Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с два от входовете на лампов усилвател


Recommended Posts

Здравейте колеги и приятели.

Първо да кажа, че нищо не разбирам от електроника, моля бъдете снизходителни към въпросите ми, ако ви се сторят елементарни.

Сега към въпроса - имам лампов усилвател VOX AC30 vib-trem модела произведено през 1965-та. Всичко му работеше до преди да го разглобя целия за да претапицирам кутията(беше доста зле на външен вид). Лампите му ги махнах всичките и почистих около тях, защото имаше страшна мръсотия и прах. Така, завърших го, стана като ново обаче спряха да работят normal и brilliant входовете, само vib-trem входа работи, а нищо не съм пипал по жиците свързани с входовете. Като наредих лампите и го включих, забелязах, че две от крайните(мисля че са на power amp-а) светят по-слабо от останалите. Възможно ли е при кофти лампа да спрат да работят два от входовете? Въртях лампите разменях местата им, без ефект. Също тон контрола като го увелича към високите честоти и почва да издава силен "хссс" шум.

Моля дайте съвет какво да правя, за проработят двата канала.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Единственият смислен съвет в конкретния случай е да го занесеш на човек, който разбира от лампови усилватели.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-добре на майстор.

Може да е от много неща - прецакан жак, скъсан проводник, повреден потенциометър, студена спойка... Може нещо да е било "на косъм" и разглабянето да му е помогнало да се "достроши. При положение, че не разбираш материята едва ли има файда да ти даваме кой знае какви напътствия.

Айде за да не е без хич... Щом някой от входовете/каналите работи нормално значи проблемът не е в крайното стъпало, а някъде преди това, в преампа. Може да опиташ внимателно да огледаш и почистиш входните жакове на неработещия канал/вход с контактен спрей и дали коректно контактуват пластинките (ако са отворен тип). Също така огледай където се сетиш за някой стърчащ кабел.

И все пак внимавай, защото в тия ампове има опасно високо напрежение (400+ vDC), което може да бъде опасно за живота! В кондензаторите може да остане такова дори часове/дни, след като ампа е бил изключен. Така че или мега внимателно или най-добре при майстор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ами да, явно доста неща може да са причината. Жичките на неработещите входове са здраво запоени и чисти, проверявах ги внимателно. Дори и малък шум няма като увелича волюма на макс. Ще се води на майстор, няма как. Благодаря все пак за отговорите!

Редактирано от Матанов
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.