Jump to content
Българският форум за музиканти

Упражнения за коригиране на "Р"-то.


karapetkov

Recommended Posts

Дали знаете някакви упражнения за коригиране на лошо "Р"?

 

Некви логопедски номера? Или трябва по-сериозна терапия при специалист?

 

Вече разбрах едни за оправяне на "Л"-то и има наредък. :hysterical:

 

Благодаря предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Незнам от логопедична гледна точка как точно стои въпроса, но от малък съм с меко Р, а преди време започнах да се замислям как точно трябва да се произнася. Вече нямам проблеми да произнасям и дватта типа. Просто звукоизвличането на твърдо и меко е различно. Мекото е по ниско в гърлото и езика няма нужда да се движи към горната челюст. Това е така нареченото вренско. Арабите говорят с още по свалено в гърлото Р и то едва ли не наподобява нещо като храчене/с извинение за израза/. А твърдото 'нашеноско' Р е горе в небцето с допиране на езика към небцето.

 

Според мен и без логопеди може да се оправи, просто при някои ще иска много усилие и практика. Което включва опита на човека да овори различни езици. Повече езици повече упражение за звукоизвличане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен, ако си правиш 15-минутни сесийки всеки ден, в продължение на един месец, умишлено произнасяйки правилното Р, и говорейки думи с него, ще свикнеш бързо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За Л-то:

 

Произнася се следната хитринка със всички гласни в следния ред: И, А, Е, О, У.

 

лрЙипти, лрАйпти, лрЕйпти, лрОйпти, лрУйпти.

 

Тия се изнасят като една дума, възможно най-слято.

 

Така неколко пъти всеки ден.

 

Идеята е Лто да идва от кратичко допиране на езика в горния ред зъби.

 

Тая хитринка ми я каза една актриска и каза че тя така си оправила Лто.

 

Има ефект.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Здрасти пич!

Има една специална техника за оправянето на "р"-то.Тя е свързана с постоянни ежедневни упражнения на издърпване на езика назад.Най-често този проблем се дължи на по-голяма,срастнала ципа на езика-често наследствено,по рождение.Методът е разтягане на тази ципа с често повдигане на езика и опит да се напъха върха му в гърлото.По принцип това е йогийско упражнение и с постоянство дава резултати.Другият начин е оперативно "цепване "на тази ципа...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично не знам. Най-добре се обърни към логопед.

Чувал съм , че в някои случаи дори може да се стигне до операция и упражненията не помагат, пък и понякога френското "Р" звучи интересно и на някои им ходи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Между другото аз преди не можех да казвам "Л".Произнасях го като комбинация от "у" и "ъ", но се научих да го изговарям правилно(показаха ми как,въпреки че не вярвах че ще стане), но все още като че ли ми е трудно да го произнасям леко .Има още лек запън и мисъл при произношението.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:) Само да споделя, че никога не съм можел да казвам "Р". Не ми е и липсвало - просто не съм се замислял. Но с учудане наблюдавах един приятел и колега, който с упоритост се научи да го казва като мен и е много доволен - сега си говори така...

 

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Навремето свирех с един човек,който пееше/говореше с гърлено/френско/"Р". Беше много интересно когато мога ще кача нещо.

Редактирано от yotzzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
Само да ви светна,че ако някой казва Р като французите НЕ МОЖЕ да се оправи.То ва си остава така

 

Брей,аз пък да не знам,че съм бил медицински уникат... Иначе аз да те светна,че с редовно ходене на логопед за няколко месеца в 1-ви клас си оправих френското "р" и в момента си говоря напълно нормално. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе, то и аз уж си бях оправил мойто още в първи-втори клас (тогава ходех на логопед, понеже имах проблеми с р-то, ш-то, ч-то и с-то - въобще, с почти всичко, за което се сетите), но като че ли все още понякога си личи, че не е много мой звук :unsure: . Даже сега, слушайки някакви вокали, които съм записвал преди година, чувам, че имам няк'во много странно Р, което май прави впечатление не само на мен. Но си го харесвам и няма да си го променям :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Само да ви светна,че ако някой казва Р като французите НЕ МОЖЕ да се оправи.То ва си остава така

 

Абсолютно невярно!

Работих в националното радио 2 години. Оттам минаха всевъзможни хора и типове, всеки с повече или по-малко говорни дефекти. Няма човек, който да говори абсолютно правилно (не само "р","л", шипящи и т.н.).

Затова има и ЛОГОПЕДИ.

В тази връзка, лично аз също имам проблем с р-то, и сме си говорили с логопедката. Вариантите са два: 1.Скъсена подезична връзка, 2. Просто лошо "р", което се е превърнало в навик.

И в двата случая това се оправя, първо с оперативна намеса се срязва подезичната връзка (всеки може да го направи, но трябва да се иде при лицево челюстен хирург за да няма сакатлъци). Останалото са упражнения. И в зависимост от интензивността на упражненията (респективно постоянството) за има няма месец, вече ще се появи нормалното твърдо "р", което е характерно за българския.

И съветвам всички, да посетят логопед. Не може да си представите, колко по-добро впечатление (навсякъде) прави човек, който говори правилно български :-)

 

П.С. Все още събирам кураж и ентусиазъм да оправя моето ;-)

Редактирано от byron
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.