Jump to content
Българският форум за музиканти

Студийни Монитори


IvanDTr

Recommended Posts

Колеги, помощ

Пристигнаха новите ми монитори Quested S8R MK3 - https://quested.com/s8r/

Стана обаче един проблем. Брат ми бутна единия монитор, както беше на стойката и задницата на монитора удари стената. Добре, че бързо реагирах и успях да го хвана да не падне на пода. Като изключим дупката в мазилката и стреса, монитора изглежда здрав. Щетата по монитора е, че при срещата със стената охладителя се изкриви леко в ъгъла и му падна малко от боята. Включих монитора и той работи неразличимо от здравия монитор, но се чудя възможно ли е ако има някаква повреда да се прояви по-късно? И другия ми въпрос е - където са огънатите ребра на кулера, да се опитвам ли да ги изправя с малки клещи без зъби или да си го оставя така?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

On 12/28/2018 at 4:20 PM, JetMan said:

Нищо му няма на монитора, няма нужда да изправяш нищо по радиатора - но пази стаята от брат си ;)

Благодаря, JetManВече около 2 седмици след случката и монитора си работи супер. Сега вече съм напълно спокоен.

Желая успешна нова 2019г. на всички колеги от форума :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 8 months later...

Здравейте, някой да е слухтял RCF AYRA 5? Ще се работи предимно с вокали (говор, диктор) - среда и високи да са ОК. То е ясно, че от 5" мид-басче не може да се очаква кой знае какво. Трябват ми като втори (мобилен) чифт, а ми изпадат на много прилична цена.

https://www.rcf.it/it_IT/products/product-detail/ayra-five/291561

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 months later...

Здравейте, 

Пиша този пост с молба за някакъв съвет относно мониторите, с които искам да се обзаведа и начина им на закрепване. 

Помещение: - стая 12 кв.м. в панелка - т.е. домашно студио за лични нужди. Не се предвижда някаква специална изолация по стените.

Мониторни колонки: - Kali LP6 - 6,5" woofer и 1" tweater . Мощност 40 w + 40 w (общо 80 w за една колонка - всяка си има отделен усиловател за баса и пищялката ). Размери 36x22x26 (вис, шир, дълб.) Тегло 7,1 kg.

Закрепване: Колебания между стойки на пода или стойки със скоби за плота на бюрото. (Бюрото идва късо т.к. има стойка с два монитора и ако стоят върху него ще се закриват от мониторите). 

Въпросът е към потребителите с опит - дали колонки с подобни размери, тегло  и мощност е удачно да стоят на стойки със скоба за бюро - дали няма да има доста вибрации, от които да се разхлабва скобата на стойката например (дори да има изолирани подложки под колонките).  Стойките са тези:

https://www.thomann.de/intl/bg/millenium_desktop_monitor_mount_dm1.htm

 

или вероятно колонки с такава големина, тегло и мощност е добре да си стоят на по стабилна повърхност - здраво опряли в пода

https://www.thomann.de/intl/bg/gravity_sp_3202_studiomonitor_stand.htm

 

Благодаря предварително !

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-сигурно и функционално е да заложиш на стойките на Гравити, независими от бюрото.

Quote

Не се предвижда някаква специална изолация по стените.

Надявам се поне си предвидил някаква мебел и килим.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да - поне това се предвижда - килим, мебели някакъво меко, поглъщащо покритие по стените, но нищо специално (поне за начало).  Няма да се голи стени.

За стойките се убеждавам -Gravity определено са по-скъпи спрямо другите, но са значително по-добре измислени. 

https://www.youtube.com/watch?v=r0G4lkUrg-E

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 9 months later...

Някой да даде глас за Presonus E5 или E5XT? ЦЕната за чифт е добра и мисля да грабна едни. Е5 са със 100 лева по-евтини, гледах разни видеа и сравнения между двете - старите ми харесаха повече като звук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъй като и аз изгледах едно сравнително видео - така на ухо, каквото и да вземеш, няма да сбъркаш. Разликите са минимални и ми се струва, че тия 5 херца (48vs53) в ниската част на XT-то няма да ги усетиш много, по-скоро ще усетиш едни 2-3 децибела в повече във високата област на XT (някъде около 12-14 kHz), но само в определени стилове. Въобще няма кой знае колко много различия. Пак повтарям - тия ми изводи са само на слух от сравнителното видео, без да съм имал пряк досег с двата чифта.

Edit: Понеже първия път слушах теста само през моите NS-10M studio, които са дори по-зле откъм баси, сега пуснах теста и през едни midfield монитори, които слизат доста надолу, но отново потвърждавам казаното по-горе, че в ниската част няма голяма разлика между двата чифта. Само на определени стилове E5 звучат малко "по-затворено" от E5 XT, но не мога да кажа дали това не е по-скоро предимство, отколкото недостатък. ;) Ситуацията мога да я сравня примерно с 2 модела слушалки на AT - ATH-M40x звучат доста по-затворено от ATH-M50x, но ако трябва да избирам между двата модела, бих се спрял на първия.

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за което, Е5 ще взема. Тези новите много напудрено ми звучат, а и виж как на тестовете Е5 звучат най-близо до оригиналното парче.
От Германия изпадат за по 120-130 евро втора ръка със стойки, ама като ги мина през Гъбко и тука после с куриера, ще се окаже че е по-добре да си ги купя нови от тука.

Поне ще са с гаранция.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 17 минути, Voidhanger написа:

...виж как на тестовете Е5 звучат най-близо до оригиналното парче....

Точно това имах предвид - може би за този клас монитори не най-близо, но малко по-близо и по-равно. Все пак на тях основно няма да слушаш музика за кеф, а за да смесваш и да имаш по-реална представа.

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези ще ги ползвам вместо компютърните за филми и като съм на компа за музика, но основната ми система за слушане на музика е друга.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някой има ли впечатления от Alesis M1 mk3? Взех ги преди известно време, но още се бави доставката. Какво мислите за тях? Ще ги ползвам предимно в нетретирана стая, затова се въздържах от някакъв по-висок клас. Слушали ли сте ги, как ви се струват?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм слушал точно тези Alesis M1 mk3, но преди време си избирах други от подобна категория и мога да кажа за какво мислих.

От техническа гледна точка това са малки 5" монитори за близко поле (където директният звук от високоговорителите преобладава над отраженията от помещението).
За тях акустичните характеристики на помещението би трябвало да са от по-малко значение в сравнение с мониторите за средно и далечно поле.

По принцип предназначени за слушане от близо, като човек стои в неизменна позиция.
При това е от значение диаграмата на насоченост на високочестотния високоговорител.
Елипсовидната вдлъбнатина около него е нещо като рупор, чийто вертикален диаметър е по-малък от хоризонталния.
Това сигурно определя различна широчина на диаграмата на насоченост в различните посоки.

Фазоинверторът е с два отвора отпред, което е удобно, защото позволява да бъдат сложени по-близо до стена (в сравнение с други тонколони, на които отворът на
фазоинвертора е отзад и е много нежелателно да бъде близо до стена).

Друга техническа особеност, която изглежда добре, е че са "Bi-Amplifiers and Electronic Crossovers".

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ И аз това, гледах, че са Bi-Amp, а не с пасивни филтри, също, че усилвателите са обикновени клас AB, а не както напоследък е модерно - Клас D.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.