Jump to content
Българският форум за музиканти

Избор на нов усилвател до 800 лева


Nikolov05

Recommended Posts

@Rezachka, какъв говорител са сложили в катаната? Имам предвид китарен ли е, или е hi-fi? Имаше в един момент някакви странни моделиращи комбота които бяха направени с hi-fi говорители. Според сайта на Босс ми звучи като копие на Greenback ама има прекалено много думи там които не казват много.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 78
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Китарен си е, някакъв техен "custom 12-inch speaker". Някои си го сменят с друг, V30 примерно, което и аз смятам да пробвам, ако успея да разбера колко ома трябва да е...

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Долното са лично мои размишления, не агитирам никой за нищо конкретно. :)

Свиренето на домашно с лампов амп (освен ако нямаш някакво специализирано помещение може би) е почти невъзможно. Поне що се отнася до рок/метъл с драйв. Не става дума за клийн ампче с транзисторна стъргалка от педал-ефект, не става дума и за Блекстар и подобните, където лампата прави само част от нещата (не са изцяло лампови). Повечето маломощни ампове не са направени с идеята да са рок/метъл машини и файдата от тях е съмнителна, защото самостоятелно нищо не правят. Повечето са и с малки говорители (което е зле). Цели се и ниска цена и не слагат читав говорител (още по-зле). И не на последно място - комбо усилвателя винаги звучи по-зле от отделни глава/кабинет (а също има и други недостатъци). Като се вземе предвид всичко по-горе работата отива на 15--30-50 вата (разликата в нивата им е нищожна, както обясни synchu) истински амп и читав 212 кабинет. Това нещо в домашни условия на 1 да го пуснеш и пак ще разлепи тапетите, а на такова ниво звучи като процесор. Затова аз свиря с амп само на репетиция, в къщи - ънплъгт.

Вариантите за лампов амп в къщи са ти или спецЯлно измислено за супер ниски нива ампче или някой модел, който гарантирано свири доста добре на изключително ниски нива (така твърдят за Фрийдман, но първо не съм тествал, второ цените им са малко солени).

99% от всички опити за сваляне на нивото (атенюатори, скалирания, халф пауър и т.н.) не помагат. Ако намалят нивото то и ядат от тона.

Преди време бях взел за проба в къщи едно от малките Маршал 1-ватови ампчета (мисля че беше JCM2000), което има и цъкалка за още по-ниско ниво. На клийн бива, но пуснеш ли драйв за домашна употреба е силно. Цъкалката за по-ниско ниво помага, но и доста скапва звука (едни прости резистори добавя към изхода), а то и по дефолт не звучи особено добре :). Правил съм 5-ватов хай-гейн амп (с една ЕЛ84), което също е силно. Тествал съм на Галин 246 ампа (забравих 3 или 5 вата беше), който също идва силен. Последно правих един 0.3 вата амп (едноканален клийн амп) и всъщност нивото е добре като за в къщи, но ако преампът е хай-гейн не знам как ще му се отрази... :whistle:

Отдавна си мисля и правя опити в тази насока (и далеч не само аз), но нещата са доста сложни, тъй като не можеш да излъжеш госпожа Физиката и онези бастуни Fletcher-Munson. :)

За домашна употреба и що-годе приемлив звук по-скоро някакви процесорно-моделинг хави (с или без слушалки). За репетиция и истински звук - лампи с кабинет.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много встрани от целта на темата, но ако ще свириш вкъщи, не е ли добре, да си имаш една нелоша домашна звукова карта от рода на Focusrite Scarlett 2i2 / 2i4 за предпочитане 3rd gen. и комплект прилични студийни мониторни колони. Това ще ти позволи вкъщи да получиш доста качествен звук от популярните софтуери за китара, като същевременно ще можеш да чуеш доста по-добре музиката, когато я слушаш. При това, ще можеш да свириш на каквото ниво си искаш. Да, не е китарен амп, но със сигурност е добра домашна инвестиция. Защото ако ще е моделиране, едва ли на пазара има нещо с по-голяма изчислителна мощ от едно PC.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хора, спрете се. Човека пита нещо конктретно.

Отговорих му какво точно да направи, още с втори пост, спрямо между какво се чуди и спрямо какво е написал, че харесва.

Стари кучета, само триете напразно клавиатурите. Не го взимайте присърце, ама не става дума за Вас. И какво Вие бихте си взели.

Според мен, питащият се е насочил добре, нормално е да има известни колебания, затова пита тук.

Оставете го да купи каквото иска и да си изживее рок мечтата, ок?

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

E, всеки от нас първо го посъветва скромно (като обем на съвета), но после се разви дискусия за мощността. А поне според мен, на нива на мощността тип телевизор, нищо вкъщи не звучи по-добре от хубава PC симулация с добра звукова карта и мониторни колони. Също така, имаше мнения против Катаната, а моите впечатления от нея са доста положителни. Сетих се и за VMB, които са изцяло лампови, пък и бюджетни. Доскоро имаше в MMG едно TinyTerror колие, доколкото помня. Едно е сигурно - грехота е, да не пробваш поне няколко неща, преди да си избереш.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евто, грешиш, налагаш собствените си виждания.

1. питащият е посочил лист, с поне 10 от любимите си групи. Изборът на Маршал е очевиден( за Металика, може да си купи отделен по напомпан драйв след това) . Този човек е събирал пари, идва Коледа и иска да има усилвателят на МЕЧТИТЕ СИ. Няма нищо по-добро, от това да започнеш с лампов Маршал (едно е да се учиш на транзисторен или моделиращ, друго е на лампов).

