Jump to content
Българският форум за музиканти

Стабилизатор за променливо напрежение


Recommended Posts

Имам проблем с електрозахранването - това, което трябва да са 230 волта невинаги са толкова, което пък ми създава малко ядове с апаратурата. Първоначално обмислях варианта да си купя UPS, но след като проучих малко нещата, разбрах, че качествен такъв с хубава синусоида излиза доста извън финансовите ми възможности. Затова започнах да разглеждам опцията за стабилизатор от този тип:

https://vikiwat.com/stabilizator-naprezhenie-avr-srv-secure2000-wl-2000va-230vac-servo-motor

Все пак при мен захранването не спира, просто не е стабилно. Никъде (или поне в бг сайтовете) обаче не намерих адекватни отзиви за такива устройства.

Та да си дойдем на въпросите:

- Ползвал ли е някой такива неща и доколко е доволен от тях? Препоръки на марки и модели не биха ми били излишни.

- Доколкото разгледах, двата основни типа на контрол на изходното напрежение са с релета или със серво мотор.  Предполагам тези със сервомотора предлагат по-добра точност на изходното напрежение, но дали това не генерира шум?

Не съм сигурен доколко темата е за този раздел. В случай, че не е - моля да бъде преместена!

 

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В репетиционната сикупихме някакъв нескъп стабилизатор, понеже захранването е странно и на моменти сме измервали 250 волта. Джаджата е някаква си китайска марка, 2 кВата. Идеята ѝ е да пази от прекалено високо напрежение, пикове... И след закачането ѝ обаче се е случвало да премигва всичко и да се рестартират някакви цифрови дивайси (което вероятно е от прекъсване на ел. захранването, а устройството май не пази от такива), така че не знам колко точно пази и в каква посока...

Освен това имам устройство от т.нар.тип power conditioner на известната марка Furman. На хартия пази от високо напрежение, пикове, разни шумотевици чистело уж... Не съм имал грижи с него, но там, където го използвам, и без него не се наблюдават странности. Давах го обаче за проба на сцена с гадно осветление, вкарващо шум, и не помогна изобщо. Май единствената му файда (спрямо разклонителите със защита от 35 лева) е, че след токов удар можеш да го ресетнеш и използваш пак, а не да го изхвърлиш.

Не казвам, че не вършат работа, обаче малко е мъглява ситуацията... Май трябва да се измисли стратегия с тестове и измервания и да се види в коя ситуация коя джаджа как помага (или не). :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че малко по-работещ вариант е да се опиташ да гарантираш постоянното правотоково захранване на съответния уред. Ако е някакъв трансформатор, да го замениш с импулсно захранване. Защото така или иначе променливото входно напрежение ще се преобразува все някъде до прав ток, нали :) За какво ти е да се мъчиш да оправяш синусоида, вместо да оправиш чертата? ;) Освен ако не говорим за някакъв електродвигател на променлив ток?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вчера разговарях с мой познат, който спомена, че при варианта с релета е възможно в момента на превключване да има спад на напрежението. Поне такъв той бил наблюдавал в едновремешните български стабилизатори Стабитрон 350. Това беше основният мотив да си взема джаджа със серво мотор. Днес вече е при мен, тепърва ще тествам и ще споделям мнения.

@Baby Thomas 

Харесва ми идеята ти за проверка от кое кога има файда. Надявам се и други хора да споделят как си решават проблемите със захранването.

@CyberGene

Принципно не е невъзможно, но говорим за един рак процесор и за лампов усилвател (за момента). Твоят вариант автоматично означава преправяне на устройствата, а това ми се ще да го избегна. Има и някои други причини, поради които не искам този вариант, но да речем, че тази е основната.

 

Иначе обмислял съм и варианти с инвертор, но се отказах поради същата причина, поради която се отказах и от UPS - Скъпо решение (често) с кофти синусоида.

За момента се надявам това да ми реши проблемите. Все пак това е един малко по-"умен" автотрансформатор...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както повечето български музиканти и аз съм се сблъсквал с кофти ток в различни помещения - огромен проблем и за добрия звук, и за сигурността ни, и за техниката, която използваме. Опитите ми да намеря ефективно решение до момента не са се увенчали с успех.

