Jump to content
Българският форум за музиканти

Голям NOISE на активни мониторни колони


dawgsofia

Recommended Posts

Здравейте,
Имам голям проблем.
Купих си нови (първите) ми мониторни колони но имат страшно силен NOISE но само когато са към компютъра ми когато ги включа към лаптопа изчезва.
Пробвах различни кабели и контакти но пак така също опитах към аудио картата на компа после и към външната ми Focusrite и пак бръмчи на лаптопа (стара машина) без нищо си тръгват и няма проблем.
Windows 10
2 SSD 1tb and 500GB
RAM 12 DDR3
GEFORCE 1050TI
Quadcore Intel Core i5 4670 For Processor 3800mhz
ASROCK h81M - VG4 R3.0 (I PCI-E x1, 1PCI-E x16, 2DDR3 DIMM,
Audio Video Gygabit LAN

Това зная за моя комп.
Имам много плъгини на компа дето имат различни драйвъри (не желая да го преинсталирам но ако се наложи ще го направя понеже като зная колко време отнема да кача софта ... а го правих миналата седмица ... )
казвам това да не би проблема да идва от това. или някой част от компютъра. едно момче ми каза че може да е несъвместим компа. та се обръщам към вас какво да правя ?
Благодаря ви!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това за момчето и несъвместимия комп звучи доста несериозно и другия път по-добре попитай момиче. ;)

Ако имаш възможност да запишеш шума и да дадеш семпъл да го чуем, ще е по-лесно да преценим какъв е проблема. Наскоро един колега имаше подобен проблем, но за него разбрахме, че прихваща далечни сигнали от новия марсоход. ?

Все пак не пречи да прочетеш дискусията, за да видиш дали проблемът му не е подобен на твоя.

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

Здравейте отново. аз имам видео понеже пращах вече
може да видите проблема тук:
https://wetransfer.com/downloads/702e447be8345b39e09a31cec2896a7420210423160621/cad44a?fbclid=IwAR2epIn-zUq8RGdlcxu-z9oo8ejKht5fIIQtsbrtmh2duWB1SsS4Ny8EKdM
и да добавя не обръщайте внимание на "перфектния" ми чужд език :D
Но това е като цяло проблема днеска цял ден звъня насам натам и накратко за един работен ден ме отчаяха много.... започна от нова дънна платка и поради старо дъно (4та генерация) и липса на него в наличност стана дъно рам процесор а тва са си към 500 кинта надявам се да грешат и да променим това.
Писах и до M-Audio но поради липса на добър английски се надявам вие да измислите нещо. А другия вариант който имам е да го нося в Ardes на диагностика.
Благодаря

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За съжаление не мога да изтегля видеото, понеже днес имам някакви проблеми с интернета, на няколко пъти го тегля, стига до 18MB и го отчита като изтеглено цялото, а не е - като го пусна стига само до "Turn on speaker(s)...and wait..." и дотам. :(

 

П.П. Успя ли да хвърлиш един поглед на сходния проблем на колегата, дето дадох линка? И при него с лаптопа всичко е ОК, за разлика от PC-то.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да видях го но както видях и той няма решение при мен е същото. и няма решение ще чакам ако някой даде предложение да пробвам. между другото ако имаш instagram мога там да ти го пратя :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

On 4/23/2021 at 7:13 PM, dawgsofia said:

Здравейте отново. аз имам видео понеже пращах вече
може да видите проблема тук

Видях спектъра на това смущение и ми направи впечатление, че има максимум на 55 Hz,
а не както се полага на мрежов брум точно 50 Hz.

Тази честота по-скоро прилича на честотата на развивка на видеомонитор, отколкото на мрежова честота.
Виждал съм смущение с подобен спектър да се генерира от видеомонитор, а не от компютър.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

Хммм да напълно възможно аз ползвам вместо монитор телевизор а в стаята има още един при първа възможност ще сменя към монитор и ще пиша за информация. Напълно възможно е защото лаптопа го включвам без допълнителен екран Thank you homie определено ще го проверя това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте. Поздрави на всички от клуба "шумящи монитори".  Явно проблема не е само в моя телевизор, а всичко идва от МАРСОХОДА ! ! ! Откакто са го пуснали горе - смущава ВСИЧКИ студийни монитори по света!  ?И то само на тези, които са със desktop PC. 

На следващото видео един пич се опитва да даде някакви познати съвети , но явно почти никой от тях не решава проблема. "Успокояващото" за мен е, че клипа започва със точно същия модел и марка монитори,  като моите и вадят точно същия шум!  https://www.youtube.com/watch?v=4JvJJRYT66I. Но, явно марсохода смущава и други марки.

(Пак да припомня - проблема не са небалансираните кабели RCA, или контактите. Проблемът (поне при мен)  е някъде в кутията на компютъра - захранване или видео карта. Последните са си маркови и като нови си бяха скъпи, но .....     Отидох в съседно жилище при приятелката ми - само с кутията на PC, audio интерфейса и колонките - ползвах нейния монитор (втори монитор към лабтоп)  и кабел - същия шум. Преместих интрерфейса и колонките на нейния лабтоп - НИКАКЪВ ШУМ - удоволствие от музиката)

Последното, което пробвах беше да изведа сигнала от моделинг кубе (recording out/phones изхода) и да го включа за проба  в едната колонка самостоятелно (без някаква връзка с PC)  Ами чува се по-добре от говоритела на кубето и няма никакъв подобен шум!  Направо се накефих на звука и динамиката. 

