Jump to content
Българският форум за музиканти

Пак ще се срещнем, след ...26 години


radius

Recommended Posts

Здравейте,

Цял живот слушам китарна музика, като в един период (1992-1995г.)и свирех. Класика предимно и малко електрическа китара.  Seek and destroy, пънкарии с power акорди, т.е. нивото ми е  начално. Учителят ми (Жечо от ДНА - В.Търново) доста наблягаше на класиката и теорията, което не е лошо по същество, но не ме приближава към любимата музика. А тя е от дет метъл нагоре. Напоследък нещо ми се присвири и извадих китарата. Като попрочетох по форумите, се чувствам динозавър. Оборудването ми е китара Кремона,

6431674p-300x105.jpg

кубе Vermona Regent 150 , не намирам точна снимка (моето е цвят орех с видима масивна дървесина), но подобно на долното

DqHQ7M4X4AAODZQ.jpg

и правен дисторшън с много шум.

Попрочетох малко и към мен пътува от Германия един Digitech RP55. 

Понеже нямам никаква база за сравнение, имам няколко въпроса. Пак да уточня че харесвам тежка музика, сега тренирам Ea Lord of the Depths на Burzum и си мечтая за Pull the Plug на Death (любимата ми група) и ако има значение, нека съветите ви са в тази посока.

1. Китарата ми ясно, че е компромис и мога да си купя някой Джаксън или Ибанец до 500лв., като тук питането ми е следното: четох че това е строго индивидуално и трябва да се пробва конкретната китара, но засега май не мисля да сменям моята, поне докато не видя дали ще потръгнат нещата със свирнята. Китарата ми може би има проблем, може би си е такава - не мога да сваля екшъна под 2,3-2,5мм височина. Шиша имам чувството ,че е само за красота, откъм "магарето" винтчетата не позволяват много сваляне, защото започват да браждят струните до към пето прагче. Те и самите прагчета ми се струва, че имат немалко износване, но това може специалист да го прецени. Ако не стана ясно по тази точка какво питам, то са 2 неща - да очаквам ли да ми е много по-лесно в солата с друга китара и дали моята може да стане що-годе прилична откъм екшън?

2. Какви струни да си купя, че сегашните са поръждясали? Нещо универсално като дебелина, понеже не знам какво ми трябва. Сегашните  мисля са 0,9 Гашевска.

3. С какво перце да пробвам, досега съм свирил само с квадратно от фонокарта. Ясно, че ще взема няколко размера, но горе-долу кои да са?

Мерси и простете незнаещия, за велосипеди мога да напиша дисертация, но тук съм изостанал доста.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже не съм китарист, практически не влизам в този раздел, но сега не знам какво ме накара да прочета какво пишете в темата...и тутакси ме налегна носталгията. :rolleyes:

Още по соц-времето бях взел едни огромни топузи на Вермона - Регент 150, големи тонколони с широколентов говорител и отделни усилватели. Тогава ги ползвах не точно по предназначение (щото бях един най-обикновен хайфист) и си пусках да слушам музика като на домашни тонколони. Интересно ми беше, че въпреки че отзад на гърба им германците бяха написали скромните цифри от 12.5VA, кпд-то им беше няколко пъти по-добро от това на разни други hi-fi колони дето имах, а басът им беше невероятно плътен (впоследствие разбрах, че се дължи не само на големия им обем, но и на акустичния лабиринт, завършващ с бас-рефлекс). Та през 90-те се преместихме в ново жилище и по едно време направо си мислех да ги разкарам, че ми заемаха много място, но така и не стигнах дотам и добре, че си ги запазих, понеже когато направих студиото, вече разполагах с доста повече място и в момента в контрол рума имам няколко различни чифта за сверка, като между тях почетно място заемат и вермоните, на които от време на време пускам нещо да чуя как би звучало на live с озвучителни колони (примерно). :drummer:

Въобще...класика. :) И понеже ги захранвам с други усилватели, оригиналните глави вероятно още седят някъде на тавана и ако някой има интерес, да ми драсне едно ЛС, ще ги потърся и може да се разберем за някаква символична цена.:thumbup:

vermona.jpg

 

 

P.S. Съжалявам, че малко разводних темата, но като видях кубето в първия пост просто не можах да се сдържа...и обещавам повече да не споделям случки от младините си.:greenball:

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пичове, авторът на темата е питал много конкретни въпроси.

