Jump to content
Българският форум за музиканти

Колебание 2х12" или 4х12"


preIbanez

Recommended Posts

...Време е дошло за закупуването на сериозен амп...марката и серията вече са подбрани...май окончателно...засега...но няма да ги споменавам за да не тръгне разговора в друго направление...но в момента се колебая ужасно относно двете разновидности: комбо 2х12" или главица с кабинет 4х12"...и така...кое е по-добре според вас...имайки в предвид следното:

 

...обикновенно свиря в клубчета...от време на време се случва и в малки залички...на стадион или в огромна зала още не съм имал честта...надявам се някой ден и тази участ да ме споходи...но едва ли ще бъдем хедлайнери там...първоначално се бях спрял на 4х12" но сега наистина не знам дали си струва проблемите...според мен предимствата и недостатъците са следните...споделете дали съм прав:

 

1.и комбото и главата са достатъчно мощни за навсякъде понеже така или иначе се узвучават с микрофон...

2.главицата трудно ще има къде да я избича на пълна мощ че да и изкарам звука

3.комбото мога да си го мъкна и самичак докато за кабинета ще ми е нужен още един човек помощ

4.кабинета и главата заемат два пъти повече място и поставя сериозни изисквания към превозното средство за транспорт а това си е проблем.

5.колонките на кабинета с глава са на оптимална височина за да ги чувам докато свиря а комбото трябва да се качва на столче или друго приспособление

6.4х12" има по силно сценично присъствие докато комбото се губи в сценичната мрачина.Да живее позьорството.Бас държа че много 4х12" са закупени поради тази причина.

7.макар и комбото да е по-евтино разликата в цената не ме вълнува така че това не е критерии.Аз мисля че като се взема нещо трябва да се взема като за вечни времена.Писнало ми е от покупкопродажби.Така се хаби много излишна енергия а аз искам вече да се издокарам с някакъв перманентен "автопарк".

 

ПС:знам че в този както и в много други форуми има много теми по въпроса...знам защото доста от тях съм ги изчел...но в случая не става въпрос кое е добро по принцип...защото и двата варианта са добри...а кое е оптималното за МЕН според вас моите братя по съдба...и какво бихте направили вие ако бяхте на МОЕ а не на ваше място...ясно ми е какво да взема ако свиря в "Металика" ама скоро няма да ме вземат там...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 41
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Аз нямам прекалено много опит, но съм пробвал и от двете.

 

Моето мнение - 4х12 звучи много по - яко, но при българската действителност с клубовете и сцените това няма да се забележи, а даже има случаи в които ще пречи. Другото е, че както ти си споменал комбото е много по - практично за носене. 4х12 си струва ако има къде да ползваш пълния му потенциал, което се съмнявам, че ще е на друго място освен в репетиционната.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

според мен няма смисъл от 4х12, ако си практичен човек

 

сам го каза - трудно се носи, заема място...

 

4х12 звучи малко по добре, изглежда по добре, но реално погледнато на лайв никой не озвучава кабинет с 4 микрофона така че...

 

най добрия вариант е да си вземеш комбото, и да си направиш един згъваем бутафорен кабинет, който хем се носи лесно, хем изглежда добре :thumbs_up:

факт е че повечето групи излизат с по 10-20 сандъка които дори нямат говорители вътре, а целия им звук идва от едно единствено усилвателче

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

...ей това за бутафорния говорител еамного яка идея...и аз съм го обмислял...а иначе си мислех да си направя по скоро нещо като масичка с рафтче за процесора и разни други простотии...и отгоре да покача кубето за да е на високо и да се чува ясно...

Редактирано от preIbanez
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Мисля, че от размишленията, които си споделил с нас сам клониш към 2х12", но просто искаш и ние да те подкрепим. А и не само ти - размишленията са верни и предполагам, че на повечето хора би им се сторило по-практично 2х12", като не трябва да забравяме, че в крайна сметка парите са си твои, gear-ът си е твой, "ключът е в теб", дето се викаше в една реклама :thumbs_up:

Редактирано от SomeoneElse
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Сам си си отговорил на въпроса относно (не)приложимостта и (не)удобството на 4х12 и мисля, че не е необходимо да имаш опит с такава конфигураця, за да достигнеш до извода, че няма сми, освен ако не си достигнал до "голямата сцена, голямото шоу" :thumbs_up: . За визуалния ефект няма да коментирам - според мен за българска клубна сцена това е "на гол тумбак чифте пищови" :) .

