Jump to content
Българският форум за музиканти

Преходи USB и S/PDIF


wiseppman

Recommended Posts

Търсих информация в Интернет, но не можах да разбера как върви сингнала подаден от процесора с S/PDIF към интерфейс, който по USB го подава към DAW.  Може би е глезотия, защото не намирам разлика, пък и нямам съответните уреди за да проверя шума и динамиката, но се чудя, дали цифровия сигнал се преобразува още един път преди да се запише. По принцип работя с dry сигнал и после reamping, но ми е интересно да знам- колко пъти се преобразува аналоговия сигнал преди запис.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва да има spdif вход на интерфейса за да го свържеш. Ако използваш този начин, ще имаш едно конвертиране преди да влезе в daw и то ще се прави в процесора ти. Ако използваш аналоговия изход за да влезеш в интерфейса, пак ще имаш едно конвертиране, но то ще се прави от интерфейса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Процесорите (99% от тях) са цифрови и преобразуват сигнала първо в цифров (след входа) и после в аналогов (преди изхода). Има някои ефекти с analog dry path, при които част от сигнала минава (уж) необезпокояван, но в повечето случаи си се конвертира.

Тоест ако имаш стандартен проц и вземеш сигнал от аналоговия им изход и го вкарал в интерфейс - ще имаш сигнал Guitar -> A/D -> D/A -> A/D -> DAW.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес намерих най после инфо и ми стана ясно.  Baby Thomas виждам, че си много наясно технически и благодаря за отговора.

Мъглата ми се расея, защото се чудех, защо като записвахме, Албърт (един много добър студиен инженер, нещо като гений в тази област) ме записваше от цифровите изходи. Като го попитах: защо?, той ми каза, че от любимото ми Плекси, през микрофона така или иначе записа се цифровизира в DAW. Напомни ми, че сега вече не работим с ленти, а с компютри и Кемпера си върши работата. И винаги му се получаваше. Абе- майстор.

Та... процесорите ми са с USB, AES/EBU и S/PDIF и имам два начина да записвам- от тях към DAW- през USB или през дигиталните интерфейси. Албърт не ме записваше през USB а и не бях се замислял, пък и той не казваше защо. Сега, когато започваме записи тук, се замислих. 

И... мъглата се разсея- знaчи имаме в процесора AD-> ...и какво става нататък...

... сигналът влиза в цифров домейн и се опакова, с тайм код...

... през USB влиза в DAW в същия домейн и си бъзикаме там каквото си искаме...

--- през цифровия изход се ПРЕОПАКОВА (не се ПРЕОБРАЗУВА) и е в същия цифров домейн, но с по-висока степен на тайминг и си отива в DAW ... и т.н. АD-D-D

Аз имам WordClock generator и си мисля, че сигурно е по-добре да работя през цифровите изходи. Намерих и друга информация- при S/PDIF устройството може да разчита и на собствения клокинг на по-доброто за мастер и в доста случаи това е по-добре при само две устройства (примерно процесор-интерфейс). 

Почти съм решил, че ще уважа цифровизацията. Ама май ще отворя нова тема. Тя ми е по-ясна, но хора като теб сигурно са по-в час. Тия балансирани и небалансирани връзки и проблемите със сфазирането, понякога ми се получават проблеми при ръчкането в пач-панелите, но нямам време да го изследвам- пък и сигурно няма да открия топлата вода.

Редактирано от wiseppman
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Процесор, който има USB, просто разполага с вграден аудио интерфейс. Вероятно малко по-"елементарен" от самостоятелен и/или скъп такъв, но в общи линии е същото. Добавен е, за да не ти се налага да купуваш отделен дивайс, ако записваш само китара и ползваш бекинг трак (примерно). Знам, че Лайн 6 имат такива модели, включително с вход и за микрофон. Вече ако решиш да записваш многоканално барабани или цяла група - за там си трябва сериозен интерфейс. Но за повечето домашни занимания такъв проц, с който да си вкараш 2-3 китарни и бас трака (или и вокал, ако имаш модел с майк вход) и после да си наредиш малко МИДИ дръмс - такъв проц е напълно достатъчен да си свършиш всичко сам в къщи.

Този WordClock е за синхронизация на повече от едно цифрови устройства. Не съм му отделял особено внимание, защото не съм качулил твърде много и различни устройства. Те и по дефолт си се разбират през S/PDIF, поне аз когаго съм се занимавал...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.