Jump to content
Българският форум за музиканти

Jensen C8R или Jensen C10R за метъл


a_panov

Recommended Posts

За практикуване в къщи ми трябва нещо малко и маломощно. Интересувах се кои говорители имат добри показатели за метъл и хай гейн китара и дават Jensen C8R. По-големия му брат Jensen C10R го дават с "повече баси"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен ще се прецакаш.

Преди време купих един C12R за домашен амп, с идеята че понеже е по-неефективен (~92 dB/w/m) вероятно ще вдига по-малко джангър от типичните Селешчън (повечето са около 99-100). Разлика в силата на звука по-скоро нямаше (или поне на домашно не се усети такава), иначе е по-лек Jensen-а. Звучи добре на клийн, супер ясен и кристално чист, ако може така да се каже. Обаче пуснеш ли стъргалка... не ми хареса хич. Говоря с читав изцяло лампов усилвател, не транзисторни настъпикутийки от 20 лева или нещо такова. Звучи едно... хартиено хъхрещо и прекалено оцъклено. Малко все едно си без говорител дирекнто в централно (или с широколентова колона).

Не казвам, че е гаден, но изобщо не ми се стори подходящ за рок/метъл стъргалки. Пуснах го да се продава след ден-два, понеже ми трябваше И за овърдрайв канал. Иначе за нещо като Фендър/Вокс клийн, евнтуално с една идея кривене от лампите при силен сигнал, е готин. Но с повече гейн - не.

IMHO. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предложи нещо за стъргалки?

Имам EL84 и искам говорител който да не вика много. Искам да си свиря с компютъра, на компютъра имам друг стерео усилвател на който слушам музика и искам от там да си пускам песни и с ЕL-ката и този говорител да свиря на китара. Имам и камиони и Line 6.

Eminence Patriot 820H 8" - If you’re a rock or metal guitarist, the Patriot 820H won’t let your sound turn into mud. If you play on clean or crunch, it also gives you a very clear sound with lots of highs. 60$

CELESTION Eight 15 -  38$

Jensen C8R - 35$

Jensen C10R -38$

или

Jensen MOD8-20
 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мисля, че ще се получи ефекта, както го мислиш и искаш. На теория... ако пуснеш 1 ват към говорител с чувствителност 94dB/W/m би трябвало да е около два пъти по-тихо, отколкото същия сигнал към говорител с чувствителност 100dB/W/m (каквито са Винтидж30 и повечето останали 12" говорители). Затова и купих онзи C12R. Но аз на ухо в апартамент разлика не намерих.

За мен лично единственият приемлив вариант за домашна лампова свирня е с подходящо проектиран и изработен маломощен усилвател. Под маломощен имам предвид задължително под 1W clean power, вероятно идеалната мощност би била някъде около и дори под 0.1W. Пробвал съм няколко решения в диапазона 5-3-1 ват и всичките идват силни ако се използва вграден драйв от преампа. За клийн е ОК, но включиш ли стъргалка... идва силно за комфортно свирене без да тровиш народа наоколо. Последната "въшка", която направих, беше 0.3W clean power. Осезаемо по-тихо свиреше от едноватов Маршал (и доста по-кадърно), но за съжаление беше само с клийн канал и не можах да преценя колко точно вика при типичните хай-ген рок/метъл звуци. Подозирам, че пак може да дойде силничко, но не мога да измисля още по-нищожно "силна" крайна лампичка. Маршалетката с включен драйв определено беше доста силна! VVR не помага. Атенюаторите са малко компромис, макар че направих един реактивен, който вади на около 98% същия звук. На слушане всъщност няма и грам разлика, но се усеща малко по-дървен ампа. Поне голям такъв на силни нива. Не съм го тествал в домашни условия на тихо, там може и да няма такъв ефект...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От това, което чета за 8-инчови говорители, можеш да пробваш:

- Eminence Patriot 820H

- CELESTION Eight 15

- Warehouse G8C

На почти всички клипове, повече се говори, отколкото се свири, което поне за мен казва достатъчно. Освен това, където се свири, все е някаква по-чиста китара.