Сега на някои и 1 ват им бил силен... Аз пък имам за практиз амп MArshall JTM 30, който е 30 вата лампа и за през деня ми е ок. Вечер свиря на малък моделиращ Вокс мини 3. Значи няма никакъв резон, да зареже мечтата си за красив (ей тази маршал визия) лампов Маршал, маловатов и да гони Михаля. Споменатите ампове на Владо са фендер клонинги обикновенно и са платформа, за китаристи, които свирят с педали, ако тръгне да си купува качествени педали, нито ще е баш маршал звук, нито ще е евтино, накрая може да стигне до няколко бона, а няма да има баш Маршал тона. Защо да го прави?

Аз например мразя компютърните симулации, гравитирам към хардуер. Нека първо обаче, човека си направи свиренето на ламов амп, пък после симулациите при необходимост винаги може да си ги ползва. ПРАВИЛНОТО Е - първо се научи да свириш на амп( и то на лампов),  после симулциите ще са ти песен. Не обратното.

За да направиш една симулация да е прилична, трябва да си наясно, какво симулира и как звучи в реалността, това, което се симулира. Които следват това нещо, изкарват приличен звук със симулациите, другите си личат, че нямат понятие от звук.

2.Boss katana - е доста приличен моделиращ усилвател, но колко да е по-добър от примено други моделиращи, аз знам и по добри. Бос просто си направиха отлична реклама и избраха това зарибяващо име - Катана. Усилвателя е добър, но нищо специално, Грешка е да се вземе той, а не някой от двата Маршала.

Ако ще свири в група, тогава нещата се обръщат, Катаната ще му свърши повече работа.  За вкъщи за какво му е 50 или 100 ватова катана?

 

Теглим чертата - човека харесва банди с Маршал звук, иска маловатов лампов Маршал да си свири вкъщи. Значи си взима такъв Маршал, защото който иска Маршал си взима Маршал, а не Блекстар, Фендер, Вокс, Ориндж и тн.

Чуди се между 2 модела, взима си китарата, сравнява ги на място и точка.

Редактирано от TONY
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ти май по-добре от него знаеш какво иска и съответно съкровените му мечти, защото аз не останах с впечатление да знае и затова пита и търси и алтернативни предложения, ако прочетем какво пише :) 

Сега - без да разбиваме мечтите на хората - Marshall DSL15 една от немалкото стабилни пръчки в производството на Marshall и съответно Orange Tiny/Dark Terror & Blackstar HT20, например, много повече се доближават до търсените звуци на "големите братя" на DSL15 отколкото самия той. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Blackstar HT20, като го сметна от паунди ми излиза 1250 лв. И точно опита му да звучи маршалки - овърдрайв класик - не ми харесва.

Значи първо му предлагаш значително по-скъп усилвател, второ този усилвател съм 90% сигурен, че накрая няма да го изкефи, няма да му даде маршалският тон и накрая има вероятност да го прададе.

 

Тайни терър май вече се предлага нов. 

А Dark Terror,  ще му е твърде дарк. 

 

Сега гледах презентация за Marshall DSL15. Той е всичко, което се очаква от един Маршал. 

Ако харесваш Маршал звук си взимаш Маршал, не Блекстар.  

За мен Блекстар-а не може да ми даде любимият ми маршалски звук, а и не ми харесва визуално.

Оставяме, че е доста над бюджета. Просто не ме кефи достатъчно, 

за да си посмиля да го купя и сътветно не бих го препоръчал. Ако на някой му харесва, ок, да си го купи.

Ориндж тайни терър, аз бих си го взел, за колекцията, но не е усилвателят, който младежа търси. Пак погледнете списъка с любимите му групи.

Marshall DSL15 - това препоръчвам. Това бих взел за себе си. DSL & TSL owner here.

DSL5CR - също е ок, може би, ако се живее в апартемент с тънки стени и кофти съседи, да се избере този, вместо 15- ката.

 

Редактирано от TONY
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Nikolov05 собственоръчно възроди форума с тая тема.

Като знам аз на какво ниво бях, когато смених мойто Маршалче MG10, а и като съдя по тона на първия коментар, не знам къде хвърлихте момчето с предложенията за звукови карти + монитори или как всичко малко или много яде тона.

Да, така е, но по дяволите, ако цял живот си свирил с Marshall MG + Behringer дисторшън, в каквато и да било лампа да се включиш ще ти отнесе главата. Ако има възможност, да иде да пробва дали ще му е силен тоя амп. Вече една камара усилватели са с вградени атенюатори и се съмнявам множеството хора да чуват наистина разлика, когато свирят у тях в хола.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^Хъх :) Не ми се спори, не мисля да го правя и няма и много смисъл.

Аз не бих си го взел точно този DSL.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тука,като говорим за Маршалски звук да не забравяме,че тези Маршали дрънкат на ориз вътре.Какъв тон могат да изкарат скептично съм настроен та затова за тези пари има и други китайки с три канала и четири лампи в крайното стъпало.Кое как звучи е много спорно и само сравнителен тест един до друг върши някаква работа.Та затова казвам,че трябва да се пробва и избора няма да е труден.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

12 hours ago, Yo The Real said:

ако цял живот си свирил с Marshall MG + Behringer дисторшън, в каквато и да било лампа да се включиш ще ти отнесе главата

Да, напомня ми на мен, след като смених line6 spider амп-а с ламповата глава + кабинет. И, всъщност, аз още си оставам на мнение че лампа за вкъщи не е никакъв проблем. Пък и доста хора го правят.  Някои тук ламповите ги изкарвате неизползваеми ако не са усилени на макс ;) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.