Jump to content
Българският форум за музиканти

Активен pickup blend, бас


Recommended Posts

Продължение на тази тема"
-

 

Чак вчера, за пръв път, тествах адаптерите от темата през активната електроника на баса.
Не ми харесва как работи blend потенциометъра. В средно положение смесва двата адаптера, но почти няма диапазон на плавно преминаване от единия към другия.
При съвсем малко движение извън централно положение, тона рязко се сменя към единия от двата адаптера.

Бленд пота е тази схема:

blend_pot.png

Замислям някакъв такъв буфер:

Само че не знам как ще понесе изход към земя, в крайни положения на бленда.
С буфера също така ще облекча товара на адаптера (250k || 250k) и ще върна част от високите - до сега бях тествал адаптерите от темата само директно в усилвателя.

buff4.gif

Нз 10к в изхода на буфера дали е много. Или да повдигна земята на бленд пота през 10к ? Тогава не може да се елиминира единия от двата адаптера, в крайно положение. Което не мисля че ще е проблем (зависи колко от сигнала остава).
 

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 82
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Може да понамалиш стойността на потенциометъра (двойния). Десния сигнал за бленда, защо се взима от гейта на транзистора, а не от сорсовата верига?

10-те килоома са близки до излишни, защото по променлив ток, изходното съпротивление на сорсовите вериги е малко, та този резистор е, колкото да придържа работата към земя. Освен това, пречи за пълно намаляване на звука. Може да изчислиш схемата така, че R13 / R23 да са двете половинки на потенциометъра, и да сложиш да кажем, 5К стерео потенциометър, а към изхода да сложиш някакви примерно 22К резистори от "стрелките" на потенциометрите към изхода, където сигнала се сумира.

Ако имаш резистори от гейтовете към захранването, то това захранване трябва да е изключително добре филтрирано, ако не е батерия.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

250 к си е оригиналния бленд пот в баса, и мисля че от средата нататък има нула съпротивление (другата половинка огледално), за да е единия адаптер на макс, докато другия намалява. (ще го проверя)
https://www.talkbass.com/threads/isolated-buffered-pickup-blending.82099/#post-935299
Та затова.. И да не го сменям - тр. да търся потенциометър с дълга резба, с такава характеристика, не обикновен линеен.

Проблема с 250к пот, е повече шум?

Десния сигнал е грешка, поправих го.

10к в оранжевото, го добавих, за да не е изхода на схемата на късо, в крайно положение. Не разбирам как не е проблем, по променлив ток :D
Иначе, няма такъв резистор на баланс пота.

Захранено е от батерия. Идеята е да добавя тези буфери преди смесителя, който е преди активното EQ на баса.

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Главният проблем е, че свързването не е потенциометрично и с ротация на "бленд" - а изходния импеданс варира от около 70К в средно положение, до 2-3К в крайно.

Пък и за какво ти е стерео потенциометър в това решение? Свържи двата сигнала в краищата на единичен примерно 100К потенциометър и от средната точка взимай сигнала. краищата можеш и да заземиш по прав ток с големи съпротивления или изхода (в който случай получаваш някакъв делител).

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами ако е единичен, 100 к, 50к не се ли явява товар за сигнала (въпреки че е буфериран).

Така в средно положение, освен че ще имам по-слабо ниво, може да има загуби на високи.

Нз активното EQ с какво входно съпротивление е, запечатано е.

И фабрично е с този 250к стерео баланс на входа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Импеданса на сорсовите вериги ти е около 3К ("изходите" от транзисторите). Не разбирам какво точно ме питаш. Ако имаш предвид, че "товариш" транзисторните стъпала по променлив ток, това няма да е много значително товарене.

В твоята схема, "изходът" на схемата "вижда" следните импеданси в паралел, когато всичко е в средно положение:

-125К към единия сорс

-125К към другия сорс

Това прави съпротивление в изхода, равно на около 62.5 килоома, което не е точно незначително и не мисля, че се различава чувствително от това, което предлагам.

Защо не вържеш двете половинки на стерео потенциометър (около 25К-50К) съответно от OUT1 към земя и от OUT2 към земя, и от "стрелките" на потенциометрите през неголеми резистори не сумираш променливотоковата съставка към изхода?
 

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Сега прецъках бг сайтовете, май няма да намеря потенциометри с по-дълга резба.
От китайците..

