Jump to content
Българският форум за музиканти

Избор на нов усилвател до 800 лева


Nikolov05

Recommended Posts

Като човек, който е започнал свирил доста време с Marshall MG50 мога да кажа че за вкъщи си е добре.Аз му харесвах драйва, но преди да имам валвстейт и лампов Marshall.

Всяко нещо според парите си.Пробвах много усилватели и симулации(плъгини).Накрая свиря на един Marshall valvstate 65r вкъщи и на работа.Звучи добре и усилен и намален.Драйва му е хубав, чистия канал също.Лампов амп за вкъщи така и не намерих такъв, който да звучи добре намален.Имам 100 ватов TSL и много рядко го включвам колкото да не забравя как звучи.Имах H&K 18 вата с вграден атенюатор на 5 и 1 ват и пак беше силно, отделно не ми хареса как звучи.Истината за мен, за вкъщи  12 говорител и транзистор, моделинг, някои модели с лампа в преампа.Симулациите на компа дори през хубави слушалки и добри монитори не звучат като китарен амп с говорител.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 78
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Аз пък в къщи не си включвам китарите почти,щото си звучат добре и на сухо,или пък Вокс АС амплъг,което се води за слушалки и в комп колонка -екстра е.Понякога пускам и ламповия,ама въпреки че е 6 вата,как отпуши лампата ЕЛ34 и е сила вече,а си е добре поне наполовина да го пуснеш.Лампов евтин с атенюатор не е лош Бугера винтидж 5,ама щом си си харесал Маршала- взимай го,кво четеш мнения..Ебати,аз кото бях по млад по едно време имах един JMP 50 вата - в стая!☺️

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Катаната си е нормален solid-state усилвател, а не моделиращ. Единствената modeling част в този усилвател е доста добре реализираната имитация на различни ефекти. 

Имал съм DSL5CR и смело мога да кажа, че Катаната МК2 100, която също имам, го отвява, и то не само при ниски нива на звука.

Като цяло, според мен, Катана може да звучи по-маршалски от малките DSL и Origin комбота на Marshall.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1 hour ago, GKuzmanov said:

Катаната си е нормален solid-state усилвател, а не моделиращ.

Какво искаш да кажеш с това твърдение? Че Katana е всъщност ЛАТ?

Само да отбележа, че моделирането може да бъде:

-Цифрово, посредством DSP

-Аналогово, посредством полупроводникови вериги, които имитират лампови стъпала с различна степен на точност.
 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Boss Katana - It's typical Roland/ Boss latest gen design but with a discrete multi FET input stage with analog filters , then a dual port wide dynamic range 24 bit A/D> DSP> 24 bit D/A , but the special Tone magic occurs with the Katana Class AB power Amp voiced to respond like a 60's UK Amp with EL-34 tubes.

В крайна сметка, с аналогова част, Катаната пак си е моделиращ амп.

Твърдението, че отвява и че свири по лампово от лампови Маршали, ми се струва твърде лично и според мен невярно.

Според мен моделиращите Vox VT от модели 50 нагоре, пък отвяват катаните отвсякъде!

 

И между другото 15 ватовите лампови Маршали, изглежда вече не се предлагат по магазините и цените са били по-високи от 800 лв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@TONY Естествено, че мнението ми е субективно, но пък е базирано на пряк, личен опит, удома, а не на четене в ИнтернеДите и гледане на клипчета в Тубите. 

Опит с VOX VT нямам, нищо не мога да кажа. Както казах, имах DSL5CR, на който смених спикъра с 10" Greenback за да заприлича на Маршал, и пак не си го оставих, за сметка на Katana MKII 100W.

И за да не си помислиш, че не съм виждал истински Маршали, имам JCM 900 4100 Dual Reverb re-issue, както и JCM 800 Studio Classic SC20H глави с 4х12 кабинет с Greenbacks, но те са в съвсем друга лига и там Катаната не играе, а малките DSL и Оrigin комбота - съвсем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Очевидно автора на темата слабо го вълнува кой какво има у тях.И аз имам някои работи,но не бия тъпан.Автора на темата е склонен да похарчи 800 лева за амп и риска да си купи 15 вата,като може 120 е много голям.И в двата случая на мен ми е все тая,няма да го плащам аз.Очаквах да има разсъждения аджеба откъде идва якия тон,от лампите ли,от изходящия траф ли и т.н.Разбира се ако държи да е Маршал да си го купува и да му се радва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моето лично мнение е, че когато човек иска да има звука на Marshall си купува Marshall, котато иска да звучи като с Fender, си купува Fender. Най-вероятно авторът на темата няма да "уцели" точния усилвател от първия път, няма и да успее да покрие всички харесвани от него стилове и групи с един усилвател и един драйв, но той човек се учи докато е жив. Другият начин е да се ходи на живи участия на групи и да се гледа и да се слуша с какво свирят другите. Така чуваш и как звучи усилвателя в микса и преценката би могла да бъде доста по-реална.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпросът е, че авторът вероятно иска да звучи като Marshall JCM/JMP/JTM, което е звукa на Marshall....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 2 часа, synchu написа:

Въпросът е, че авторът вероятно иска да звучи като Marshall JCM/JMP/JTM, което е звукa на Marshall....

Точно така! И този звук с 800 лв няма как да го постигне, защото евтините Маршали просто не звучат като класическите модели.

Затова и за тези пари горещо препоръчвам Катана.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

On 11/26/2020 at 9:25 AM, GKuzmanov said:

Искам да кажа, че за да има моделиране, трябва да има модел :)

Мисля, че на един от виртуалните усилватели, катаната все пак моделира нещо като Маршал, както правят повечето моделиращи неща (неизбежно).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И истината е, че Катана не имитира по-добре Маршал звука, като епитом на класическите Маршал усилватели,

спрямо Marshall dsl 15( но това елеметарно нещо, явно е трудно за някои хора да го разберат), 

а в крайна сметка  - питащият взе ли си нещо или се изниза!?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм се изнизал, чета всичко. Другата седмица ще имам възможност да пробвам Катана 50 в познат и ако ми хареса, по-вероятно е нея да взема, инъче ще събирам пари за Маршала.

Редактирано от Nikolov05
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.