Jump to content
Българският форум за музиканти

Мнение за Yamaha DGX 670 и Roland FP-30x


Recommended Posts

Здравейте на всички във форума!

Лаик съм относно тематиката. Изчетох доста теми, колкото да получа някаква представа за дигиталните пиана.

Искам да закупя един от тези двата модела,за начинаещ пианист на 16 години. 

https://usa.yamaha.com/products/musical_instruments/pianos/p_series/dgx-670/index.html

https://www.roland.com/global/products/fp-30x

Бих искал знаещите и можещите от вас  да изкажат предположение  или мнение кой от двата варианта е за предпочитане, с оглед опит от предходните версии на тези инструменти.

Благодаря предварително на отзовалите се.

Пеев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Преди 2 часа, plamenpeev написа:

Искам да закупя един от тези двата модела,за начинаещ пианист на 16 години.

На начинаещия пианист надали ще му трябват аранжименти, така че от двата модела бих ти препоръчал този на Роланд.

И двата са последните модели на фирмите, но както споменах, се класифицират като различен тип инструменти - като пиано, Ямахата е базово такова, с най-евтината GHS клавиатура (имам предишния модел DGX-660, който е със същата клавиатура), докато Роланда си е чисто пиано с малко по-добра клавиатура ; Ямахата има аранжор (разширен в новата версия спрямо старата), който вероятно няма да ти трябва за целта (свирене и обучаване), Роланда няма аранжор, но като чисто пиано е доста добър инструмент ; и двата модела имат добавени екстри и увеличена полифония спрямо предишните им модели ; Ямахата е тежка (22 кг.) и трудно се мести, за разлика от Роланда.

И двата модела доскоро ги нямаше все още по магазините и се поръчваха предварително - в последните няколко дена не съм проверявал, но е възможно и сега положението да е същото. Звукът и на двата инструмента е добър, въпрос на предпочитания е кой повече ти допада, затова послушай малко тестове в Youtube (има достатъчно). За начални занимания всеки от двата инструмента би свършил работа, но предвид гореказаното, аз бих заложил на Роланда.;)

 

П.П. Преди малко проверих в Томан и видях, че Роланда вече го имат на склад, Ямахата не...а и като бонус Роланда е значително по-евтин.

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ти yamaha, за отделеното време. Радвам се , че си отговорил в темата ми. Беше ми изключително полезно твоето мнение.

Благодаря ти още веднъж.

Пламен Пеев

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма защо. :) Препоръчах FP-30x, тъй като щом става дума за обучение по пиано, реакцията на клавиатурата е много важна. Споменах, че Ямахата не е с най-реалистичната клавиатура и въпреки, че в сравнение с предишния модел са добавили софтуерно някои звуци, доближаващи саунда към този на акустичното пиано (напр. key-off), тя все пак си остава с базовата механика с двата сензора, докато Роланд още в предишния си модел бяха вградили трети сензор. Може и да знаеш, но ако не - третият сензор позволява по-прецизна работа при бързите повторения на един и същ клавиш и докато с FP-30x вероятно няма да имаш проблеми да изсвириш в темпо 'Хора на ловците' (примерно), с DGX-670 доста ще се озориш, ако изобщо успееш.;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже следя доста канали в Youtube, където редовно правят всякакви сравнителни тестове на аудио апаратура, ще си позволя да поместя един клип на Джеръми Сий, който се занимава най-вече с кийборди. За късмет последното му видео от онзи ден прави сравнение на опциите точно на тези два модела и напълно съвпада с моите наблюдения. Предполагам нямаш проблеми с английския и ще разбереш защо и той предпочита Роланда пред Ямахата. ;)

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отново, благодаря ти yamaha за отделеното време и прецизно мнение. 

Винаги се радвам, когато говоря или си пиша със знаещи и можещи хора.

Прегледах клиповете и решението е "Роланд".

Поздрави и все така да помагаш. 

Пламен

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз се радвам, когато съм помогнал със съвет на някого, още повече ако се окаже адаш. :D

В интерес на истината малко след оня клип, Джеръми Сий пусна втори, в който по аналогичен начин изброява някои други по-силни страни на DGX-670 пред FP-30X, но те са най-вече в областта на аранжора, цветния екран, повечето саунди и все неща, които нямат пряка връзка с пианото като чист инструмент.

Що се отнася до броя саунди - по дефолт "старият" FP-30 имаше 35 броя, но впоследствие се оказа, че има вграден GM модул с още 128 бр. (нещо, което са пропуснали да споменат в ръководството), на който инструментите му може да се превключват през MIDI-USB връзката. В новия модел са добавили още 20-тина саунда, но предполагам, че и него са го снабдили с подобен GM/GS модул, чрез който може да се свири с доста повече инструменти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И понеже явно ми става навик след като съм написал нещо, за което само предполагам, че е въведено в даден модел, да го допроверя дали наистина е така - потвърждавам относно допълнителните звуци в новия модел. С приложение на Роланд (а и с всяка програма, поддържаща миди управление) може да се достъпят всички тези допълнителни саунди, което превръща модела в пълноценен GM/GS  модул, на който може да се проиграват всякакви миди файлове. Преди малко изгледах друго подобно клипче (на руски е, но аз съм от поколението, дето учеше руски в училище :)), където се обясняват доста неща, вкл. и управлението през приложението.

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ти,  yamaha ?

Аз също съм от поколението на училите руски език. ☺️ Изгледах видеото на руснака, след което поръчах Роланд-а с дървената стойка и 3-те педала от сайта на "Томан".

Сега остава да дойде и невредимо. Оттук нататък е синът ми. 

Надявам се и други потребители на този форум да останат доволни от твоите усилия в тази тема.

Бъди здрав. 

Пламен

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Изпробвахте ли вече Roland FP30X? Какви са първите впечатления от звука? Аз също купих този модел ,но честно казано още не мога да свикна с този "метален " звук.Тази метална съставка някак много нагло се настанява в звука при по-силно удряне на клавиша.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.