Jump to content
Българският форум за музиканти

Активен pickup blend, бас


Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Мислех, че входния импеданс се определя само от резистора гейт-земя.
А изглежда е: гейт-земя || гейт-захранване

Някой ден може да продам по-скъпия бас sire, и да събера за warwick 5 струни. Макар че ме кефи, че е с мейпъл фретборд Sire-то. Warwicka сигурно е екстра за слап?

Този който модвам и му правих адаптери няма какво да му взема. Лек и удобен (особено ако му направя левълинг, да сваля още екшъна), идеален да ми се намира под ръка :D

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 82
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

  • 2 weeks later...

Странна работа, и с буферите преди бленда - същата работа. Все едно е пикъп селектор - нек, нек/бридж, бридж.
Като в средна позиция (нек || бридж), се усеща по-ниско изходно ниво (уж е MN pot).

Чудя се дали да си играя с фабричния бленд пот, и да добавя R3, R4 (в момента няма такива), или направо да сложа монопотенциометър за баланс, с бленд сигнал от средната точка.

Друго - баса определено тънее - и от комбото, и от активния EQ мога спокойно да го дам докрай, В средно положение е все едно е намален.
Може ли в тази схема да вкарам бас бууст, като верига около полевите транзистори, или трябва да е отделно звено?
С един транзистор, или даже с два?

b_blend_01 - Copy.PNG

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

има и един странен артефакт - на пета струна, свободна, при звукоизвличане има едно фоново шумче (не много силно), което изчезва (все едно се реже) като отзвучава тона

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нещо такова ?

И един буфер преди коректора, да го отдели от микс потенциометъра.

А на изхода на коректора предполагам може да се разчита на входния буфер на активното EQ?

big_muff_1.PNG

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

On 3/30/2021 at 9:42 AM, aceof said:

 Спокойно можеш да вдигнеш сорсовия резистор 10-на пъти. Като гледам схемата, която си предложил в сорса ще имаш грубо около 5V, което при 33к ще ти даде ток около 0.15мА на буфер. Бих ти предложил също така да смениш гейтовите резистори - межди гейта и земя 1Meg и между гейт и захранване - 2Meg. По този начин входния импеданс ще се вдигне на около 660 кОма, вместо сегашните 230 кОма.

Тази несиметричност на входните резистори (1М, 2М2), има ли връзка и със завишената стойност на сорсовия резистор (33к)?

По принцип за такива буфери препоръчват нещо 3к3-10к.

Питам, във връзка със странния фонов шум (като бял шум), който се появява при звукоизвличане само на 5-та струна, свободна позиция. И изчезва, при затихване на тона.

Макар че, не е клип - да ограничава едната полувълна, или може би е?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Сложих нова батерия .... 9.9v, да видя не е ли от клипване, но шумчето си го има. Нивото му е доста ниско, може да се преглътне, но не знам от какво е.

С линеен моно потенциометър, 50к, бленда работи добре :). Само че, не мога да го монтирам и да се побазикам с настройките. Оригиналния MN blend е с дълга резба (10-11 срещу ~7мм на стандартните). Или от китайците тр. да чакам, или пак дърводелстване, глухи отворчета и т.н., от които сериозно ми писна вече.

С буферите след адаптерите, фрет buzz-a на места звучи доста отчетливо и неприятно (високите са по-ясни), и или тр. да вдигна екшъна, или левълинг да правя :(

 

IMG_20210413_221805~2.jpg

IMG_20210413_215159~2.jpg

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Нещо такова ? (идеята е за добавка коректора на отделна платчица, след микс потенциометъра):

RV2 уж тр. да регулира усилването на Q3, който тр. да възстанови нивото на сигнала.

bb_04.jpg

Изходния импеданс на буфера, след бленда, нз колко е.. Но честотния отговор на тон стака зависи от него.
Малко базиках стойностите на тон стака, за да има нужда от по-малко усилване за възстановяване на сигнала.
Но това е при 1к импеданс на предходното звено

 

big_muff_2.PNG

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

17 hours ago, emosms said:

Тази несиметричност на входните резистори (1М, 2М2), има ли връзка и със завишената стойност на сорсовия резистор (33к)?

По принцип за такива буфери препоръчват нещо 3к3-10к.

Малко късно се включвам ама рядко влизам тук а и нямам много време.

Входните резистори имат връзка с това какво DC напрежение ще имаш на сорса. В общи линии това напрежение се определя от гейтовото напрежение, което се определя от входните резистори минус праговото напрежение на транзистор. при така избраните резистори ще имаш около 3V на гейта. Понеже на j201 праговото напрежение може да се приеме за -1V, тогава на сорса ще имаш около 4V. Целта е да имаш достатично високо сорсово напрежение за да не ти клипва сигнала. Сорсовия резистор определя какъв дрейнов (респективно сорсов) ток ще имаш. Приемем че 0.1мА ток на буфера е достатъчно добър компромис буфериране/консумация, затова ти казах да сложиш 33к. Тогава консумацията ще е около 0.13мА. Виски сметки са наум и не претендирам за точност, но вършат работа ;)

