Jump to content
Българският форум за музиканти

Избор на аудио интерфейс


Voidhanger

Recommended Posts

Чакам го, поне още две седмици. Всъщност поръчах и MOTU M2, едното от двете ще остане, да видим кое ?

Редактирано от Voidhanger
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Само да кажа, че  MOTU М2 е победителя. Прекрасен звук и визия. Въпреки, че другото има галимации за китаристи (които според мен са си просто маркетинг) звука на Моту е класи над IK mUltimedia axe. А и за обикновено слушане на музика MOTU също го бие.
Не знаех, че колoнките на компа и буфера ми всъщност вадят такъв хубав звук :D

Аз доволен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предстои да избирам някакъв интерфейс за приятел, който няма опит с тези устройства  - ще използвам темата и да споделя някои факти и  впечатления. 

Свиря си вкъщи на китара , записвам си разни неща - VST-ефекти и инструменти - нищо професионално - забавлявам се.  Преди 7 години бях решил да си купя първия  интерфейс - тогава избора също не беше малък. Допитах се до този форум и някой ми предложи "Абе за сигурност взимай там един TASCAM US 122 mkII - желязна е". Ами все още съм с нея - само съм сменил компютри и софтуери от тогава. 

Пъровоначално ползвах стационарен компютър с двуядрен AMD процесор (по-късно сложих и SSD диск)  и Windows 7,   Guitar RIG, а след това и Amplitube. Случваше се често по време на свирене да ми "забие",  да се обърка нещо звука, да не успява да преобразува - едни писъци и шумове....следваше нервно рестартиране. Чест проблем бе , че след заспиване на компютъра заспиваше и картата по някакъв начин - трябваше да я рестартирам , чрез изваждане и повторно вкарване на USB кабела.

След време вече се бях замислил евентуално за по-нов интерфейс, когато реших да пробвам всичко на нов, мощен компютър, който ползвах предимно за работа - пак с WIN 7 , но вече четириядрен процесор INTEL - съответно различно дъно от първия, същия размер, но значително по-бърза RAM .... абе съвсем друга машина. Същия TASCAM вече няма проблеми със "забиването"  на звука от преди и всичко е много по-стабилно. Остана само заспиването, което се оказа и от други познати и за други интерфейси от Windows 7.  

Преди около година вече реших да мина на Windows 10. Съответно преинсталирах всичко и изтеглих драйвер за WIN 10 за този TASCAM модел от 2010. Изчезна и заспиването ! Всичко работи чудесно, като за моите си любителски познания и разбирания. Чудя се кога и има ли смисъл да си взимам по-нов ?!

Преди време за моя приятел с който си записваме от време на време разни неща домашно избрахме един Alesis CORE 1 - оказа се, че няма собствен драйвер, ползва се само Asio4all.  Вкарана в неговия лабтоп  постоянно се бърка нещо, дава голяма латенция.  Сега се чудя да пробвам моя TASCAM в неговия нов лабтоп - ако се държи добре - да намеря още една такава втора употреба. Странно, че държи относително висока цена за толкова старо нещо.

Като извод от всичките си излияния до тук искам да спомена, чео има значение и съвместимостта на устройствата, което няма как да се знае преди да се пробва. Различни процесори, дъна, чипове, операционна система, драйвери, софтуер който се използва....уж всичко се води и би трябвало да е стандартно и съвместимо, но явно не е така - всяка комбинация си е уникална  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен от друг интерфейс има смисъл ако ти трябват повече "екстри": допълнителни вдове/изходи, по-добро рутиране на сигнали (например отделни миксове за основен и слушалков изходи), директен мониторинг (полезно при запис в определени ситуации)...

Според мен доста новости се пускат само за да има какво да се продава. Както при смартфоните. Както няма да чуеш разлика между 110 и 120 dB SNR, така няма и да видиш разлика между 320 и 400 ppi (излишно много точки на дисплея) или някакви гръмки мегапиксели на "камерата". :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм напълно!  Истина е, че създават постоянно нови и нови марки, нови модели с нови дизайни, цветове, нови имена, нови зарибявки ....само и само нещо да върви, да се продава. Трябва да направим нещо ново и различно - ако останем да произвеждаме старото - конкурентите няма да направят така и ще ни изядат на пазара.

Основното няма съществена промяна.  Сякаш всичко, като 24 bit, 96 kHz ....си остава същото, а може би единствено подобряват някак предусилователите при входовете - гледам при последните модели от същия клас на M-Audio слагат някакви си кристални. Освен ако и това не е някакъв си рекламен трик за не докрай разбиращи потребители. 

За споменатия от мен модел единствено ме мъчи, че няма отделно рутиране на сигнала за слушалки - т.е. с един общ потенциометър усилвам и нивото за монитори и нивото за слушалки -  идва неудобно. В следващия модел вече са се "сетили"  и са сложили отделни. 

Единствено не влязох в  час какво е директният мониторинг ... ?

Следващата стъпка е да се обръща повече внимание на инструмента, техниката на свирене, вдъхновението и удоволствието. :)  

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При директния мониторинг сигналът не минава през компа (това намаля латенцията); чуваш го директно от входа в мониторите/слушалките. В зависимост от сетъпа може и да е неприложим, но в някои ситуации може да се използва и е полезен трик.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност ухото е най-чувствителния човешки орган, който работи денонощно. Разлика дори от една питагорова кома и латентност над 40 мс се засичат дори от нетренирано ухо. Затова в добрите интерфейси има предусилватели които възпроизвеждат директно входния сигнал в озвучителния тракт, макар и в DAW да отива с някаква латентност. Затова обикновено се изключва прослушването на трака в програмата и се слуша инструмента в директния мониторинг евентуалноплюс останалите немютнати тракове. При добрите интерфейси, благодарение на ASIO, имат латентност 4-20 мс и при добър комп който може да работи с малък буфер, не се усеща латентността (освен при някои певци).

Също така добрите интерфейси имат и управление MIX за балансиране силата на сигнала от компютъра и инструмента- полезна функция която при директния мониторинг дава възможност за безпроблемно наслагване на нов материал в проекта.

Тук за съжаление не могат да се поставят картинки, имам някакво ограничение, за това се опитвам да го представя графично така:

                                 ГОВОРИТЕЛИ

                                        |

ИНСТРУМЕНТ  -> ИНТЕРФЕЙС  <=> КОМПЮТЪР

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми се струва, че директният мониторинг е най-подходящ, за да може музикантът да се чува в слушалките (примерно върху микс), докато изпълнява.

Иначе, за тонинженера, който е зад стъкло, е по-скоро все тая, понеже той не чува едновременно директния и закъснелия звук (бих се получила comp-filter характеристика).

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.