Jump to content
Българският форум за музиканти

Студийни Монитори


IvanDTr

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Всъщност от предпоследното до последното мнение по темата има 3 месеца :) Твърде възможно е човека да е решил каквото е щял да решава. За съжаление за този тип въпроси не може да се иска такъв тип мнение - все едно някой да пита каква кола да си вземе - един ще каже ферари, друг трабант. Без допълнителните изисквания няма как да се даде съвет, а ако просто ги няма - каквото и да се вземе е все тая.

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Здравейте! В момента търся активни студиини монитори около 400-450лв. От разни различни сайтове прочетох добри неща за Behringer 1030a (http://www.musicworld.bg/bg/c_1068/i_27110/BEHRINGER_B1030A_Pair.html), а от друга страна познати ми препоръчаха M-Audio BX5A Deluxe (http://www.musicworld.bg/bg/c_1068/i_13717/M_Audio_BX5A_Deluxe_Pair.html).

Щях да взимам от Томан.де, ама като гледам цените са горе-долу същите и тук. Някои от вас може ли да сравни и да даде мнение за тия монитори, или да препоръча други в тоя диапазон. Ще се използват в помещение около 3 на 5 метра, със среден таван. Предстои да се прави и акустично третиране.

Знам, че в тази цена каквото и да се вземе няма да е качествено, но със сигурност ще е стъпка напред спрямо hi-fi колоните, които използвам в момента...

Ще съм много благодарен за всякакви мнения!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доста ревюта съм чел за B1030A и като цяло им се кефят хората. Естествено винаги си има редовната дружина почвени/безпочвени хейтъри на марката. Планувам да ги купя в близките месеци, тъй като ми трябват точно компактни, евтини монитори, без претенции за особено качество. Доста време съм ползвал B2030A и бях много доволен от тях - и като звук, и като издражливост на тормоз. Въпреки че все още не съм чувал B1030A, ако портативността не е проблем, може би си заслужава да даде 100-тина лева отгоре човек за B2030A.
За M-Audio нищо не мога да ти кажа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

http://www.thomann.de/de/krk_rp5_g2_rokit.htm

 

Тези са малко над лимита ти, но по принцип от ревюта и отзиви съм чувал, че марката е доста по-предпочитана и качествена от другите.

Що се отнася до М-аудио, BX5A е по-старият модел петица. Новият в Томан със сигурност струва доста по-евтино, отколкото тези от линка, който си дал. Като гледам и наличността - по-вероятно е сайтът да не е ъпдейтван и да става дума за изчерпано количество.

 

http://www.thomann.de/de/maudio_bx5_d2.htm?sid=3386b071331dfe417eb5670fa25d7a44

 

По-старият модел вече го няма нито в Томан, нито дори и в сайта на М-аудио

 

http://www.m-audio.com/index.php?do=products.family&ID=studiomonitors

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Някой има ли представа защо свършили в Thomann Genelec M030. Заради голямото търсене, или... Бях им фърлил око за в бъдеще.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Здрасти, някой има ли наблюдения върху активните монитори Soundking MT6a? Стар модел са, не ги произвеждат вече, предлагани са ми втора употреба, но не мога да им намеря дори техническите параметри из интернет. Става въпрос за бюджетно решение в домашно студио. Да, Soundking са китайци, но с това се изчерпват всичките ми знания за марката. Търся характеристиките им, както и мнение на човек, който ги е слушал, в случай, че има такъв. Благодаря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 years later...

За по малко пари дори, нещо по-добро (мое мнение):

 

https://www.amazon.co.uk/d/Stage-Monitors/Behringer-B1031A-Reference-Studio-Monitor/B004RH7IAW

 

Ползвам такива от няколко години и съм супер доволен. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

Здравейте ,

Да не правя 5 теми за 5 отделни въпроса , събрах всичко тук.

Да започна с това , че съм пълен новак и правя първи стъпки в бранша (опитвам де).

