Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да изберем име за своята група


Recommended Posts

Темата е добра, макар че подобни ръководства са нефлуидни и може би по-скоро спасителен пояс в океана от идеи за тези, които поне най-малко към момента, когато им трябват, изпитват затруднение в генерирането/улавянето им. В противен случай е по-скоро ограничител. Става ли дума за сътворяване, лично аз просто си яхвам въображението.

Така например бихте могли да използвате още анаграми, преводи със запазване (+ евентуално украсяване) на значението, визуалния вид или звука на името, нещо типично, свързано с членовете, комбинации от казаното, всякакви връзки на по-абстрактно и мистериозно ниво и пр., както и чисто фентъзи имена.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

А някой може ли да ми каже сигурен начин за проверка дали дадено име е РЕГИСТРИРАНО? Щото може да има и друга такава група, но ако и тя е на същото ниво, няма проблем, нали...

Аз доста време след като си се установи името ни RESPONSE, открих чрез google британска група THE RESPONSE... честно казано не знам дали това ми пречи :punk_guitar: И все пак май момента с регистрацията се оказва ключов.

Мерси предварително :thumbup:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Ами, без да се обижда някой, малко трудно е да си уникален, ако си си избрал поредната английска думичка с добро звучене. Оригиналното съчетаване на такива думички също не е безрисково, но е вече доста по-смислено решение (евала в това отношение за Avril in Blood, макар че според мен припознаването с Avril Lavigne не е сред добрите страни на идеята, особено като знам какво свири LOE и колко общо има с Avril :greenball: ).

 

Моята (в която участвам де, не че е моя идея :surprise: ) култова група "Космонавт Пейков" друго не знам, но проблеми с уникалността на името със сигурност нема да има :) .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...
Абе нейси група :

 

IzolirBand

 

// това съм го гледам през повече от 1/2 от краткия си животец напръскано на една стена край нас xD

 

аз пък съм голям фен на имена на английски с уместно разположени грешки, както и на разни поанглийчени български и въобще славянски думи (:

Редактирано от Fallenblood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Преди време правих някакъв тест от blogthings (сещате се, някакви досадни тестчета, дето ги пускат понякога по форумите, с всевъзможна тематика). Въпросният тест ви казваше какъв тип рокер сте според отговорите които сте дали - емо, глем, инди, хард, гръндж, алтърнатив и тн. (аз бях глем-рокер ;) ). Та, един от въпросите беше: "Ако имахте банда, как щеше да се казва тя?" Не ги запомних другите отговори, но имаше един много забавен: Robots Ate My Grandma :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...
А някой може ли да ми каже сигурен начин за проверка дали дадено име е РЕГИСТРИРАНО? Щото може да има и друга такава група, но ако и тя е на същото ниво, няма проблем, нали...

Аз доста време след като си се установи името ни RESPONSE, открих чрез google британска група THE RESPONSE... честно казано не знам дали това ми пречи :thx: И все пак май момента с регистрацията се оказва ключов.

Мерси предварително :thumbs_up:

 

Съжелявам че чак сега отговарям но сега се сетих за тази тема която бях пуснал.

Предлагам ти да прегледаш в metal-archives.com там има стращно много групи и изненадващо за мен като реших да търся по държава ми намери около 180 Български групи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 8 years later...
  • 3 weeks later...

Името на група може да бъде създадено/измислено/избрано по 2 начина: артистичен и маркетингов.

 

В първия случай е произведение - като начин за изразяване творческата същност на автора или авторите (групата). При другият подход създавате марка, която отговаря на предварително определени изисквания и може да се използва за постигане на предварително поставени (обикновено - комерсиални) цели.

 

Артистичният начин за измисляне име на група изисква само талант и желание. Маркетинговият подход си има правила и практики, и е проява на така наречения "нейминг". Той е част от копирайтинга и затова, обикновено, е дело на копирайтър. Или на човек с копирайтърски умения. Понякога има такъв в музикалната компания - продуцент. Най-добрите копирайтъри, обаче, най-често са извън нея. И трябва да им се поръчва.

Пожелавам Ви успех в избора на име за група, който и подход да изберете. Пожелавам Ви име - звезда.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.