Jump to content
Българският форум за музиканти

Избор на нов усилвател до 800 лева


Nikolov05

Recommended Posts

Здравейте!

Свиря от около 2 години на китара и от началото използвам усилвателят Marshall MG15R. Чистият канал е горе-долу добре, но не ми харесва overdrive-a и затова си бях купил един евтин distortion педал - Behringer HD300. По-добре е с него, но не съм удовлетворен от резултатния тон и затова смятам да купя по-хубав усилвател. Да отбележа, че не съм свирил никъде другаде освен в стаята ми досега и го правя за хоби и забавление, а не професионално. Почитател съм на блус рока, хард рока и класическия метъл. Банди коуто слушам са например - GNR, Aerosmith, Van Halen, Metallica, Motorhead, Iron Maiden, AC/DC, Slayer, The Jimi Hendrix EXP, Led Zeppelin. В други форуми ми предложиха да се насоча към 5 - 20 ватови лампови усилватели, като например Marshall DSL15C (1x12") и DSL5CR (1x10"). Допадна ми как звучат, супер са, но вариент е също и Boss Katana MkII 50/100. Изглежда, че тези modeling усилватели са бая популярни днес.

Как мислите? Кое е по-добре в моя случей - DSL15C или DSL5CR? Вместо това да събирам ли за Катанта? Ако имате някакви други предложения ще се радвам да споделите.

Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 78
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Вярно, че си сравнително млад китарист, 2 години са си нищо. 

Питането ти е тъпо, обаче.

Съобразно какво искаш, си вземи един от Маршалите и забрави за Катаната, тя е добър моделиращ амп, но нищо толкова особенно,

колкото се опитват да я изкарат. Съмнение и чудене не може да има. 

Аз бих взел Marshall DSL15C. Но няма да ти навреди да си взмеш китарата и да сравниш двата маршала на място.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз онзиден свирих с катана - струва ми се, че не е усилвател за метъл бичкия, обаче за чисти китари, крънч и овердрайв поне на мен ми звучи много добре. Разбира се, доста по-оборудван ще си, ако му купиш и пералиерата, но тя не е особено евтина.
Лампов усилвател е много добре, ако ти се сменят лампи и ти стигат няколкото възможни тона, на които е способен без допълнителни педалчета.
Някои хора, обичат да се затрупват с ефекти. Според мен това е съвсем излишно, но всеки си знае.

Катаната е от хубавите моделиращи усилватели, според мен, способна е на доооста прилични и разнообразни звуци, със ефекти даже.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговорите! Ефектите не са ми приоритет - мога да си купя по-нататък, а това с лампите - да знам, че трябва да се сменят, но все пак най-отгоре стои тона. Може би наистина ще премахна Катаната от списъка.

Редактирано от Nikolov05
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До 800 лв., особено ако си склонен да вземеш и нещо на старо, има доста широк избор - Hughes & Kettner, Marshall, Orange, даже и ENGL съм сигурен, че може да се намери за тези пари. Не че ще сбъркаш, ако директно вземеш горепосочения Marshall, но се запознай по-обстойно с възможностите си.

Спрямо сегашната ти апаратура вероятно всичко ще ти се струва като мана небесна. :))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямам опита на съфорумците, понеже съм стаен музикант, като теб. Повече от 5 вата вкъщи, за да подрънкваш, според мен е абсолютно безмислено.

Купих от Thomann преди време това за 422 евро:

Blackstar HT-5R Combo - 5W

1x 12" Blackbird 50 custom
designed speaker, 12BH7 dual-triode valve, 2x channels
(clean/overdrive). Overdrive controls: master volume,
treble, middle and bass. Clean channel controls: volume,
gain and clean volume. ISF, Re verb, speaker emulation (1x
12" or 4x 12"), headphone output, FX loop, dimensions:
(mm): 443 x 249 x 444 weight 12,3 kg, footswitch included.

Сега не го намирам в магазина, но има подобни.

В добавка имам даже атенюатор, че без него пак е джангър + това: https://www.thomann.de/intl/bg/boss_ds_1x_distortion.htm

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имай предвид че 15 вата лампа вкъщи с 12 инчов говорител може да я бая шумно. Преди години се мотаех с бандата по клубове с едно 15-ватово комбо с 12 инча говорител, не мисля че съм го усилвал на много повече от половината - на сцената почват да мрънкат че само китара чуват. От това което си дал като избор и като банди на които се кефиш - DSL15 комбото е което бих избрал.

