми се иска да го изолирам много добре за да нямаме проблеми със живущите в блока и да се наложи да се местим и цялата ми инвестиция да отиде на кино. :)

 

Приемам всякакви савети, идеи и предложения.

 

Благодаря ви предварително. :pray:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

батка квото и да правиш имаш ли допирна точка с стената на живущите от блока винаги ще имаш проблем просто вибрациите са си бибрации. трябва да е откъснато поне на метър от квато и да е стена.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Затова е по-удачно ако се намери гараж от тия, дето са отделени от блоковете. Поне при нас има доста - една цяла редица гаражи, които са отделени от жилищните блокове на 10-20-30 метра. Но пак ще се намери някой да мрънка, де. Я на някоя баба ще смущаваш фикуса, а на някой дядо делкото на Москвича ще прескача... :)

 

П.П. Винаги ми е било чудно тез шотландски бойци как хем нищо не чуват, а в същото време и най-малкият шум им пречи??? :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Без да претендирам да съм специалист:

 

1. Потърси гараж който да е максимално отделен от жилищните помещения - в двор или подземен.

2. Не покривай цялото помещение с изолацията, към която си дал линк -според мен ще звучи доста глухо. Сложи плътна вата зад гипскартона, който да е на поне 15 см от стената, а изолацията разположи с проби както ти хареса след като приключите с всичко останало.

3. Отделете източниците на звук (озв. тела, китарни апаратури, балабани и т.н) от пода и стените. Колоните могат да висят на въжета, барабаните се повдигат на дървена платформа с оловни или гумени крака и т.н. В истинските студия се прави плаващ под върху пясък, метални пружини и т.н.

4. Осигури плътно затварящи се врати и прозорци, като задължително да има отваряема част за проветряване.

Редактирано от разбойник
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Затова е по-удачно ако се намери гараж от тия, дето са отделени от блоковете. Поне при нас има доста - една цяла редица гаражи, които са отделени от жилищните блокове на 10-20-30 метра. Но пак ще се намери някой да мрънка, де. Я на някоя баба ще смущаваш фикуса, а на някой дядо делкото на Москвича ще прескача... :rolleyes:

 

П.П. Винаги ми е било чудно тез шотландски бойци как хем нищо не чуват, а в същото време и най-малкият шум им пречи??? ;)

 

 

За шотландските бойци кжо да ти кажа... ;) . само цхе ако си жзема някои отделен от блока гараж изниква проблем с намирането на ток :dance: .

 

намям идея това чудо колко добре ще изолира. голяма ли ще е пукотевицата ако ако е гараж в блок ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чувал съм за текстилната вата от конци, че прави чудеса и е евтина. Бил съм в читаво студио в блок, изолирано по този начин, с 6-7 см. слой вата по стените, отгоре покрито с някаква хубавиня.

 

И още нещо съм чувал: театрална кадифена завеса. Това го пускаш до стената, да има 5-10 см. въздух отзад.

 

Те съветите ми са малко тип "от пръдня боя да направим", ама дано свършат някаква работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз за изолацията не мога да ти помогна ни ме кефи идеята за свирене в гарж ... нали все пак на младите банди им се вика "гаражни банди". Е при вас ще е на 100% така ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

От всички мнения дотук, предвид непретенциозността на проекта, това на олигофрена изглежда най-удачно. Но да взема и аз да раздам малко съвети. Понеже в твоя случай е по-важно да не се чува извън помещението, а не как ще се чува вътре, просто следвай основния физичен закон, че през колкото повече различни среди мине звуковата вълна, толкова повече се пречупва. Това е и което се търси в случая. Ако гаражът е достатъчно широк, ватата и плътните завеси би трябвало да свършат почти идеална работа, като оставиш достатъчно въздух между тях. С други думи на десетина сантиметра от стените и тавана окачваш ватата (в случая ти трябва конструкция за окачен таван и стени), а на още десетина пред нея по стените закачаш завесите. Забрави за гипсокартона повече пречи отолкото да помага. По отношение на ватата ти препоръчвам да намериш каменна - малко е скъпа, но има най-добрите звукопоглъщащи свойства от всички видове вата. Ако все пак решиш да слагаш някакъв материал от сорта на гипсокартона, сложи го между завесата и ватата, но под ъгъл.

Тъй като повдигнат под би излязъл скъпичко, достатъчно е да му метнеш един дебел мокет (макар, че ще си скъсате нервите от статичното електичество), а само барабаните да ги качите на някаква дървена конструкцийка. Някво дървено пале ако ви изпадне отнякъде, би било идеално. И естествено ще трябва да напълните касата с парцали :)

 

Ако имаш средства на разположение най-добрият вариант е каменна вата и рикофон за справка виж ей тая тема ЦЪК!!! Рикофона има горе долу същата пирамидална форма като това, дето ти мислиш да слагаш, само дето е предназначен точно за това. Не помня кой внасяше подобно нещо в БГ, но ако те интересува пиши ЛС и ще разпитам.

Има и друг вариант, вместо рикофон да се сложат от ония дунапрени дето слагат в кейсовете на осветителните тела за уплътняване. Те имат сходна структура и също вършат работа. Такива се правеха някъде в БГ ма не си спомням във Велико Търново ли или некъде другаде беше. Парче 1,5х3 метра излизаше около 10-12 лева ако не се лъжа.

 

П.П От продуктите на Ди-трейд, Фирекс е по-добър вариант от Басотект. Възможно е с него дори да не ти се наложи да използваш вата, тъй като има доста добро звукопоглъщане при ниските честоти, а те всъщност са най-проблемните. Последните два екобон и екопол, май стават за подова настилка.

Редактирано от patient
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Значи за изолацията са 3 вида тънка средна и дебела дебелата е на листове от 2 квадрата по 16 лева квадрат демек 32 лева листа Но не от бялата ,а е друг цвят тази бялата е с по-заоблени ръбове ,а тази дето ти писах за цената и е с по-остри но тя също е звуко-изолация представлява това 1 лист

 

izolacia.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи за изолацията са 3 вида тънка средна и дебела дебелата е на листове от 2 квадрата по 16 лева квадрат демек 32 лева листа Но не от бялата ,а е друг цвят тази бялата е с по-заоблени ръбове ,а тази дето ти писах за цената и е с по-остри но тя също е звуко-изолация представлява това 1 лист

 

izolacia.jpg

 

Мерси за инфото :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Върши, краставици! Това, че с кори за яйца се получава шумоизолация, е един от неизвестно защо ужасно популярните малоумни градски митове. Корите са звуково "прозрачни", ако мога така да се изразя. Свирил съм в такова "студио". Страхотия!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.