Jump to content
Българският форум за музиканти

Знаете ли как ?


betty73

Recommended Posts

Здравейте! Знаете ли как се записва подобен клип? Програмите които са необходими за обработка и всичко останало ,за да се получи този краен резултат :

Предварително благодаря! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен всеки от тези се е записал самостоятелно в къщи и е пратил на госпожата, която ги е направила на филмче. Всяка програма, която има multi cam би трябвало да може да го направи. А до колкото знам всички гореспоменати + Final Cut Pro имат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз бих отговорил, че е по-скоро сложно. Особено за човек, който не се е занимавал с видео обработка. Не е като да сложиш 5-10 клипа в една папка на компа, да кликнеш няколко пъти и да стане. Даже изобщо не е така. Дори да не правиш корекции на цветове и да не се оливаш с толкова много маски... дори само аудио синхронизацията на толкова клипчета си е проблем понякога. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега покрай ковида ми се налага да обработвам доста видеоклипове. Миналата седмица имах задачата да събера около 40 деца, всяко записало песента вкъщи с телефон и да ги кача върху сингбека. По принцип няма кой знае каква философия в тези "мулти-клипове", проблемът беше, че видеоредакторът, с който работя има лимит от 10 PiP в единица време и се наложи за около ден да разуча основното от Adobe Premiere, за да мога да ползвам него. Доста се озорих, понеже всяка манипулация беше умножена по 40, а и машината ми не е толкова мощна и след наслагването на 20-я поток вече започваше да лагва, но накрая мисля, че се получи добро клипче и хората останаха доволни. :) Така че съветът ми е ако имаш възможност да ползваш Премиера-та - като усвоиш интерфейса, лесно се работи с нея.

П.П. Всъщност друг голям проблем беше, че всяко дете си беше пуснало началото на записа по различно време и нямах пълен материал за началата, а същото беше и за краищата, но...проявих въображение... Освен това някои клипове бяха в 4к, други във full HD, трети в някакви нестандартни резолюции, с най-различен FPS, някаъде бучаха климатици, имаше разни дефекти или странични шумове тук-там, та се наложи и доста предварителна аудио работа. ;)  Понеже е предвидено като поздрав за Коледа, все още нямам право да го качвам където и да е, но ако имате интерес да му хвърлите един поглед, след няколко дена вече ще имам...А иначе Baby Thomas е прав, че не е много елементарна работата...не само със синхронизацията, но и с ефектите - да направиш фейд по различно време на всеки прозорец, да ги завъртиш всичките по някое време, да изкараш солиста или някой дето прави импровизации на преден план точно навреме и т.н. Времеотнемащо е отвсякъде...

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

DaVinci Resolve винаги препоръчвам аз :) Автоматизацията на много от необходимите дейности за такъв клип е на доста високо ниво, но си изисква време за разучаване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това доста го хвалят навсякъде, пък и всеки ритащ срещу малоумниците от Адоби заслужава похвала.

Има ли версия за макОС, да взема да го пробвам някой ден ли... ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди всичко за Mac има версия :) Чудесен софтуер, със съответните си недостатъци тук там :)

Color Grading-a му е топ в индустрията, а възможностите за редактиране последните две години се увеличиха многократно, което беше и критикуваната част. Много съм доволен. Има и фрии версия. "Студио" версията освен повече възможности и по-бърза работа е с безплатни лайфтайм ъпгрейди.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 9 часа, Baby Thomas написа:

Аз бих отговорил, че е по-скоро сложно. Особено за човек, който не се е занимавал с видео обработка. Не е като да сложиш 5-10 клипа в една папка на компа, да кликнеш няколко пъти и да стане. Даже изобщо не е така. Дори да не правиш корекции на цветове и да не се оливаш с толкова много маски... дори само аудио синхронизацията на толкова клипчета си е проблем понякога. :)

Добрите програми като Premiere, Final Cut, Avid си имат така наречените проксита. Работиш с тях за сложни проекти и после смяташ с изходния материал. А цветовите корекции може  да се направят на всеки поотделно, смятат се в определена резолюция еднаква за всички и проекта, може да се направят субклипове .