Нещо странично което е почти по темата - моделиращи усилватели, софтуери, и т.н. подобни много напреднаха последните години, но негативна за мен страна е че дават прекалено много опции - лесно можеш да се загубиш в това да бърникаш звук вместо всъщност да свириш - в резултат от което до момента в който нагласиш проклетията да звучи както искаш в конкретния момент вече ти е минал меракът да свириш. Особено ако не си свирил с различни усилватели, шкафове с различни говорители, микрофони, комбинации и позиции и т.н. и не знаеш за какво точно да се ослушваш като бърникаш настройки и комбинации. За тия неща дето си изброил един прост Маршал върши чудесна работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така,като ви чете човек 15 вата е ебати и усилвателя.Истинския усилвател е с три,четири предусилвателни и четири крайни лампи.Оправдано или не всеки сам си преценява големия го усилваш колкото е необходимо малкия колкото може.За 800 лева има истински неща просто трябва да пробваш и избора няма да е труден.Даже при домашна употреба усилен на 1 или 2 няма да има нужда от нови лампи години.Успех с покупката и проба на няколко и който те устройва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Абослютно не съм съгласен. Тия истински усилватели дето ги описваш с четирите крайни лампи са супер, и звучат много добре на стадион. Усилени на колкото да захапе потенциометъра на master volume-a в спалнята - не звучат чак толкоз добре. 4 крайни лампи са 50/100 вата, не знам къде го прати автора на темата с първоначалното колебание между 5/15. Иначе си прав че всеки сам си преценява.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам какви стадиони бълнувате,като за озвучаване на стадион такъв усилвател е недостатъчен.Звука от кабинета отива чрез микрофона в централния пулт и хоп стотарката стриже колкото оператора на пулта и каже.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Технически - 100W усилвател е два пъти по-шумен от 10W усилвател, въпросът е, че малко хора си представят какво значи "два пъти" по шумен - а то значи "адски много по-шумен" :)

Всичко над 1 ват в стандартен апартамент е шумно (любимият на поколения Celestion Vintage 30 e с чувствителност от 100dB, което значи, че продуцира 100dB на 1 метър при подаден 1 ват - което е доста шумно) . Това не значи, че всички апартаментни герои трябва да са обзаведени с едноватови усилватели, защото цифрите са едно, но реалното представяне на усилвателя е нещо съвсем друго и то не откъм колко е шумен, а как звучи при определено усилване с конкретния тип лампи и изходен трансформатор (разбира се, имайки предвид и конкретния дизайн на усилвателя).

Просто "големите" лампи от типа на 6L6, EL34, 6CA7,КТ66/77/88 и т.н., изискващи "голяма" железария (изходен трансформатор) са възприемани (условно) от масовия изпълнител на рок/метъл (със сериозен набор от изключения - почитатели на Vox/Supro/Magnatone и маса други марки всъщност) като "по-добре" звучащи.

Тук сега може да се изпише един ферман защо това е така или съответно защо не е така - ама имам чувството, че вече сме го писали... :)

Колко усилваш един усилвател, за да звучи добре - зависи от дизайна на усилвателя. Не става въпрос дали може да се озвучи стадион, а дали можеш да усилиш, да кажем, един Marshall JTM45 така че да звучи добре в апартамент например. Моите емпирични наблюдения са - по-скоро не.

От друга страна - можеш ли да направиш звук с Mesa Boogie Mark V на "апартаментни" нива - вероятно да.

На въпроса -  иди си тествай малките Маршали като аз бих тествал и малките Orange (Terror серията) и Vox.

Катаната също никак не е зле за това, което е.

И за да няма съмнения - аз оставам извечен фен на 4 големи лампи, с голяма железария - нищо друго не ми звучи така :)

Успех.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Много помирителен и мъдър тон, вместо да се скараме едно хубаво тука като в добрите стари форумни традиции... :D

преди 5 минути, synchu написа:

цифрите са едно, но реалното представяне на усилвателя е нещо съвсем друго и то не откъм колко е шумен, а как звучи при определено усилване с конкретния тип лампи и изходен трансформатор (разбира се, имайки предвид и конкретния дизайн на усилвателя).

Това е сто про.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може би някои хора малко ще ми сипят, но аз никога не бих избягал и от варианта да се обадя на Владо Балев (носещи марката VMB) , да видя какви неща е направил в този бюджет и да ги пробвам. В MMG може да има дори негови неща на старо за доста добри пари. Както знаем, Владо не обича много да експериментира със съвременни high-gain схеми, само че прави доста прилични и здрави усилватели от по-класически тип.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам да кажа нещо набързо, имам вкъщи лампова глава и кабинет, и също имам и една катана 50 мк2. От както взех катаната, преди година, съм включвал ламповия вкъщи 3-4 пъти ;) Не че катаната звучи по някакъв начин по-добре, но е много по-удобно, особено като имам 15-20 свободни минути, пък и покрива дооста по-голям диапазон от тонове, за различни стилове, и различни китари/настройки. Стои ми до бюрото с компютъра, и от софтуера си му човъркам всичко, за 450лв си заслужава абсалютно всяка стотинка (USB кабел трябва да се купи отделно, няма в комплекта). А за 100w модел казват че е с по-добър говорител.

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.