 

От друга страна си прав и за това, че кубето се губи и малко се притъпява честотно в ниското. Аз също съм мислил за някакъв вариант на поставка - предполагам, че всеки празен дървен сандък (от кабинет, колона или whatever) би свършил добра работа.

 

Лично аз обаче засега стигнах до решението да си карам само с кубе на пода. В крайна сметка и в репетиционната, и в клуба, това кубе минава през централната система.

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

има разлика в звука. Аз за себе си съм решил въпроса така: 4х12 когато мога да го пренеса и искам звук. 1х12 кубенце във всички останали случаи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Има и още едно съображение, макар че то е малко по-вторично - ликвидност. Поне общата логика и моите впечатления са, че, ако решиш или ти се наложи да продаваш, кубето определено би се реализирало по-бързо и лесно.

 

От друга страна, ако имаш възможност да го купиш и возиш, що пък да не се изкефиш и с 4х12. Не всичко е пари в крайна сметка, пък и неудобствата се преодоляват, ако има ентусиазъм ... предполагам :thumbs_up: ...

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за българска клубна сцена това е "на гол тумбак чифте пищови" :)

 

Подкрепям това мнение. Не съм правил сравнение между 2х12 и 4х12, но като се има предвид къде ще свириш, едва ли ще има особена разлика. Пък и в крайна сметка говорим за разликата между 2 и 4 еднакви говорителя, ебаси! Колко различно може да звучи!? (плюйте ме на воля за това мнение :) ) Още повече че на обикновения слушател/зрител му е през....бирата колко ти е голяма "колоната" ;) Разлика едва ли ще долови (особена и оправдаваща минусите) и ще му бъде 10 пъти по-интересно ако си смениш китарата или направиш нещо изчанчено на сцената :)

Мен ако питаш и 2х12 си е много тежко, ама все някак успявам да го мъкна и сам, а нямам физика на кечист. Докато 4х12....ше трябва да викаш Скалата на помощ :thumbs_up:

 

Айде успех (правилен избор) ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
за българска клубна сцена това е "на гол тумбак чифте пищови" :)

...Не съм правил сравнение между 2х12 и 4х12,...... едва ли ще има особена разлика. Пък и в крайна сметка говорим за разликата между 2 и 4 еднакви говорителя, ебаси! Колко различно може да звучи!?

 

Всъщност говорим за две рзлични(и то доста)озвучителни тела.Разликите се установяват,когато се направи сравнение.

 

.... и в края на краищата,тези кабинети са първо за свирене и после за показване(а немалко изпълнители даже ги "крият" зад декори).Ако няма причина(техническа,или емоционална и изобщо - такава,която да помага,да се изразиш оптимално) да свириш с 4х12 - вземи си друго нещо!

Редактирано от docc
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...разлика в звука и според мен има доловима...доколкото знам понеже става дума за отворен и затворен кабинет...но в крайна сметка на мен ми харесват и двата вида звучене....нямам претенции...различни са...но еднакво добри за мен...това което сериозно ме кара да се колебая е визията...ако опираше до прагматизъм нямаше и да си помисля за 4х12"...дори и за 2х12"...направо едно кубенце 1х12" и заспивам...така процедирах на времето...ама всеки път когато някой опънеше на сцената огромен кабинет с главица най-отгоре и нещо ми докривяваше...наистина е "на гол г%# чифте пищови"...ама нещо ме влече на там по дяволите...дилемата е по скоро ЕСТЕТИЧНО или ПРАГМАТИЧНО...малко като избор между добра домакиня и перверзна сексбогиня...и ме гризе и се чудя що да сторя....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами тогава взимай 4х12. Така или иначе и 2х12 да вземеш пак няма да можеш да го носиш на ръка, все ще ти трябва някакъв транспорт за него, пък предполагам участията ти не са всеки ден в различни клубове из България, така че като за свирня, все ще намериш някой, който да даде една ръка да го пренесе до автомобила, пък после от групата някой ще помогне да го внесете в клуба. Щом нещо ти е докривявало, като си виждал такива неща по клубовете, щом като те влече, защо да не си вземеш и ти, след като имаш възможност? :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз бих отговорил: И Двете! ;) Но предполагам отговора ми е извън контекста...

Лично аз ползвам глава + 4х12" кабинет на колелца, което ме улеснява до такава степе с преместването, че няма нямам нужда от помощ. Но тука влиза в сила и друг фактор...мога бая тежко да вдигам и нося :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.