Jump to content
Българският форум за музиканти

Sign in to follow this  
Beautiful_World

Необходими документи за работа ?

Recommended Posts

Здравейте, свързах се с учителка по цигулка и скоро ще започна да посещавам уроци. Много бих се радвал да напредна и да стана добър в свиренето, мечтая си някой ден да работя като музикант. На 21 години съм, исках да ви попитам, какви документи ще са ми нужни, за да мога да работя като музикант ? Ако нямам сертификат, ще мога ли да си намеря работа ? 

Видях, че има школи в София, където предлагат обучение по някои инструменти и след това, може да се вземе сертификат, но за цигулка не съм сигурен дали предлагат.

  • Sad 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

След десетина години упорито свирене по 7 - 8 часа дневно и поне 300 дена годишно, плюс малко талант, гарантирам, че никой няма да ти иска документи. Действай и успех!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Ако искаш да станеш класически цигулар, мисля, че 21-годишна възраст е възприета като малко късничка. Повечето класически музиканти започват да свирят от ранна детска възраст, и това, което са постигнали им е коствало детството. По-добрите от тях, още в късното тийнейджърство са готови за концертна дейност. Децата също така, като "бяла дъска" са доста схватливи и често се приучават много по-лесно от възрастните. Докъде можеш да стигнеш, зависи от това колко работиш, кой и как ти преподава и доколко имаш талант и желание за това (някои напредват много по-бързо и стигат много по-далече от други). Иначе, ако говориш за класическа музика, само с талант и работа става, ако си много, много талантлив и работлив, за да направиш някакво необичайно впечатление. Както във всяко поприще, и тук има значение, кой познаваш и в какви среди се движиш. По класическите оркестри например, не знам дали свири някой, който не е учил в музикално училище и не е завършил музикална академия с инструмента си. При популярната музика, нещата са много по-свободни, но там гарантиран доход (работа, в смисъл на служител) няма.

Разбира се, никога не е изключено, човек да се окаже някакво музикално чудо. Случвало се е в историята. Но понеже до колкото разбирам от въпросът ти, говориш за "намиране на работа", работата на музиканта не е работа в офис от 9 до 6, която се кандидатства през jobs.bg. И добър музикант не се става от днес за утре. Някои не успяват и цял живот, въпреки, че се занимават с музика от младежи. Може би ще ти е по-лесно, да станеш строителен инженер, маркетингов специалист или дори лекар.

А ако просто обичаш музиката, не е лошо да се занимаваш с нея, каквото и да работиш, пък ще видиш, дали ти се отдава и дали ти носи удоволствие - защото за да се занимаваш с музика, трябва на първо място да обичаш, да го правиш, да не ти тежи този огромен труд.

Надявам се, че поне малко съм бил от полза.

Поздрави!

Edited by Evtim Djerekarov
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Може би наистина е малко късно, сега като се замислих си прав. По принцип имам и други варианти за работа, музиката винаги съм я обичал, но май по-добре ще е да ми бъде хоби. Благодаря ти за ценния коментар.

Share this post


Link to post
Share on other sites

В допълнение ето какво е изразил легендарният басист Виктор Утън в книгата си Урок по музика:

„Урок по музика“ е необикновен роман, разкриващ историята на начинаещ млад музикант, който не само иска музиката да е неговият живот, но и животът му да е прекрасен. А когато ученикът е готов, идва учителят. Така неочаквано пред вратата му се появява Майкъл. В равна степен музикален гений, философ и ексцентричен мъдрец, той ще поведе младия музикант на духовно пътешествие. Ще му покаже, че даровете, които музиката може да му предложи, са огледало на живота. Всяко движение, всяка фраза, всеки акорд имат свой собствен смисъл. Това, което трябва да направи, е да открие музиката в себе си. Заповядайте на незабравимо пътешествие в мистичния музикален свят, в който всеки може да надникне, но само избраните остават. Независимо дали свирите на някакъв инструмент (или не), този свят ви очаква. И както в книгите на Кастанеда за Дон Хуан природата е мъдър учител, така за Виктор Утън Музиката е веща наставница, в която трябва да се вслушваме. Ако я призовем в живота си, може да ни разкрие цяла нова вселена. 

Виктор Утън – петкратен носител на „Грами“ и легендарен басист – вече е музикална икона. „Урок по музика“ е вдъхновяващ разказ за музиката и живота.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Надявам се да не прозвучи грубо, но ако на музиката гледаш като на “работа” още отсега като начинаещ, значи няма смисъл. Музиката е магия, тя е нещо, което те удря в главата и сърцето, и го правиш, защото е смисълът на живота ти. А понякога дори може да ти донесе и пари. Може и да не донесе. Но не става на 21 да се чудиш каква работа да си намериш и да се спреш на музиката. Това е супер наивно, чак се учудвам, че въобще го обсъждаме. 

  • Like 3
  • Thanks 1
  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.