Jump to content
Българският форум за музиканти

Epiphone SG Standard'61 или Firebird Vintage


Voidhanger

Recommended Posts

Китарата като дърво и акустични качества има много по-голямо влияние върху звука и усещането, отколкото адаптерите. Ако смениш адаптерите, звукът ще се промени малко, но няма да зазвучи като друга китара, само защото адаптерите са същите. В общи линии е като да смениш на певец микрофона. 

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 64
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Ето за такава дискусия говоря. И тази мисъл ми се прокрадна, но като не съм имал друга китара досега....На стари години (37) ми се възвърна отнякъде мерака и сега ми е леко препълнена главата. Не съм в час и никога не съм се занимавал професионално с китари, но сега ме ръчка отвътре.
Значи все пак има защо това ESP LTD-EC Black Metal да струва 1800 лева :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво да ти кажа. Евтините китари най-често са много компромисни, но се случват и бройки с хубава дървесина, които могат да станат хубави, като им се сменят неща. Скъпите китари обикновено са хубави, но в този клас, може да се каже, че на 3, една е горе-долу, а на 10 има една, дето си е малко нефелна. Затова е хубаво, да се пробва. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В тоя ред на мисли, смятам че моята Пасифика е много уцелена китара, щото съм свирил няколко лайфа, а и други хора са я ползвали за концерти и всеки ми е казвал колко е удобна китарата.
Едно е сигурно - че няма да как да дам толкова пари за китара. Мога, но няма смисъл за това, за което ще я ползвам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понятието уцелена китара е смешно.Цената се формира от вложените материяли.Примерно няма как китара за 500 лева да бъде с ключове Готоу,адаптри ЕМГ,сетнек,махагон и кленов топ.После идва качевството на изработка.Колкото е по добро цената е по висока.Във Фабриката неща,като състейн и резонанс се мерят и няма да се минат да наредят супер инструмент с ефтин хардуеър.На пръв поглед ЛТД еклипс 256,400,600,1000,Е2 еклипс и ЕСП еклипс изглеждат еднакво ама изобщо не е така.Иначе формата размера и цвета може да са еднакви,цената никога.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, със скромен хардуер, китари сет-нек, даже neck-through с кленов топ сме виждали и за 250 лв. Чат-пат се пада по някоя, която има хубаво дърво. Ако изхарчиш поне два пъти цената на китарата за хардуер, или го набавиш по някакъв друг начин, става доста хубава китарка. Понеже при толкова евтини китари никой не мери нищо, чат-пат се пада хубаво дърво. Когато са ползвани подходящи дървесини, разбира се. Няма как да се падне хубав махагон на китари, които се правят от агатис или чам. 

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

4 hours ago, Evtim Djerekarov said:

Китарата като дърво и акустични качества има много по-голямо влияние върху звука и усещането, отколкото адаптерите. Ако смениш адаптерите, звукът ще се промени малко, но няма да зазвучи като друга китара, само защото адаптерите са същите. В общи линии е като да смениш на певец микрофона. 

Да, само дето шанса да ги чуеш всички тия неща при блек метъл е нищожен. Все пак не говорим за стил, в който китарата е разсъблечена от всякакви ефекти и резонанса, състейна й и изобщо тембъра й играят кой знае каква роля. Тъй си мисля аз, пък как е...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, познава си се хубавата китарка. На чисто, по флажолети, по плато на състейна при дълги тонове. И не звучат мътно дебелите струни, има си разлики. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моята е от елша, а грифът от клен. Дори и без да е пусната се чува силно, звънко и чисто, не като други дето едвам ги чуваш.
Както казах - китарката е е просто уцелена, нищо че колегата горе ми каза, че било смешно ;)

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, че китарата се чува акустично, не значи много за електрически инструмент. Можеш да запишеш неща и да ги пуснеш за демнострация - повече ще можем да разберем, вместо приказки. Но това не е от значение, тъй като търсиш нова китара. Моят опит с купуване на китари винаги говори едно и също.

1. Отивам, да пробвам китари, не за да купувам, а за да пробвам. Да кажем, отивам да гледам метъл китари.

2. Пробвам 20-30, колкото има в магазина.

3. Накрая или харесвам нещо много много марково и скъпо, което мисля, че е неразумно да купувам, предвид, че свиря или вкъщи, или метъл по клубовете, където е шумно, или харесвам нещо на разумна цена (старо, намалено), което най-често или е лютиерско изпълнение, или е нещо, което просто необяснимо звучи добре (късметлийска бройка). Но никога не знам, кое ще ми хареса, по марката. Защото е много специфично всичко. А и човек има очаквания.

- Търсил съм китари, които просто имат много състейн с флойд роуз тремоло  (трудна работа), за да мога да свиря дълги тонове с вибрато нависоко по грифа, или пък лесно да правя изкуствени флажолети и Dimebag стил дайвбомби и пронизителни "писъци". Е, намерих една такава (от около 30), при която тона не се колебае дори на дебелите струни на най-високите позиции, дори на 1-ва струна има хубаво дълго плато преди да започне да затихва и тона е по-дълъг, отколкото на болшинството китари с фиксиран бридж и сет нек! И е СУПЕР за нещата, които споменах - има един "наелектризиран" стабилен тон, идеален за силно изкривени ритъм китари и пищящи и крещящи сола. Но на чисто звучи като камбанария - много звучно и звънливо, с прекалено метален и дълъг тон - все едно все нещо бражди някъде по грифа - определено хич не е подходяща за по-леки стилове, блус, дори свестни чисти китари, различни от китари с много хорус в стил "18 And Life" или "Is This Love". Само за бичкия си е, и за това е хипер-ултра ПЕРФЕКТНА.

- Търсил съм китара за метъл/рок ритъм китари, която звучи хубаво, средно и хапливо. След много пробване, само две китари се вписаха в това, което търся - един Gibson Explorer и една бяла Epiphone Flying V. Този път не купувах, но просто пробвах от интерес.

- Друг път, човек иска китара със дрънлив железен стратокастерски тон, или пък пеещ солистичен тон на високите позиции като липовите ибанци.... Или пък хубав twangy телекастер тон. Или пък някои търсят леко мътен, но плътен и изразителен тон за джаз, с много умерено количество хармонични.

С две думи - няма угодия, камо ли с една единствена китара. Така че думи от сорта  на "перфектна е" обикновено важат само за първата, най-много за втората китара, която човек притежава. После виждаш, колко различно и специфично е всичко и как палитрата от саундове, които можеш да искаш е твърде голяма, за да може една китара да върши работа за всичко.

Ако искаш дълги тонове, за изразителни сола с много вибрато, обикновено китарата е звънлива и звучна, което пък е доста неподходящо, ако искаш да правиш някакви strumming ритмовки за Ска, примерно, където ще искаш китара с доста рязка атака с бързо затихване, която звучи малко "като кофа". За да ползваш за това първата китара с дългия тон, сигурно ще трябва да ползваш някакво много тънко и плякащо перце и леко да заглушаваш... и т.н....

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След,като пасификата е изключителен инструмент избора на  следващ ще е труден.От друга страна изключителния инструмент би трябвало да се продаде веднага.Обаче магазина е пъпен с изключителни инструменти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За цената си и за спомените, които имам с нея е повече от изключителен инструмент. Само не разбрах частта с продаването, може ли да ми обясниш какво искаш да кажеш?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.