Ще  продължавам да търся решение на проблема и ще споделям. Явно проблема засяга доста потребители по света.

 

 

Редактирано от H.R.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

Аз все още не съм пробвал идеята на по горният пост. Но ще опитам.
Аз съм си оставил публикацията тук и я проверявам често та ще очаквам още информация. Да аз също пробвах на лаптопа ми никакъв шум. Просто не мога да го ползвам за музика понеже си е стара машина. но абсолютно никакъв шум. ако питатем мен може да не е марсоход проблема а срещата на DeStorm наскоро с група извънземни :

разбира се е в кръга на шегата но share-вам защото идеята му е много яка :)
Благодаря ви. и както казах ще следя за нови идеи :) Весели празници

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как е свързана екранировката на кабела, с който се включва входа на монитора ?
Мисля, че би трябвало екранировката да бъде свързана със заземяване само от страната на мониторите,
но не от страната на аудиоинтерфейса.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сякаш имам някакъв напредък в проучването !  (или поне така си мисля.) Решението се казва Behringer HD400 - (hum destroyer). (около 46-50 лв) Дори превръща небалансирания сигнал в балансиран. 

Реших да потърся в тубата видео което да свързва студийни монитори и това устройство и намерих:

https://www.youtube.com/watch?v=L_fh9-GFsm0 

Човека обяснява точно това, от което най-много се съмнявам - ВИДЕО КАРТАТА.  Както бях написал в другата тема 

За по-малко разбиращите английски човека обяснява, че е изолирал с изолирбенд жаковете към HD400 защото са наблизо и са му дебели и се опират. Ако не са изолирани - ще предадат масата един на друг и от устройството няма смисъл. С по-тънки жакове няма да се получи това. 

Лошото е, че в момента в BG май никъде го няма това устройство налично и трябва да се поръчва и чака.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако го вземеш. кажи дали се е променило. понеже аз пробвах с различни кабели един за към компа друг към аудио картата. но с тоя към компа пак си имаше noise и както казах по горе докато на лаптопа нямаше със същия кабел  в същата стая . а относно видео картата аз си взех компа втора ръка но човека ми прати гаранция което значи че моята е почти нова. което ме съмнява. а иначе като се обадих на сервиз ако е от компа те ми казаха ДЪНО РАМ ПРОЦЕСОР в моя случай. а в друг само дъно

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам въпросната джаджа и според мен е много добра (нищо, че е Бери). Използвал съм я в няколко ситуации да разделя китарния ми лайв риг от централното и върши идеална работа, освен това поне в тези варианти не съм усетил грам промяна на звука. Явно използват добри трафчета. :) За Hi-Fi може и да има загуба/промяна, но не съм пробвал.

Не съм сигурен обаче дали ще свърши работа във вашата ситуация, понеже това помага против граунд лууп. Ако проблемите са някакви смущения тип white noise, генерирани в компа или из кабелите или в самите монитори - силно се съмнявам, че ще има файда. Това устройство разделя галванично двете свързани в него аудио джаджи и предотвратява появата на ground loop, но няма как да изчисти шум в сигнала или да предотврати улавянето на някакви радиосмущения (ако това е дефекта във вашата ситуация).

Имам и средно скъп модел Furman, който уж също предпазва от някакви смущения (като второстепенна функция), но примерно против замърсяване на захраването от смотано осветление нищо не върши.

Пиша ги тези неща, за да е ясно, че няма едно устройство, което да оправя всичко, нещата са различни/комплексни и трябва да се установи източника на проблема и да се търси вариант за отстраняването му. И някакъв дивайс дето "унищожава шум" не значи, че ще помогне, независимо, че е качествен и върши работа в ситуациите, за които е проектиран (такива против ground loop hum има още няколко устройства).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напълно съм съгласен с Baby Thomas и аз поне не съм срещал такова универсално устройство, което да премахва всякакъв шум от най-различно естество. Много често шумът е дори комплексен - има както грунд лууп, така и високочестотен идващ от USB-то, от видеокартата или от някъде другаде. А що се отнася до HD400 - и аз имам едно, както и други подобни на него джаджи, с разликата че вторите са с чинчове и не правят от небалансиран-балансиран както Берингера. Дори предложих да пратя едно на колегата от Варна да провери дали няма да му екранира марсохода. А иначе шумовете са гадно нещо, което може да ти стъжни живота...по съвпадение или не, вчера като си работех ми се счу нещо докато чистех едни кликчета в дъховете на записан глас, пуснах "на празно" и засилих почти докрай и се оказа, че аз също имам от неприятните USB "стържения" докато мърдам мишката, за щастие само на плей, а и са толкова слаби, че и най-тихият глас ги маскира. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също съм съгласен с Baby Thomas -  добре е  да се разбере причината.

Един познат ми даде идея да отида в компютърен сервиз, където има сервизен техник работещ с осцилоскоп. Последният да диагностицира сигнала и евентуално проблемния компютърния компонент в кутията. (Поне имам "усещането", че проблема е 99 % в кутията на компютъра.) Много ме съмнява да открия такъв , който да прояви интерес към такъв специфичен проблем. 

Относно въпросното видео , което постнах  по-горе - много ме обнадеждиха благодарствените коментари след това - поне 20 и повече броя. Всички казват , че им е "спасил живота " и берито е свършило работа! Ами звучи поне доста обнадеждаващо. ?

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.