Мултикама  в  Premiere има функция да синхронизира автоматично клиповете по аудио (ако става), заисваш си ги с мастер-аудиото и готово. С толкова много слоеве може да се прави на части. И задължително със стрипнати дискове, само един започва да "хълца".

Премиерата я има и за Win и за Mac.

DaVinchi няма толкова мощ иза да работи добре му трябва хардуер на BlacMagic. Победител е само в цената, а някои казват, че има по-добри цветови корекции- той всъщност е създаден поначало само за това, но австралийците решиха да го разширят. Но все още не може да достигне индустриания стандарт за видеоредактиране. 

Може би съм пристр'астен защото работя с Премиерата от 2-ра версия до сега, но тя заедно с Audition и After FX с които се интегрира, е най-добрата в света с която можеш да правиш качествен композитинг. И аз не обичам много Adobe (CorelDraw ws Illustrator), но тук са най-добри.

Редактирано от wiseppman
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Същите функции за синхронизация на мултикам има и DaVinci. 
Това за хардуера и нямането на мощ беше вярно преди няколко години, но вече далеч не е така.

Все таки, нямам намерение да убеждавам никого. Има достатъчно достъпни материали, DaVinci има и напълно достатъчно функционална, безплатна версия. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте! :) С коя програма точно постигнахте този резултат? С  някой от продуктите на Abobe ? Оставам с впечатление ,че всички тези видео редактори работят на принципа на флаш програмите.Сърдечно благодаря за насоките! :)

 

Мнооого благодаря за коментарите!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, разбира се, работата с дадена програма е въпрос на предпочитание. Аз със години работя с Premiere и за комерсиални неща човек би трябвало да познава добре възможностите  на съответното приложение с което работи. Не исках да останете с впечатлението, че не обичам DaVinchi. Всъщност Фюжъна го ползваме отдавна. 

При флаш програмите Adobe (Macromedia) Flash и Director нещата са различни. Те са предназначени за интерактивни проекти и не са концентрирани върху видеото. При тях има повече програмиране  с ActionScript, може да се създават изпълними файлове (*.exe), Може да се експортват в *.avi, но вече, както знаем спира поддръжката на флаш в Интернет- заради сигурността. Всъщност тяхното приложение е в Интернет и за презентации.

P.S. DaVinchi все пак има големи изисквания за хардуера. Изисква як процесор и много памет, което не е във възможностите на всеки нормален домашен лаптоп или комп. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Досега не съм ползвал ДаВинчи, но съм чел доста добри отзиви и ревюта и знам, че има съпоставими по брой и ефикасност опции с платените програми. Това, което се каза по-горе за предпочитанията го споделям напълно - кой с каквото си е свикнал, върши му работа и му харесва, нека работи с него, а същото важи и за програмите за смесване и обработване на аудио. Щом дадена програма не те спъва при работата и бързо действаш с нея, не виждам много смисъл постоянно да скачаш от една платформа на друга, освен ако не разполагаш с много свободно време и искаш постоянно да разучаваш нови продукти. :)

А относно оня клип с многото деца дето ме озори, грешката ми беше, че не си направих труда преди да наредя клиповете на децата, да рендерирам всичките в еднаква резолюция и FPS, но от тук нататък ще го правя ако трябва да подреждам повече от 15-20 броя, които вървят в синхрон. Всъщност вече ми разрешиха да кача клипчето и който има интерес може да му хвърли един поглед. Не е много огладено понеже имаше срок за предаването му, а и някои функции на "Премиера"-та ги учех в движение, но като цяло бива.

 

П.П. Някой да ме открехне как се вмъква клип в пост, че никъде не намерих тая опция. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.