Надявам се, нямаш идея, да постигнеш звука на прекрасен голям кабинет, с малка чекийка, особено ползвайки open-back кабинет. И аз искам лаптопа ми да звучи като мониторни колони, ама не става. Ако знаете такива лаптопи - предлагайте!

Не знам за колко пари могат да дойдат говорителите, но гледам, че уж не са много скъпи, така че можеш да пробваш. Ако искаш някакъв басов звук, вероятно ще трябва да си изработиш по-специфично озвучително тяло с фазоинвертор, настроен на някаква по-ниска честота.

Много е вероятно и да трябва да си поиграеш с честотни корекции в предусилвателя, които да звучат по-подходящо за метъл. Но просто така, да намериш говорител, който да е мъничък, и да звучи като Mesa с 4x12 кабинет с усилвателче от AX84, това ми звучи като някакъв блян. Най-малкото защото традиционно 8-инчовите и по-малките говорители често се свързват с practice ампове и никой не записва бичкия с такива.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко встрани от лампово-говорителната тема, за свирене в спалнята, човек може да помисли и за нещо такова:
https://www.muziker.bg/boss-katana-mini

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^^Мисля, че ако ползваш Eminence Patriot 820H и си изработиш някакъв затворен кабинет за него, с фазоинвертор отпред, и после подбереш подходящ плат отпред и евентуално някакъв филтър вътре, може да се получи това, което ти трябва.

Можеш да му потърсиш t/s параметрите или да си ги измериш с някаква сносна саундкарта и нещо като Speaker Workshop, след което да си сметнеш кутия и да си я изработиш.


То си ги има параметрите.

https://buyeminence.com/patriot-guitar-series/8-lead-rhythm-guitar-speakers-hemp-820h

Значи може да пробваш басбокс про или нещо такова за кутийка.

Нещо такова трябва да стане:
https://www.worthpoint.com/worthopedia/earcandy-mr-watts-1x8-guitar-cabinet-1775146469

Ако подбереш правилен обем и порта е настроен на подходяща честота, ще получиш повечко ниски честоти под резонансната честота на говорителя.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С каква кутия разполагаш? По принцип никой говорител не звучи добре във въздуха и ако искаш плътен звук, open-back решенията няма да свършат много добра работа.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще взема участие в разговора, ама нали знаеш или може би не знаеш - жена, деца, котки, хъски (хъскито не е куче, то е хъски). Ииии чак сега се добирам до дискусията.

1. Кутия, затворен обем, ще ми я правят по поръчка.
1.1 Мога да си позволя и по-голям кабинет, а даже и голям кабинет. То така или иначе отвора отпред дали е 8, 10 или 12 при изработката няма да им пречи..
2. Това е за домашно свирене... Може да си направя кабинет и да сменям усилвателите.
3. Еминенса е 65 пари а всички останали за по 35 пари включително и 10-ката Jensen C10R и той е 35 пари.
4. Бос-катана-мини, не е оферта щото вече имам камиони и процесори, още един не ми трябва. Имам шаси с EL84 с изходен траф, захранващ траф и анодно изправено от EZ80. "Истинския" звук няма да го заменям за Бос-катана-мини.
5. Имам Line 6 Spider IV 120 със два говорителя... Нито купувам, нито продавам, само се хваля ?
6. Имах и други 3 усилвателя, един Фендер 10W, един фендер 15W, един Маршал 25 вата, ама всичко го "подарих" на цени два пъти по ниски от пазарните, и веднага ги разкупиха, просто исках да не са при мене защото не можех да ги трая, може би заради солид-стейта...
 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имай само предвид, че всеки говорител си има някакъв оптимален обем при затворените кутии. Т.е. понякога не е твърде хубаво, да имаш много голям обем, въпреки, че при говорители, проектирани за open-back, това едва ли ще е много голям проблем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят опит с Jensen, поне с по-големите, а и с хилядите им симулации е, че тези говорители не са за тежка музика.
Затова или Патриота, или Celestion, или друго от предложените.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.