Radious, за тия пари като за нова китара честно казано не мисля че марката има значение, избираш си по цвят и форма. Това не означава че китарите са боклук а по-скоро че са еднакви една спрямо друга. Сравнено с Кремоната ще ти се сторят като космически кораб. Единствено бих препоръчал да си вземеш с поне един двоен адаптер (хъмбъкър) на струнника (за по тежка музика), и да няма тремоло. В този ценови клас, особено ако нямаш опит със сетъп на тремоло, ще ти коства повече нерви отколкото удоволствие. Освен Ibanez и Jackson, виж Yamaha (Pacifica серията по-конкретно - това са хубави китари), също и Cort. Ако искаш можеш да хвърлиш едно око и на базара на форума за китари втора ръка. От най-първите резултати излиза ето тази китарка - 

 - която ми изглежда като тамън за метълизми. Бих препоръчал втора ръка защото за по-малко пари ще намериш повече китара, но ти си прецени дали ти се занимава с това.

За струни - започни с 9-ки в стандартен строй, особено ако не си свирил известно време. Аз свиря с Earnie Ball, ОК марка е. Д'Адарио също, Rotosound, GHS, каквото намериш в магазина. Ако са ти прекалено хлабави, вдигни размера за следващия. Препоръчвам ти да си вземеш някакво мазило за струни - dunlop или GHS fastfred, Kayser също е супер - 10-15 лева е, траят години, и приятно поддържат струните - изкарват повече време така. На английски можеш да потърсиш със string cleaner/lubricator, или да питаш в магазина.

Перца - вземи си няколко различни. Дебелина 0.8мм, 1мм,.1.4м и 1.5мм и виж кое ти е най-удобно. Препоръчвам перцата на Дънлоп и Фендър, тъй като пластмасата е хубава и не се цепи, са разлика от някои други перца (можеш да ги познаеш по това че са от лъскава пласмаса - тая е кофти пластмасата), където се сцепва след малко свирене и перото става неизползваемо, защото задира струната и заеби.

Като последен съвет, прегледай следната тема:

Фрашкано е с полезна информация. Да, темата е стара, но китарите не са се променили особено за последните 10 (да не кажа 70) години.

Поздрави!

Редактирано от Icarus
1.4мм дебело перо. 14мм ще е малко множко.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за отговорите, наистина точни.

За хъмбъкърите прочетох, че дават по-тежко звучене и че евтина китара с тремоло не бива (те пък Джаксън, сякаш нарочно са с тремоло). Не знам за втора ръка, нямам скрупули по принцип, тоя Ibanez ми харесва доста като форма. Засега мислех да отложа покупката на китара, поне да видя ще потръгне ли свирнята, но пък като казваш, че се усеща голяма разлика между моята Кремона исегашните китари,  ме замисляш.

Мерси и за линка към темата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всяка Китайска китара с фиксиран бридж и двойни адаптри е по добре от Кремоната.Поне грифа и ще е прав и екшъна няма да е едно кюфте.Не мисля,че е разумно да купуваш каквото и да е втора употреба в тоя ценови клас.Все ми е на акъла,че надписа на хедстока има някакво значение всички се правят на едни и същи машини.Далеч съм от мисълта,че Джексън или Айбънец с тремоло в тоя клас е нещо особено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпреки, че е строго индивидуално - за мен Дънлоп Джаз 3 (Dunlop Jazz III) са най-удобните перца за метъл, особено тези с чертичките за по-добър захват (Max grip). И евентуално вече другите им размери (XL), ако тези са ти малки, както и Tortex Flex версията, те също са готини. В момента последните са ми go to перцата, независимо какво свиря, т.е. удобни са за всичко според мен - от дет метъл до инди. 

