Jump to content
Българският форум за музиканти

Болка в ставата на безименния пръст


Surikat

Recommended Posts

Здравейте!

Значи вчера забелязах че първата става(тази точно под нокътя) на безименния ми пръст на лявата ръка ме наболява.Предполагам, че е от това, че като свиря легато, този пръст направо го забивам в грифа, целейки по-ясно и по-чисто извличане на звука(често забравям, че вече не съм с Кремоната).

Та това далеч не е болка за умиране, но все пак не трябва да я има, а и може да стане много по-сериозно.Та въпросът ми е освен да удрям по-леко с този пръст, има ли нещо друго което мога да направя?Някой от вас сблъсквал ли се е със същия или подобен проблем?

 

Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ходиш ли/ходил ли си на уроци по китара при преподавател? Някой показвал ли ти е как се свири легато правилно? Проблемът може би се крие в отговора на тези въпроси... Имай предвид, че легато техниката е може би най-трудната за изпълнение на китара и изисква години упорита работа за постигане на идеален резултат.....

 

 

Поздрави,

 

Петър

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не.Не съм ходил.Свиря го както ми идва естествено.И нямам други проблеми освен този.Надявам се, че ако не удрям толкова силно всичко ще е наред.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както ти идва естествено и както е най-добре може би са две различни понятия? Проблемът може да дойде не само от силата на удара (ако говорим за възходящо легато), но и от постановка, посока на удара на пръста и т.н. - причините може да са най-различни, включително и стягане някъде по пръсти,китки, лакти, рамене, гръб..... Ако обичаш да експериментираш със здравето си давай смело напред.... Иначе - даскал.

 

Поздрави,

 

Петър

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дай си ден-два почивка. После пробвай да си отпуснеш ръката и да не забиваш пръста по този начин.. кой ти е казал, че за легато ти трябва сила? Недей да свириш докато те боли, това с нищо не помага.. Ако продължи да те боли ще е добре да си намериш някой, който да ти обясни точно какво правиш не-както-трябва, както ти каза kitarapesho.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пич иди на учител, може да си докараш големи проблеми после като тендовагинит.

Не ти го пожелавам но всяко напъване е опасно особено при свирене!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Пич иди на учител, може да си докараш големи проблеми после като тендовагинит.

Не ти го пожелавам но всяко напъване е опасно особено при свирене!

 

Определено и аз съм на това мнение!!! Просто, дори ако нямаш пари за постоянно ходене, отиди поне за минимум 3-4 месеца, за ти покаже професионалист, правилната постановка (което за мене е най-важното и основното)!!! Инак наистина всеки, който свири с неправилна постановка, рискува да получи травми, които могат да го откажат да свири изобщо!!! На никой не го пожелавам, но си е така!!! Както и да е, всеки си има глава на раменете, сам да решава, кое е най-правилно и полезно за него!!!

 

УСПЕХ

Редактирано от Тони96
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Легатото е много сложна техника, както при китарата, така и при баса. Имал съм подобен на твоя проблем, когато започвах да свиря преди около 12 години и го реших с гледане в ръцете и корекция на силата и гъвкавоста на пръста, който прави легатото. Определено и аз съм голям привърженик за подобен проблем да се консултираш с учител по китара. Като информация за моята болка тогава казвам следното. От инат не се спрях навреме и ме боляха ставите на средните фаланги на безименния пръст и средния пръст около година! Внимавай, с музката можеш да си докараш травми, които не са леки, ако не знаеш какво правиш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз имам един подобен проблем, само че при мен не е при легато, а при бенд. Моля за съвет, като първо излагам фактите:

 

- проблемът идва при бенд на високите прагчета с около 1 тон или 1 1/2 тон изразява се в болка пак в първата става (до нокътя) на безименния пръст

- имам една уговорка, която не съм сигурен, но мисля не е често срещана - точно тази става при мен при изпъване може да постигне лек обратен ъгъл, което мисля, че пречи и на стабилността на пръста ми (като го стегна не седи стабилно, както другите ми пръсти - да се еба в изрода)

- ползвам струни 10-ки в стандертен ми строй, понеже 9-ки са ми тънички и не са ми удобни за свирене (още повече, че свиря и с 1.0 мм перца поради същата причина - по-тънките не са ми удобни)

 

Какво ще кажете по въпроса? Тази моя анатомична особеност може ли да се избегне по някакъв начин (имам чувството, че ми липсва сила в края на пръста , което да означава упражнения на мускула) или ще трябва да свиквам с по-тънки струни и перца? ИЛИ и двете?

 

Специалистите да помагат!

 

Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвай да извиваш с повече от един пръст, ако не си и като извиваш обгърни грифа с ръката.И понеже обесняването не ми се отдава - цък

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

първата става(тази точно под нокътя) на безименния ми пръст на лявата ръка ме наболява

 

на мен ми се случи подобно нещо преди седмица.

само, че се получи силно изтрьпване на първата става (тази точно под нокътя) на безименния пръст на дясната ръка (тази с която дьржа перото),

но не от свирене - просто имах работа на открито в най голямият пек.

добре, че след два-три дни се оправи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Не съм специалист, но да си кажа мнението:

Пръстът трябва винаги да е с лек вътрешен наклон (да прави дъга над фингърборда). Когато е изправен и натиска, боли. Когато е изправен и прави легато... боли още повече.

 

Впрочем май сме малко "след дъжд качулка"...

Редактирано от martinkfreeman
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре де не мога да разбера къв е проблема. Като се свири на китара все едно се държи брадва на състезание по сечене-ще боли много ясно. И кво толкова-при най-малката болка се оплакваме. И да се свири правилно е нормално пръстите да се изморят и да почнат да ви болят. На кой му пука? Всеки нормален човек може да прецени кога болката е достатъчно сериозна и да се консултира със специалист. Той ще изясни нещата, не разчитай тук да получиш точни съвети по въпроса, особено като половината мнения са от хора дето хем сами си знаят, че не са подготвени, хем пак пишат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже аз самият страдам от множество контузии съветвам следното:

1. Винаги следи за правилната си техника.

2. Има стречинг упражнения и такива за заздравяване на връзките, които честно казано ми спасяват кожата :whistle:.

3. Наистина е добре да се консултираш с невролог или кинезитерапевт, защото проблемите в ръцете обикновинно са предизвикани и от прищипани нерви в раменния пояс и врата (това леко оф топик, но е полезно да се знае).

 

Най-простото: обхвани пръста си с другата ръка, като палеца ти е от долната страна (дланат на ръката, която масажираш сочи на долу) и леко и внимателно разтриваш от основата на пръста към последната фаланга. Аз го ползвам за разпускане на ставите и мускулите, за да нямям крампи и болка. Важно е да няма излишно силене при свирене)).

Друго: разтягане на мускулите на дланта и ръката, също на гърба и раменния пояс предпазва от схващания.

 

Успех и дано е било полезно!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.