Jump to content
Българският форум за музиканти

Търся добри практически материали за учене на китара


Recommended Posts

Здравейте,

Нов съм тук и се извинявам, ако темата ми е в неправилен раздел, или вече има такава, не успях да намеря точно това, което търся.

Обяснението по - долу слагам, понеже според мен евентуално би имало значение към въпроса ми, ако не, игнорирайте. :)

От малък изключително много обичам музиката, имам (потвърден от мама и познати музиканти) музикален слух, като малък пеех сносно, но в следствие неразвиване и други занимания спрях да пея сносно, вече само интонирам правилно (отново, мама и познатите музиканти). Преди около 2 години, обаче, ми изпадна една акустична китара, на която реших да се пробвам да се науча сам с помощта на интернет и влагайки "познания" от това, че като много малък ходех на акордеон и си спомням някаква елементарна музикална теория. Леко дообогатих тази теория, за да мога да разбирам термините, които чета в интернет и почнах да подрънквам, по слух, да напипвам какво що. Запалих се доста по китарата и научих чисто визуално повечето форми на основните акорди в най - горна позиция на грифа, естествено, както и някои основни ладове, главно тези, по които най - често свиря любими мелодии (под свиря - по слух и напипване възпроизвеждам мелодии основно рок, естрада, поп, в някои случаи на изблик на лиготия - сръбско и роден поп фолк). Всичко това "свиря", или възпроизвеждам, с помощта на сайтове, естествено, които дават таблатури и акорди, които изсвирвам с ритъма на песента, който знам по слух. На блек фрайдея станах горд собственик на електрическа китара Cort Z42, на която наистина ми доставя удоволствие да се упражнявам. И го правя, по доста време на ден, поради това, че работата ми е в момента да си работя от вкъщи и не изисква ад съм ангажиран с нея през цялото работно време, успявам да отделя над 2-3 часа всеки ден.

Та, след това цялото обяснение, искам да мина на по - високо ниво, да се науча да свиря, разбирайки добре грифа, да си съставям сам акордите и по - надолу, не само ми минор най - горе с 4 отворени струни, примерно, искам да да се науча да свиря солота с по - висока скорост (при темпо над 90 в най - добрия случай, просто се случва мазало). Проблемът е следният - не обичам и не възприемам информация от дебели книги, особено напиасни на академичен език, просто дори при най - добро желание, вниманието ми над подобни материали се задържа между 30 секунди и 4 минути и 30 секунди. Бавно, но мога, да чета ноти. Трябва ми, ако има такова, по - практически насочено (сега не знам дали ще използвам правилната дума, но) ръководство за постигане на гореописаната цел. Време имам за упражнение, нямам мат'рял. Подозирам, че само със слухарство и напипване няма да се получат нещата, затова реших да попитам тук. Както и приемам акъл за подход и прочее, като в момента нямам възможност да посещавам преподавател.

 

Благодаря :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

За свирене с перце ти препоръчвам това:

https://www.amazon.com/Berklee-Basic-Guitar-Phase-Technique/dp/0634013335

Учебникът е изцяло с ноти, няма табулатури изобщо, но е лесен за четене и напълно подходящ за начинаещи. Няма много текст и теория, нито е дебела книга (53 страници), само ноти, просто хващаш и ги свириш, без да мислиш много много :)

И задължително свири упражненията с метроном от самото начало и ще напреднеш супер много за нула време.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.