Jump to content
Българският форум за музиканти

Избор на говорител за ОТ -> EV zx1-90


Recommended Posts

Здравейте, поради доста лоши обстоятелства за мен, гореспоменатите колони са вече без средите си. Интересуват ме мнения от разбиращи хора, какво да правя сега? Намерих оригинални говорители, ще ги прикача като снимка, цената им е 165 долара+25$ за доставка на брой от ибей. Има ли нещо друго с което да ги заменя, като държа да запазя качеството. Благодаря предварително на включилите се. 

25BF71BB-C038-45BF-A3F0-079193FC02EA.jpeg

7D371D72-16D2-4736-91F6-25BFF6D0E843.jpeg

12BA1E7F-4988-440D-9C27-E07BB4D238FA.jpeg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В общи линии трудна работа. Всеки конкретен модел говорител си има електромеханични параметри, наречени Thiele-Small параметри или T/S параметри, на базата на които се изчислява обем на тялото, размер на фазоинвертора и т.н. Като прибавим към това и факта, че всеки говорител си има характерни акустични характеристики, както и характерна чувствителност, задачата става много трудна, тъй като проектантите на тялото са го оптимизирали механично, електрически и акустично за точно този говорител.

Смяната с друг говорител често изисква промени по кутията, което в случая е непрактично, като нищо не гарантира, че телата ще звучат по същия начин (може да звучат добре, но по същия начин - със сигурност не). Пък и едва ли ще е чак толкова по-евтино. Сигурен ли си, че високочестотните говорители са ОК? Какви са били тези обстоятелства? Ако са усилвани прекалено много, аз се съмнявам, че високочестотните говорители са ОК.

Ако говорителите са налични, но са повредени, понякога е възможен ремонт.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за коментара първо. Високочестотните със сигурност са наред, сигурен съм, че не са слушани прекалено силно, тъй като мероприятието не позволяваше това. Просто някой решил да нареже с нож гофрата, от там приятеля ми сваля двете среди и 2 дни по-късно му разбиват колата и едно от взетите неща са двата говорителя. Тъпа история, но факт. В крайна сметка вече съм решил да поръчам оригиналните, само доставката както написах, че е 25$ всъщност е 55$.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.