Jump to content
Българският форум за музиканти

Съвети за акустично третиране на стая.


Recommended Posts

За таван гледах панели направени от акустична пяна (това нещо върши ли достатъчно работа?). 50х50х3 см. 60 кинта

Това, че са самозалепващи е добре. Но ако правилно си представям работното място, над което да се сложат и покрият, мисля трябват 6 бр = 360 лв.

За такива цели, като моята , ще е достатъчно да има панел само над работното място, поне според това, което казват в нета.

Каква е алтернативата, как ще стане окачването, така че да не ми падне на главата ... тук изглежда ще трябва да викам майстор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 32
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Доколкото съм чел из нетя - често препоръчват Rockwool, намират се и в БГ.

Трябва да подбереш подходящ модел вата, има буквално стотици видове. Могат да се намерят таблици с параметри на материалите, включително коефиценти на поглъщане на звукови вълни. Също и видове конструкции с 1-2 и повече пласта. Повечето такива неща са насочени към изолация, а не акустично третиране, но някои неща се покриват и могат да са от полза и в двата случая.

Ако искаш да стане като хората е доста по-сложно от това да купиш в магазина "Две от ей туй" и да ги ковнеш с по един пирон. :)

Не давам по-конкретни препоръки, защото лично съм се занимавал само с "пирамидки" и то евтини, които вършат работа, но... малко ялова. Плюс това съм ги слагал в репетиционна, което е доста по-различно от твоя случай. В офиса щяхме да правим специализирана заседателна с някакви фабрични панели и чудесии (което е по-близо до ситуацията ти), но нали уж плъзнаха разни вирОси и засега проекта е замразен. :) Пускам една таблица, в която бях събрал някакво подобно инфо като се чудехме какво да купуваме за заседателната.

Absorption.jpg

Коефицент 1 е максимум (100% поглъщане), по-малка стойност е по-зле. Последните 3 ги предлагаха в Томан, от немарковите панели.

Принципно Динакорд имат човек, който се занимава с подобни проекти, даже се свързах по телефона с него. Но после така и не отговори на официалния мейл-запитване. Предварително беше казал, че са много натоварени, а и нашият проект не беше точно като тези, с които те се занимават.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен, първото което трябва да приемеш за даденост, е че в подобна малка стая не можеш да свършиш много.

За да спреш отражения в ниски и ниски-към-средни честоти ти трябва доста място и доста технология.

Сега, поправете ме ако греша, доста време мина откакто се бях потопил в темата и сънувах изолации и вати, може и нещо да съм забравил.

И да опаковаш цялата стая с вати, най-много да те заболят ушите защото ще убиеш всякакви отражения, а човешкия организъм не е привикнал на такава среда. От опит го казвам, аз стигнах до тази точка и после почнах да свалям панели.

Виж сега две графики. Първата е от студийцето ми в София, където има вати всякакви. Втората графика е от нетретираната стаичка на село, която е и доста по-малка. Това са print-screen-ове от екрана на Sonarworks. Тоест това е замерила програмата за двете стаи. Какво ми прави на мен лично впечатление. В София, от 1kHz нататък графиката е горе-долу равна, демек няма "джобове" в честотната лента където да избива. Под 1kHz обаче е ебана работа. А при 120-130 и около 200 Hz си е мазило. После гледаме "на село", демек Правец (никакво третиране). Над 1kHz графиката танцува видимо повече, но отново критичното е под-, като тук руум модовете са около 120-130, 200 и около 350 Hz.

Демек, какво съм направил с тоновете изолация в София - поукротил съм среди и високи.

Ниските са неспасяеми, и това е печално ясно.

Аз ако съм ти, слагам прилично направени пана от вата горедолу като на картинката, напълвам стаята с мебели, килим, блабла и сядам да слушам.

Ако си махнал чуваемото кофти "кънтене" и слушаш нормално, готов си. Пускаш Sonarworks и той свършва останалото. Така си мисля със скромния ми опит и познания.

 

SOFIA.JPG

PRAVETS.JPG

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сонаруъркс си го бях качил на компа и наскоро го махнах.

Правеше ми обратна връзка и независимо с какво записвах ( лампов преамп или илевън рак),  си имаше едно високочестно пищене,

добре, че Евтим ме подсети в една друга тема от къде идва проблема, почнах да изключвам едно по едно и виновен се оказа Сонара.

Като само го бях качил, даже не го бях разучил. Вероятно са някакви настройки. По принцип си ползвам малък миксер Ямаха с USB2 (за слушане),

но и с Steinberg карта( която ще ползвам за запис) пак го имаше, явно ОВ се получаваше някъде от по напред във веригата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Попаднах на този сайт 

 
споделям го защото, тук нещата изглеждат сериозни (и за Калифорнийски гъзари). И на някой може да са му от полза.
Там има и видеа, има и цени...Мисля, че нещо такова ще ми каже и Тони Манов.
 
 
Другият подход е обсъжданият тук.
Взимам сет готови панели, добавям каквото мога да влезна в бюджет 1500 - 2000.
Както казва jabs, ще поукротя среди и високи, баси неспасяеми. Сонаруъркс...
 