Преди време бяхме тествали 2 серво джадже с приятел, но се отразяваха зле на звука на ламповите усилватели в помещението - не знам каква би могла да е причината, но потъваха средите и звукът ставаше гаден като цяло. Иначе устройствата успяваха да поддържат 230 в. без отклонения. @Mefistofel82, направи тест с бързо превключване с и без стабилизатора и чуй как е при теб. 


Доколкото съм чел мнения на музиканти от Furman има смисъл, само ако е от скъпите им устройства - AR серия и то от тези, които са по-масивни и с траф вътре. 
Попадал съм на откъслечни добри отзиви за  устройствата на Airlink - използват ги в разни студия, но мненията са били доста кратки и не достатъчно на брой за да се заинтересувам достатъчно:

https://airlinktransformers.com/category/conditioning-balanced-power-supply

 

 
 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Прегледайте това. Аз не съм го пробвал. Може да има и за 220волта

Art pr8 power regulator

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А някой да е пробвал DIY решение с Active PFC блок и след него директно Class D усилвател с обратна връзка след филтъра и цъкащ на поне 400-500kHz? На входа трябва да се измисли качествена синусоида, но примерно с едно DDS модулче с AD9850 и едно просто Arduino за контрола му. Само за качествено регулиране на амплитудата трябва да се помисли... Само стабилността при силно реактивни товари(индуктивни и капацитивни) ме притеснява...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

On 6/8/2020 at 2:30 PM, Baby Thomas said:

...... Освен това имам устройство от т.нар.тип power conditioner на известната марка Furman. На хартия пази от високо напрежение, пикове, разни шумотевици чистело уж... Не съм имал грижи с него, но там, където го използвам, и без него не се наблюдават странности. Давах го обаче за проба на сцена с гадно осветление, вкарващо шум, и не помогна изобщо. Май единствената му файда (спрямо разклонителите със защита от 35 лева) е, че след токов удар можеш да го ресетнеш и използваш пак, а не да го изхвърлиш.

То има Furman и Furman....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Лими

Това, което показваш изглежда готино, но е в графата Legacy Products. В момента ART не произвеждат такъв тип устройства, само филтри и подобни.

 

@разбойник

При първа възможност не само ще направя въпросния тест, но и ще опитам да запиша и споделя резултатите!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

20 hours ago, synchu said:

То има Furman и Furman....

Така си е. Моят е от средната хубост PL-Plus E Series 2. Иначе те имат един корав модел с огромен тороид вътре и амнайсе намотки, който следи входното и изходното напрежение и превключва различни комбинации на първична/вторична намотка, за да доставя винаги оптимално напрежение. Проблемът е, че е голямо, ТЕЖКО и СКЪПО. :)

Още по-добър вариант е една японска дивотия, която се ползва от някои световни светила като тея от AC/DC. Беше с цифрово управление и точност до 1 волт, обаче е още по-голямо и тежко плюс това цената... 15к в долари май, ако помня вярно. Не е много като за нас сякаш. :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Здравейте отново!

Днес записах малко семпли, ето резултатите:

Със стабилизатор: https://soundcloud.com/mefistofel/gtr-with-vreg

Без стабилизатор: https://soundcloud.com/mefistofel/gtr-without-vreg

Китара Jackson Soloist Broderick 7 Pro -> Усилвател Crate Blue Voodoo 60 -> Кабинет Crate 4x12 Eminence Speakers (Не съм сигурен за точен модел) -> Микрофон Shure SM57

Показанията на дисплеите на стабилизатора бяха:

Vreg.thumb.jpg.4cc93af0cb3094e0b2ff2b126fbcd4a3.jpg

При проверка с мултицет, той показа по волт горница за двете стойности.

Лично за себе си не усещам някаква фрапираща разлика, а ако има такава, то я отдавам на 7-те волта разлика. Оставям на всеки да си прецени.

Надявам се да съм бил полезен!

 

Редактирано от Mefistofel82
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.