Jump to content
Българският форум за музиканти

Народна музика


Recommended Posts

Не, не е същата като фригийския лад. Под "същата" може да се има предвид единствено приближение.

 

При хиджаз втората степен е малко по-висока, а третата е по-ниска в сравнение с темперирания строй, стеснявайки по този начин хиатуса.

 

Шестата степен е подвижна, както се менят степените при мелодичния минор в посока нагоре и надолу, само че тук е микротонално: VI степен е точно посредата между V и VII, отстоейки на 3/4 тон от двете. При мелодично движение надолу обаче се понижава с 1/4, така че между V и VI става полутон, а между VI и VII - цял тон.

 

http://www.maqamworld.com/maqamat/hijaz.html

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...
  • Отговори 33
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Честно казано може да си свириш по каквито си поискаш схеми, даже и блус. Важното е да усещаш пулсацията. Единият от рифовете на I'm Broken на Pantera е също в този размер. Аз също имам едно парче, което е комбинация от прав такт и 7/8,  за жалост още не е публикувано да то ги пратя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Здравейте, от доста години се занимавам професионално с българска народна музика. Истината е, че с няколко схеми взети от форуми в интернет няма как да се направи каквото и да е парче с фолклорни мотиви. За целта трябва просто много слушане на народна музика.

Относно макамите.

В Българската народна музика действително се използват маками. Те се идват от арабската и турската музика, както и от Персия.

Steppenwolf се е опитал да обясни за хиджаз. Той действително се използва най-често в народната ни музика но няма универсални закони при изпълнението и, както и макамите не са най-уникални в нея. Те се използват и в турската музика, но все пак тя е доста по-различна от нашата, което показва, че главен принос за специфичното звучене на нашата музика имат така наречените неравноделни размери и специфичната орнаментика която използваме.

Само слушането на музика и изсвирването на откъси от нея може да ви ориентира из множеството ладовоинтонационни особености на народната музика.

Слушайте група "Булгара", мисля, че има какво да се вземе от тях. 

Успех 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Ако имате повече време и желание що не пробвате да извадите и посвирите народни парчета които ви кефят по слух, може би ще ви дойдат повече идеи как работят нещата. Не ме кефи да се тръгва от нотите и теорията освен ако не става дума за музика, която просто няма как да я чуеш. Много неща, които карат музиката да звучи по определен начин  са твърде фини за разписване на лист (Понеже някой спомена Вай се сетих, че той май се впечатляваше от фразирането основно ... това от книжка надали ще го научиш)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.