Иначе за китарата - ако праговете са износени, грифа е зле генерално и моста е калпав също... само да ги оправиш ще ти излезе колкото една читава нова китара. Понеже виждам, че имаш някакви поне основни познания - защо не разгледаш китарите на Thomann, а именно Harley Benton? Много достъпни цени, страхотно качество, ако попаднеш на китара и знаеш кое да й инспектираш. Проблемът при тях е, че качествения контрол не е на нивото на някои по-големи производители, макар че доста ужасии четем и за Гибсън... Та, мисълта ми е, ако имаш някакво понятие от китара, дай шанс на някой Бентън; в случай, че има проблем (макар в повечето случаи да е козметичен), винаги можеш да го върнеш, а Томан имат репутацията на магазин със страхотно обслужване.  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за споделеното.

Не че снимката е най-добрия начин да се види, но ето как изглеждат най-износените ми прагчета. Доколкото разбирам не са ми те само кусура, но все пак зле ли са?

 

IMG_20210128_134116.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хвърляй смело за 300 лева ще си вземеш нова с махагоново тяло и активни адаптри.Скоро разглеждах ефтинджосите не съм сигурен за модела грг или ргр на Ибанец.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Докато ми се избистря идеята каква точно да е новата китара (докарах ги до 4-5 бр след четене на доста от темите тук и там), минах днес през Динакорд. Купих си струни Д'Адарио 0,010-0,045, че сегашните ми са на 28г. и май е време за смяна ?.

Купих си и 6 перца Дънлоп, има и Джаз 3, има и по-големи и по-малки, различна дебелина.

Помолих да пробвам една китара и ми дадоха някакъв евтин Gibson (или под каквото име е в този клас) за под 300лв. Веднага ми направи впечатление, колко са звънливи струните му спрямо моите. Отделно като гледам височината на струните на 12 пр. е колкото при мен, но към началните прагчета пак си има височина. Т.е. носи на смъкване откъм бриджа. При мен няма никаква височина в началните прагчета, то затова и бръжди, освен от износените прагчета.  Моя гриф винаги е бил така, прав, и няма как да се свалят много струните (шиша поясних, че не прави нищо). Отделно от едната страна има леко разлепяне на фретборда. Изобщо, май може  да се акордира само с циркуляра.

Ще покажа на кои китари съм се спрял за последен съвет, но първо още малко да попрочета, че не разбрах защо Quantum адаптерите са по-добри от Infinity R например, и защо Wizzard III грифа е нещо хубаво. Да не говорим палисандър или жатоба трябва да е фретборда, срамота.

?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Прочетох доста от препоръчаните теми вкл. и разни препратки от там. Разбрах общо взето, че не е трябвало да питам, тъй като това са баналности за профи музиканти и вече е обяснявано. То и самия форум има такава насоченост, доколкото разбирам, или поне това е стремежа на утвърдените юзъри. Но понеже съм пуснал вече темата, се чувствам длъжен да я завърша. Купих си китара, която много ми харесва на външен вид, поне ако не свиря, да и се радвам като я гледам. Понеже китара за 300 лева свири като за 300 лева, аз си избрах за 500 да има по-хубав звук ? .  Съответно без тремоло.

Куриерите са успели да отлюспят 30 кв.мм от лачената боя, въпреки хубавата опаковка, но от Томан, макар да нямат вина, ме компенсираха да спя спокойно (не ми се занимава с връщане). Ето това е красавицата, с обърната глава, защото много ми харесва (а всичко друго и е минуси) и те така.

https://www.thomann.de/de/ibanez_grgr221pa_aqb.htm

Не съм по-добър свирач с нея, но всичко  е по-лесно особено тапинга.

Мерси за съветите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честито, добре изглежда. 

Направил си добър избор, като за първа сносна китара, посвири там, година, две, три на нея.

После ще му мислиш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.