Jump to content
Българският форум за музиканти

Кои са тримата най-известни (според учебниците)


Recommended Posts

Привет,

Тия дни реших да пообясня на синът ми малко история на класическата музика и за целта започнах от най-известното. Днес му обясних кой е Моцарт и естествено му пуснах "Малка Нощна Музика", вметнах и Чайковски с "Лешникотрошачката". Обаче сега ми трябва малко помощ от народа който е бил по консерватории или подобни учебни заведения в България. Въпросът е: 

Според официалните учебници в България, кои са тримата най-известни български композитори на класическа музика? И пак според учебниците, кои са техните най-известни произведения?

Предварително мерси. Идеята за най-известното е като отправна стартова точка. По-натам ще му пускам и не-толкова известно. Мога само да допусна, че сигурно двама от тримата са Владигеров и Стайнов, но това е само мое предположение, затова искам помощ от хора учили в консерваториите. Пак казвам - всеки от нас си има мнение, но ми е интересно според учебниците кои са челната ни тройка и кои са им официално признатите най-известни произведения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен няма такава топ 3 класация - как може да се сравни Бах с Бетовен или Моцарт с Шопен? Никак...всеки от тях е велик по своему и затова е останал в музикалната история, а има и още доста като тях. В училищните учебници най-често  се споменава за Моцарт, Бетовен...застъпени са произведения на Чайковски, Мусоргски и т.н., но това съвсем не значи, че има някаква класация на най-изтъкнатите композитори за всички времена, пък и с всеки нов учебник (които през годините доста се сменят) има добавени/премахнати нови или вече присъствали композитори.

А като заговорихме за училище - в първото изречение подлогът си ти, не синът ти.:rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпросът беше съвсем друг - запознаване на първокласник. Тръгва се от лесно-слушаем материал. Ти като си учил музика не си почнал с това как се композира опера - почнал си с какво е цяла нота, половинка, после какво е До, Ре... Това имах предвид.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извинявай, не съм те разбрал и явно съм чел малко по диагонал, понеже сега видях в лилавия надпис, че питаш за български композитори.-_-

В училище най-малките изобщо не ги занимават с композиторите, чак като минат 4-ти клас, започват да ги споменават. За дете на 7 години мисля, че не е добра идея да го хвърлиш в дълбокото с Владигеров или Стайнов, за които стана дума. Да, може да обща музикална култура да му пуснеш някое тяхно произведение, но поради спецификата на българската симфонична музика (която е доста далече като звучене от 'малката нощна музика' и 'Лешникотрошачката', които правилно си преценил като 'лесно-слушаем' материал) - не съм сигурен дали ще му е интересно да я слуша на този етап. Аз на твое място може би щях да опитам с някои типично детски пиеси от не толкова известни български композитори, но понеже всяко дете е различно, би могъл да опиташ и едното, и другото като наблюдаваш на кое как реагира.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.