Купих си Alesis Elevate 5 MKII , за пръв път чувам студиен монитор , всички занимаващи се с това , което опитвам да правя , работят на монитори.

Първо впечатление - ОТВРАТ :/ .. Не знам , защо чувам толкова кофти , надявам се да свикна.

Въпросите :

1.Ще купувам външна звукова карта , ще се използва за mastering.Имам колоните и ще сменя може би със по-добър клас слушалки.

Насочил съм се към https://www.muziker.bg/focusrite-scarlett-solo-2nd-generation , позитивни мнения , готов съм да чуя и вашите.

2.В какво разположение трябва да са мониторите , спрямо човека/ушите му?

3.Съвет за буфер ( подходящ за домашни условия , не искам да събарям блока )

4.Съвет за миди кей - нов и ефтин или стар и по-висок клас модел?

5.Слушалки - Audio-Technica ATH-M40 X vs AKG k240 MKII и каква е разликата между AT ATH-M40 i ATH-M50 ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При случая с мониторите има няколко фактора:

 

1) мониторите имат за цел възможно най-неутрално, аналитично представяне — ако си свикнал на по-оцветяващи ОТ, това обяснява реакцията;

2) акустика на помещението (може да е нужно да ползваш корекциите на мониторите);

3) известно време функциониране на мониторите, примерно към 100 часа работа натрупани;

4) тези монитори попадат в ниския клас.

 

Near-field мониторите се разполагат на нивото на ушите така, че да образуват равностранен триъгълник със слушателя. Разстоянието до слушателя за near-field е от порядъка на 1 – 2 метра. Принципно се избягва поставяне в пряка близост до стена отзад и в ъгъл.

След това трябва да се калибрира системата — да се установят нива̀та на работа, както и да можеш да свързваш нивото смислено с индикацията. Далеч не всякакво звуково ниво е подходящо за работа със звук. За тези неща, разбира се, също има материали в мрежата. Необходим е и шумомер (макар че при известни достатъчно технически параметри може и с изчисления да се получат ориентировъчни стойности, но не е за препоръчване).

 

МИДИ контролер с добро качество и функционалност на достъпна цена е Nektar Impact LX+ —> http://gemamusic.net/brand/70/nektar.html Съвместим с различни DAW.

 

Лично аз не бих заложил на нито едни от изредените слушалки, които са входно ниво модели. Конкретно ATH-тата оцветяват достатъчно, за да не са желателни за мониторинг при смесване или мастериране. Да не говорим, че това не е никак добра идея да се прави само на слушалки, те са само помощно средство за някои неща. Би било добре, ако може да вземеш предвид класовете с цена 2х, 3х.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с мастеринга ми е малко странно. Може би се има нещо друго предвид?

...

Да започна с това , че съм пълен новак и правя първи стъпки в бранша (опитвам де).

...

1.Ще купувам външна звукова карта , ще се използва за mastering....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Допускам, че има предвид запис на инструмент и вокал, и/или работата със звук като цяло, но вероятно слага целия процес под знаменател мастеринг.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Търся си прилични МАЛКИ монитори, за малко студио в таванска стаичка. Спрял съм се на JBL CONTROL 1 понеже бюджета ми в момента е силно ограничен до към 120 вела някъде. Някой има ли опит с тия колони? Не търся брутално силен бас, музика ми е електронна но не е туп-ц тип. Интересува ме да е възможно най-равно АЧХ-то, а ниските ме интересуват най-вече като присъствие в средния и високия бас, да мога да усещам и с краката ми звука както се казва, без да ме бие баса в гърдите както обичат някой хора. Също така ако някой има мънички монитори които може да продаде в рамките на бюджета ми бих се радвал на предложения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бюджета ти е прекалено малък. За малки монитори събери поне за JBL LSR305. За тези които си посочил ти трябва и усилвател а и са много, много  далече от монитори. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.