Jump to content
Българският форум за музиканти

Избор на акустична китара до 800-900 лв.


dedo pop

Recommended Posts

Здрасти. Заглавието си казва всичко.

Пикъп - под въпрос. Ако китара без пикъп за 900 лв. свири по-добре от такава с пикъп за 900, ще се избере по-добре свирещата.Пипнах Yamaha apx600 и ми легна в ръцете. Посвирих и на китара, предната дъска от смърч масив. Още по-висока класа. Племенникът има Fender Squier SA-105CE и никак не ми харесва. Въпросът е, че искам да подържа китарата. В Динакорд не виждам наличност. Попаднах на продукцията на Кремона и имат интересни предложения, които мога да погледна в София. А ако в Казанлък правят добра отстъпка, не ми пречи да отскоча и до там. И да хапна в кафето под Тракийската гробница, че пускат хубава музика.

Китарата ще е подарък, затова се търси нова. Ще взема с мен обекта на подаръка, да ме "консултира", само дето разбира колкото мен. Изненадата ще е накрая, когато си тръгвам без китарата.

Затова първо се допитвам до вас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвай някой Takamine GD 20 в Динакорд.Точно е в бюджета и е много добър инструмент.Предполагам китарата няма да е Японска,но това е с всички марки.Проба си трябва.Всеки музикант има лични предпочитания за марка,материяли,качество,звук,цена и т.н.Подаръци от такъв тип дават стимул за развитие. Успех с покупката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди една година обиколих няколко софийски магазина и в продължение на часове изпробвах акустични китари в диапазон 400-800лв. Добре че си направих списък на одобрените от мен, но не знам дали тези китари все още са в наличност.

Ето списъка:

В Икономов - IBANEZ PF15ECE BK 399lv

В Динакорд - Fender CD140SCE с куфар, промоция(2020г) с куфар 657лв

Фактор - Fender CD60 CE NAT DS V2 - 499lv, YAMAHA - FX 370C - 508lv, Washburn HD20SCE - 575lv

Имам лоши впечатления от пиезо звука на един бюджетен Такамин, който беше у мен няколко дена, но не помня какъв модел беше. Така, че внимавай с тези модели! А от няколкото Кремони, които изпробвах през последните години не съм очарован, но въпрос на вкус. Не че са лоши, но според мен цената им е малко раздута.

Най-важното е удобството и чисто акустичният звук да ти хареса, защото електрониката може да се смени с друга. Аз ползвам и добавен адаптер на Фишмен за акустични китари, които нямат електроника.

Успех!

 

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лими Такамин ГД20 нещо си там струва 840 лева.Има дъно и страни от махагон,топ от кедър и всичко си е истинско не ламинат.Грифа и той изглежда да е цяло парче.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз загледах Yamaha FSX/FGX 800/820 сериите, но няма къде в България да се пипнат. Хвалят ги по нета.

Имам хубав опит с покупката на чисто нов инструмент. От частни уроци, през музикално училище и сега в академия.

Племенникът се запали наскоро, юни месец миналата година му взеха китара и напредва, което ме радва. И искам да му подаря хубав инструмент, че скауйърчето си е жив тормоз. С музика няма да се занимава, ама знае ли човек.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както отбелязах по-горе не си спомням кой модел Такамин съм пробвал, но трябваше да уточня, че аз бях разочарован от елекрическите му параметри, а не от акустичният му звук. Включвах го в няколко вида усилватели и ефекти за акустична китара, но така и не докарах приятен тембър, защото се натрапваше нещо като пресилен и изкривен хармоник. Но това е въпрос и на късмет на какъв екземпляр ще попадне човек.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз от четири години имам Yamaha FSX800С и съм доволен от всичко, но да се знае, че тя е с по малогабаритно тяло по-къса мензура 634мм и по-тесен гриф 52мм при 12-то прагче. Изписах я 2017г от Словакия - МЮзикер на промоция за 640лв от 820 редовна. Сега не знам дали все още я продават. И акустичният и елекрическият и звук са много добри.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми е интересно колко марки предлагат инструменти в тази ценова категория с истински материяли,не ламиниран шперплат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз като пристрастен практикуващ почитател на акустичният китарен звук  от личен опит съм се убедил, че не всяка ламинатна и бюджетна китара непременно звучи лошо и не всяка "истинска" и скъпа м/у 1000 -2000лв звучи добре! В по-горният диапазон нямам богат опит и мнение! За конкретният случай, запитан тук,  китари под 1000лв са достатъчно добри, но все пак се налага много старателно избиране, а след покупката  е задължително допълнително доизпипване на дребни детайли и регулиране на някои параметри от опитен професионалист.

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още един допълнителен съвет: - независимо дали търсиш висок, среден или нисък  клас китара винаги пробвай и такива от противоположният клас за сравнение. Т.е. ако искаш скъпа китара изпробвай и няколко доста по-евтини и обратното. Аз преди няколко години бях приготвил около 2000лв за китара, но след като изпробвах доста такива модели без удовлетворение реших случайно да изпробвам и няколко китари около 500лв, при което открих тази, с която свиря и досега и то на цена 360лв. След това и направих за около 100лв ъпгрейд и вече съм достатъчно(или почти) доволен. Този "метод" го прилагам и при покупка на всякакви музикални или други битови неща. Често пъти оставам приятно или неприятно изненадан от резултата при сравняването.

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В никакъв случай не казвам,че китарите от фазер или шперплат звучат гадно,но тия неща дразнят,когато ги разгледаш детайлно.Виждал съм всякакви маскировки с дебел лак,плътна полирана боя,имитация на абанос.Няма да се учудя ако гърба примерно е фурнирован отвън и отвъртре и гордо в описанието да пише махагон.Просто всички производители минимализират разходите за материяли и труд за ширпотреба инструменти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е, но може би най-важен е материала на грифа и предната дъска. Страниците и гърба са важни, но като че ли по-малко. Съгласен съм, че при акустичните китари много строги правила няма и се избира изключително по звук и удобство, като разбира се, ако има бюджет, време и много екземпляри за проба, е най-добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

2k в света на акустичните китари може да се класифицира с едно енигматично "среден" клас евентуално :) 

Дали си заслужава и на кой какво му харесва както винаги е персонално предпочитание. 

Аз бих прегледах Кремоните доста обстойно. Канзас пролетно време е приятно място :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Не знам какво им баят на китарите Хамериканците, обаче като чуя на някое клипче, как някой си подрънква на някой стар Guild или Taylor, после всички китари, които мога да пробвам в магазините тук ми звучат като по-добри или по-лоши варианти на китари за 200 лева. Не знам на какво точно се дължи това, и дали наистина разликата е толкова голяма, но поне на слух, изглежда да е. Китарите на клипчетата са звучни като камбана. Чак е странно.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.