Шлици, 6 мм, и резба над 6-7 мм, колкото е стандартното (не измерих точно резбата на оригиналните).
Има чат пат едни със супер дълги резби, за авторадиа май.

guitar_pot_thread.PNG

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имах същия проблем но го реших много елегантно. Проблемът при използването на MN потенциометри е че когато не си в средно положение, ниското изходно съпротивление на буфера на единия адаптер шунтира сигнала на другия адаптер. Това поведение не е присъщо на пасивните адаптери, защото те имат сравнително високо изходно съпротивление. По принцип е по-добре е да се използват AC потенциометри но се оказа че са много кът - потенциометрите за бленд на MEC са такива но цената им е лееко... към 70лв. В нета има доста схеми за решение на проблема но всички си имат доста недостатъци.

Накрая си реших проблема по следния начин : връзваш си GND на потенциометрите без никакви допълнителни резистори. средния край на потенциометрите си отиват към изходите на буферите. Изходите от потенциометрите към активния EQ не ги окъсяваш а всеки минава през 100к резистор и след това окъсяваш. Имай предвид че това решение ще работи добре ако следващото ти стъпало има достатъчно висок импеданс (при мен е 2 мегаома - сложил съм JFET буфер за входно стъпало). Ето я схемата, надявам се да се ориентираш.

Сега сигурно някой ще ме оплюе че не ползвам J201... Свободно е за интерпретации.

image.png.2605586e1d6745ea3acd77c8f11dc35d.png

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Т.е. с тези резистори може да си остане пасивно смесване :).

Активната електроника след това нз какъв входен импеданс е де.

Но тук идеята е от всеки адаптер - директно в негов си буфер. И евентуално бленд пот с по-малка стойност, след буферите (MN 25-50k примерно).

Адаптерите ги пробвах директно в комбото, без потенциометри, само кабел, и ми звучеше ок. Ако случайно е супер брайт през буфера, ше пробвам да емулирам кабел с някакъв кондензатор паралелно (50 пф примерно).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Почти съм сигурен че можеш да направиш пасивно смесване така, да. Почти, защото не съм го пробвал.  Сега зачетох по-горе. Явно си го пробвал това - пасивно смесване и не ти работи добре, така ли? Пробвай да свържеш серийните 100кОма, както съм показал на схемата - без буфери, без нищо. и от там направо към активното EQ. Би трявбвало да работи що-годе добре. 

Иначе бленд метода, който Евтим предлага го пробвах и аз (тава беше първата ми идея) , но не ми хареса как звучи... дори и не знам какво не ми хареса. Не е загуба на честоти но това което знам е че изчезна характерното ръмжене на Warwick.

Между другото тия буфери в баса ли смяташ да ги слагаш? Питам защото ще харчат много ток.. Така, на око като гледам двата общо ще харчат общо към 4 -5 мА. Бързичко ще ти свършва батерията... Е, ще изкара може би месец де. Моята електроника е: 2 активни адаптера + буфер + активно EQ (2 операционни усилвателя) и всичкото това нещо харчи около 0.4-0.5 mA

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм се замислял за консумацията, колко може да се вдигне сорсовия резистор 3к3?
Или нещо друго?

Ръмжене - има нещо като ръмжене, заради наченки на фрет бъз при сваляне на екшъна :D
 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От сорсовия резистор зависи дрейновия ток а от там и изходното съпротивление на буфера. Гледам от характеристиките че при 0.1мА ще имаш около 1-2кОма изходно съпротивление, при 1mA съпротивлението ще падне докъм 300-500 Ома, но не е нужно да е чак толкова нискоомен изхода. Все пак всичко е въпрос на компромиси. Спокойно можеш да вдигнеш сорсовия резистор 10-на пъти. Като гледам схемата, която си предложил в сорса ще имаш грубо около 5V, което при 33к ще ти даде ток около 0.15мА на буфер. Бих ти предложил също така да смениш гейтовите резистори - межди гейта и земя 1Meg и между гейт и захранване - 2Meg. По този начин входния импеданс ще се вдигне на около 660 кОма, вместо сегашните 230 кОма.

Иначе за ръмженето - не, нямам предвид бръжденето от прагчетата. Warwick си имат едно специфично агресивно ръмжене. Не съм го чувал при други басове,

Редактирано от aceof
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.