 
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма как Тони, в малка стая това са ограниченията. Помня навремето гледах едни филми за изграждането на бастраповете на задни стени в някакво щатско студио, то бяха едни паралелни ивици вата с дълбочина над метър... заради голямата дължина на вълната при ниските честоти няма спасение, вярвай.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Edit: Интересно видео. Този е покрил примерно 70% от стени и таван с панели на пръв поглед около 50мм дебели, вата вътре. И после идват тия загадъчни бас абсорбери, които са с някакъв секретен материал вътре...

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Бас" траповете по ъглите, вати и т.н. са глупости.

Най-гадните руум модове в ниските се укротяват с хелмхолц резонатор(и).
В общи линии, като празна тонколона с басрефлекс, настроена на съответната честота.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

jabs, а това от неговите видеа гледа ли -

https://www.acousticfields.com/carbon-absorber-wall/

като спечеля от тото-то... 

Редактирано от TONY
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм сега го гледам... ако ти се хвърлят стотина лева пък пробвай това от техния сайт. Цените на матрялите обаче са им абсурдни...

Едит: Емо недей така с рогите :) Нит бастраповете нит ватите са глупости. ХХ резонаторите са част от арсенала, за който знае как и има място...

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хммм...не съм изгледал още горния клип, но на линка над него цъкнах - там има една компютърна графика, дето досущ прилича на правенето на моите помещения преди 20 години. Същата концепция - повдигане на пода със скара, листове в празните пространства, с разликата, че при мен ватата е поне двойно повече по обем от оня CAW (заради съседа отдолу), стените са по същия начин, отгоре нямам съседи, но пак го изолирах с цел най-вече елиминиране на шумове отвън-навътре, дебели стъкла под ъгъл едно спрямо друго, акустични панели (повече в студиото, по-малко в контрол рума) и т.н., и т.н. Явно съм уцелил без да искам правилния път, понеже тогава не вдявах много от акустика, неудобството е само, че се скъсяват помещенията от всички страни...и си е играчка де, особено ако трябва и да режеш стената за прозореца между помещенията. ;)

Въпреки това ми се струва, че задачата на TONY не е чак толкова сложна и скъпа, леко кофти е съотношението на размерите на помещението му (4.5х2м) - малко като цяло и най-вече това, че е тясно и дълго, но не мисля, че ще се бори в него да вземе Грами, така че като му сложи панели тук-там и го напълни с мебели и апаратура, все ще го докара до що годе нормално слушане.:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Специфичното при тия другари е някакъв графитен материал, който бутат навсякъде, иначе принципите за изолация и абсорбция са общоприетите... ама 700 долара за едни подложки за колони от тоя графит, хай холан дет се вика :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе "общоприети"...ама като си бос по темата (като мен тогава) може да направиш голяма глупост и после отново да разкачаш всичко. Тогава (2000 г.) нямаше много информация като днес и бях накупил сумати 10 см плоскости стиропор да ги слагам навсякъде зад стените и под пода като един от слоевете и добре, че си направих труда да направя тестове на чуваемост между помещенията преди да съм закрил всичко, понеже се оказа, че целите плоскости действат като резонатор и не намаляват, а усилват отражението (и в двете посоки) дори и зад стена. И...'айде всичко по обратния ред - сваляй, изхвърляй, после купувай вата и т.н.

А за оня мат'рял от сайта с голямото обиране на ниските - да, добре изглежда на хартия и снимки, но и цената му е подобаваща. Разбира се хората имат различни финансови възможност и за някои сигурно няма да е проблем да го ползват навсякъде в помещенията си, но мисля, че ватата също върши хубава работа за целта за много по-ниска цена. Даже си мисля, че ако не се фиксираме на конкретните херци и говорим чисто синтетично за обезшумяване и поглъщане на звук - ако се купи количество вата за същата цена, която струват ония графитни панели вложени в онова помещение, везните ще наклонят в полза на ватата, тъй като за цената на космическите панели ще е купено индустриално количество вата, а принципът на поглъщането на звук от ватата (и не само) е "колкото повече-толкова повече".:)

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Acousticfields.com = Dream of Californication

Тези дни се разбра, че някакъв младеж от Пловдив, както влезнал в Билла да си купи сандвич, си пуснал и тото за 5 лв.

И спечелил 8 млн.  (или е късмет или е роднина на новият Шеф на тотото)

( преди да вържат теминалите към централен комп, съм печелил/улучвал(от 2-ро теглене не се изплащаха) 5-ци, оттогава макс 4-ка) 

Размерите ги свалих от скицата ( мащаб едно/50, а може да е сгрешена, макар и официален документ).

Като гледам снимката, вероятно има грешка и късата страна по ми се струва да е 2,5 метра.

Така или иначе, рабрах, че ще има проблем с ниските честоти. ( с възрастта, едва ли чувам под 40 херца, не знам дали пречи или помага)

А да, нито ще правя вилидж Аби Роуд, нито ще печеля наградата на БеГе радио, Грами ич.

 

Както казах, цел едно (близка) да правя добри към отлични (еха) демо записи.

Цел две (по-далечна, една, две, три години) -ако понапредна, да мога да правя и по-полирани записи.

За целта си има сайтове за обучение, взимаш готови записани тракове смесваш, после сравняваш, получаваш критика и тн.

Мога да почна да записвам моите банди, вкл. приятелски банди, примерно. Като хоби.  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.