Jump to content
Българският форум за музиканти

TONY

Възстановяване на файлове от хард диск.

Recommended Posts

Преди няколко години направих следната глупост.

След като си купих нов комп, нещо почиствах пода с прахосмукачката и реших  да дръпна прахта от стария.

Захранването каза бум, ясно какво стана.

Старият диск не е напълно повреден, даже бих казал 90 и кусор процента е ок. Всякакви ненужни неща са останали.

Обаче липсва папка с най-важните ми файлове. В нея имаше няколко нови песни, напълно измислени, вкл и с текст.

Е, това ми е болката. Ако могат да се възстановят загубените файлове. Явно е била отворена папката по време на токовият удар.

 

Питането ми е - някой познава ли човек, който да може да спаси затрите файлове.

Аз знам, че такива услуги вършат в Биц- ИЗОТ, София.

Бих предпочел, ако някой  е имал такъв проблем и да ме насочи, да се обърна към човек, който е доказан специалист.

Вкл и от Биц-а. 

Аз съм пробвал да сканирам диска с различни въстановяващи програми, тая работа не е за лаик.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Като един вещ лаик и аз да се изкажа - опитай да го прочетеш под линукс. Преди години бях залял лаптоп с кафе, и харда го беше отнесъл също, та имаше проблеми - windows го разпознаваше, но четеше бавно, на някои места просто отказваше. Под линукс всичко беше тип топ. Изтегли си някоя безплатна дистрибуция която не иска инсталация, сложи я на флашка, и пробвай - може да успееш да спестиш някой лев и да си спасиш нещата.

Цък и примерна live дистрибуция, която можеш да сложиш на флашка или ДВД и да изпробваш дали ще разчете проблемните сектори:

https://ubuntu.com/tutorials/try-ubuntu-before-you-install#1-getting-started

Edited by Icarus
Добавих линк към Ubuntu live, който и аз бях ползвал за тази цел.
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Важно правило за всякакво възстановяване: мястото, където ще вадиш възстановените файлове, трябва да е на друг физически диск - ако ги записваш на прецакания може да се окаже така, че се записват върху файлове, които ще трябва тепърва да възстановяваш.

Доста пъти съм пробвал какви ли не софтуери за възстановяване, за съжаление в повечето случаи нищо не става. Разбира се много зависи какво се е случило (а и какво правиш), но генерално - шансовете ти са по-малки от 50%. Редовен бекъп му е майката! :yes:

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Бих те поправил само в частта с процента - по неговите думи не ми се струва положението да е чак толкова прецакано, така че при правилни манипулации с правилната програма бих заложил на 70-80+%....разбира се в зависимост от конкретния проблем, който му се е получил. За последните 20 години много пъти ми се е налагало да възстановявам информация от прецакани дискове и дялове и досега само веднъж не ми се получи с един диск на Сийгейт, който беше чисто нов в гаранция, но с объркан от фирмата фърмуеър (поместиха поправения впоследствие на сайта си с извинение към всички засегнати), който след определена бройка рестарти просто убиваше диска, който пък дори спираше да върти даже и двигателя. В останалите случаи почти винаги съм вадил всичко загубено...Конкретен пример от миналата седмица - на един външен диск без да исках му размърдах USB кабела, получих син екран и след рестарта дялът, върху който записвах вече го нямаше, операционната каза, че не е форматиран и предложи формат, на който вътрешно отговорих "Да бе, да...". :) Със сервизна програма успях да видя, че файловете са си там, но дялът има доста системни грешки, вкл. и един новопоявил се лош сектор, така че се почудих дали да не обединя загубения дял с видимите файлове със съседния, който операционната го виждаше, но все пак реших да се опитам да го възстановя и да стане пак видим за операционната, което за късмет се получи от първия път и отново всичко е точно. Това разбира се беше едно малко проблемче, но при по-сложни, когато и програмите не виждат дяла и файловете, човек трябва да се въоръжи с търпение и време, да пусне пълен скан за загубени файлове и след многочасово сканиране да се надява, че файловете му ще излязат на екрана и ще може да си ги копира на друго устройство. Жалко че не съм в София за да се опитам да помогна на колегата с проблема и само да мога да му пожелая късмет и успех с възстановяването. Само наистина, кой каквото прави с тоя диск - нищо да не се записва на него за да не припокрие важните файлове с песните.

Edited by yamaha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Прав си и ти. ;)

Аз доста пъти съм вадил гигабайти инфо само за да се установи после, че всичко копиране не е полезно инфо, ами омазана плява: файловете си ги вади, но като ги отвориш дават грешки, а като ги разгледаш с някакъв многоформатен вюър установяваш, че в един файл има инфо от други файлове, картинки, документи и т.н. Все едно някак е разджуркан/разместен FAT/MFT и почва от средата на един файл, вътре съдържа още един-два, свършва наникъде и т.н. Пробвал съм доста повече от един софтуер, включително скъпи/силно препоръчвани и т.н. Нещата никога не са така, както ги представят по сайтовете си тея софтуери, добре че не съм платил ни един, защото щях да съм вътре с безкрайно голяма сума. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да, случвало ми се е и това покрай ваденето на затрити файлове - примерно след формат на дяла, доста от файловете които уж излизат в програмата, след това обаче не тръгват (ако са музика или видео), но това е при по-сложни проблеми след припокриване или форматиране. Ако колегата има късмет, с тия "90 и кусур процента ОК" диск, би трябвало да си възстанови изгубената информация...може би не цялата, но най-вече това дето му трябва.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ами ще стане ясно ако докладва след офанзивата. Успех му желаем! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз бих препоръчал AOMEI Backupper. Миналото лято вадих 30 GB song styles за аранжор от един много омазан хард диск, вярно, сука го 15 часа ама накрая ги извади всичките и бяха непокътнати. Струва си пробата. Успех!

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

БЕЗ да пипаш нищо, внимателно отнасяш диска в Итема-В (Изот), с още един - на който ще се прехвърли информацията (евентуално). След ден-два (или повече - зависи от случая) си получаваш всичко работещо. Скъпо е, но са ми спасявали безнадеждни случаи - прецакани дискове от райд с-ми, буквално счупен диск от сървър (не питайте), и какво ли още не. Всички други фирми за възстановяване на информация са само прекупвачи на услугата на тия пичове.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ubunto--то и Бекъпъра си ги качих, обаче установих, че вече целият диск не се чете, най-добре да го занеса в Биц Изот, когато имам възможност.

Мерси за инфото!

Share this post


Link to post
Share on other sites

На друг диск го качи, нали? Защото ако ползваш или пишеш по диска от който очакваш да възстановиш данни, шансовете силно клонят към 0.

Edited by Evtim Djerekarov

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да на новият си работя, старият диск вече не се чете, нали с теб прехвърлихме важните неща на новия.

На старият има една, две важни папки, които изчезнаха след токовият удар...

Ако успеят да го възстановят, супер. Ако не, примирявам се и така.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Късно я виждам тази тема, но нека споделя съвет от сигурен източник.

Когато ти се прецака диск:

  • Гасиш машината и повече не палиш (точно така, без напразни опити за рестарт).
  • Всяко последващо ръчкане с повече или по-малко съмнителни хардуери и софтуери значително понижава шансовете за успех нещо да се спаси при последваща професионална намеса.
  • Слагате си повреденото дискче в торбичката, подготвяте се психически за едни пари разходи и го носите на проверено място да спасят каквото може (може всичко, може част, може и нищо - зависи от текущото състояние на диска).

Що се отнася до проверено място, аз лично препоръчвам: https://goo.gl/maps/1S4dqmBpsxCkAmWSA

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.