Така, както си вързал Blend потенциометъра на последната схема работи прилично, но за мен по-добре работи схемата с MN потенциометъра, която аз предложих по-горе. Пробвай я, тогава няма да имаш нъжда от пот с по-дълга резба.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
On 3/29/2021 at 4:54 PM, aceof said:

Аз имах същия проблем но го реших много елегантно. Проблемът при използването на MN потенциометри е че когато не си в средно положение, ниското изходно съпротивление на буфера на единия адаптер шунтира сигнала на другия адаптер. Това поведение не е присъщо на пасивните адаптери, защото те имат сравнително високо изходно съпротивление. По принцип е по-добре е да се използват AC потенциометри но се оказа че са много кът - потенциометрите за бленд на MEC са такива но цената им е лееко... към 70лв. В нета има доста схеми за решение на проблема но всички си имат доста недостатъци.

Накрая си реших проблема по следния начин : връзваш си GND на потенциометрите без никакви допълнителни резистори. средния край на потенциометрите си отиват към изходите на буферите. Изходите от потенциометрите към активния EQ не ги окъсяваш а всеки минава през 100к резистор и след това окъсяваш. Имай предвид че това решение ще работи добре ако следващото ти стъпало има достатъчно висок импеданс (при мен е 2 мегаома - сложил съм JFET буфер за входно стъпало). Ето я схемата, надявам се да се ориентираш.

Сега сигурно някой ще ме оплюе че не ползвам J201... Свободно е за интерпретации.

image.png.2605586e1d6745ea3acd77c8f11dc35d.png

 

Честно казано, не ми е ясно как ще работи горното.
Подмине ли се средна позиция, в която и да е посока, единия пикъп се байпасва към земя, и няма какво да се смесва с другия.
На MN потенциометъра, половината писта, след center detent, е 0 ома съпротивление. Замерих и моя, така е.

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Просто го пробвай, но провери дали го връзваш правилно. Байпаса на потенциометъра не трябва да е към замя а към резистора от 100к (респективно към следващото стъпало) . Съпротивителния слой трябва да е към земя. Въртейки го в едната посока, сигнала започва плавно да се шунтира към земя през съпротивителната част на потенциометъра, докато другия адаптер е байпаснат и сигнала му минава през 100к резистора към входа на следващото стъпало. Резисторите от по 100к са за да не може ниското изходно съпротивление на буфера на пикъпа да ти шунтира сигнала от другия пикъп.

От 2 месеца съм с горната схема и работи супер.

Редактирано от aceof
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ами копнах го леко с винтоверта, един малък фрезер, и длето.. Ще пробвам и с по-малка, и с по-голяма стойност потенциометър, да видя как ще е най-добре (ако има разлика изобщо).

Сега усетих колко по-силен е адаптера с 18 мм сърцевини (на бриджа), сравнен с този с 15 мм. Ще стане за наситен в средите бридж саунд, за свирене с пръсти. С перо ще е грубиянщина, при бленд в крайна позиция (само бридж). Предполагам, защото с моно бленда, не е натоварен с ~125к към земя. И това мога да пробвам, да го натоваря само него. Даже преди буфера му, да не влияе на другия.

Като цяло тези адаптери (от другата тема) имат много среди, ненатрапчиви високи, и носят на бой, като динамика. За слап по-скоро mid scooped, за пръсти с обрани високи. Евтината китайска активна електроника ме изненада. На по-скъпия бас, като усиля високите докрай, шуми повече....

Всичко работи и с батерия 6,6v... Без да усещам разлика. Фоновото шумче на 5-та свободна остава мистерия.. 

Но адаптерите нямат достатъчно бас. Тр. да добавя корекцията от по горе ( big muff tone stack, нагласено за нещо като low shelf). Само дето не мога да вкарам един транзистор в режим, по възможност за мин. комсумация :D.

На симулатор изкарах няк'во АЧХ. При въртене на потенциометъра, отговора на тон стака се променя (предполагам играе импеданса). Не е лошо май, да има буфер след бленда.

Буфера мисля да е биполярен, общ колектор, а след стака усилващо звено, общ емитер? Мисля че тр. да е с гейн 2-3, (поне 6 дб), за да възстанови нивото след тон стака.

п.п. има ли вариант за тонкорекция в обратна връзка, при усилвашия транзистор? Мисълта ми е, да не усилвам честотите над баса, да са си гейн ок. 1. Не искам да шумнат високите, като ги усиля после от EQ-то.

 

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Нещо такова може ли да стане:

 

b_blend_05.PNG

По аналогия с тази схема:

bdc_v02.jpg

^^ Усилването се регулира в емитерната верига.

Само че, да е честотно зависимо от тонкоректора.

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Става нещо, но не мога да обърна АЧХ-то. Big Muff тон-стака би трябвало да е нещо като тилт.
В едната посока на потенциометъра вдига ниски и сваля високи, в другата обратно.

Но тук, и в двете посоки вдига високите, по различен начин. По средата е равно, с малка загуба в басите (нз откъде). 

 

b_blend_06_sim_01.PNG

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.