Jump to content
Българският форум за музиканти

Бридж тип Флойд Роуз


emosms

Recommended Posts

1.Посочете налична на пазара нова китара, с фабрично тремоло със заключване, което да е добро. Като се гони минимална цена.

Нека базов модел е Jackson JS 32, за ок. 560 лв. Тремолото на тази серия китари, доколкото разбрах е зле, и не става.

2. Как се сравнява като цена китара с добро тремоло, с цената за закупуване и монтаж (с изрязване на тялото) на качествено тремоло (Schaller, Gotoh) на китара за 200-300 лв (втора ръка)? Струва ли си упражнението?

3. Струва ли си закупуване на китара с такова тремоло на старо, или закупуване на отделно тремоло втора употреба? Как му влияе износването?

4. Откъде е най-добре да закупя ново, Schaller, Gotoh или друга марка?

5.Става ли китайско тремоло от алиекспрес, на което да сменя само контактните blades и болтове, както и заключващия нът? Има ли хляб в това?

П.П. навсякъде под 'тремоло' имам предвид тип Флойд Роуз, със заключване при нъта и врътки за фина настройка.

 

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,

Аз лично имам/съм имал Original Floyd Rose и тремолотата на Ibanez: Edge, Lo pro Edge, Edge Pro, в 6 и 7 струнен вариант.
Всяко едно от тях ще ти гарантира безпроблемна работа при точен сетъп. За съжаление това са най-добрите и разбирай съответно скъпи тремолота, но хубавата новина е, че могат да се намерят инструменти с въпросния хардуеър на поносима цена.

1. Не мога да посоча нова китара, която да отговаря на критерия ти за цена, не и за цена близка до базовата ти.

2. Не ти препоръчвам това упражнение, има прекалено много неща, които могат да се объркат и ти трябва някой, който наистина да си разбира от работата. Има прекалено много китари втора ръка, които отговорят на изискванията ти.

3. Да, определено си струва втора ръка инструмент с такова тремоло. При добър сетъп и нормална експлоатация от страна на бившият собственик, тези тремола (почти, да не кажа въобще) нямат убиване. За справка имам 31 годишен Ibanez 535 с Edge тремоло, което е наразличимо от ново.

4. Ако все пак решиш да тръгнеш по пътя на модването (ще повторя моят личен съвет, НЕДЕЙ, спести си нервите и парите ? ), много добър вариант е Банзай Мюзик (Германия)  https://www.banzaimusic.com/Tremolos/
Естествено ако предпочетеш да го внесеш през Динакорд и да не плащаш за доставката то тогава Thomann е логичния избор https://www.thomann.de/de/tremolos.html

5. Откровенно не знам китайското как изглежда, но на по-горните:

- Floyd Rose ножовете са част от основата на тремолото.

- На Ibanez Edge, Lo Pro Edge и Edge Pro ножовете са набити/пресовани в основата на тремолото и не са консуматив. (В интерес на истината, в далечното минало това не е било точно така. В един адски малък промеждутък, Ibanez са имали ножове като резервна част, но много бързо са разбрали, че тези ножове са адски здрави и само с адска глупост можеш да ги убиеш. Като добавим и това, че смяната не може да я извърши обикновенния потребител и изхода е бил ясен). В наши дни ако имаш леко изяждане по ножа, можеш да го изгладиш със ситна пила за метал, но трябва да се пипа внимателно. Ако нямаш накъде да пилиш или е нещо непоправимо се купува ново тремоло :-( 

Като заключение, търси си стар Ibanez с въпросните тремола, до онзи ден имаше из нета един Ibanez RG без обявен номер, но по всички белези беше RG 5xx серия и беше около 800 лв. което е страхотна цена като се има предвид пазара и че тази китара е била най-доброто, което Ibanez са предлагали като модел в определени години (Естествено, без сигничър сериите, но там е друга тема дали разликата е била от земята до небето, като се има в предвид, че на места хардуера е бил на 100% един и същи).
В момента пазара е доста странен, хем е умрял (много трудно може да продадеш нещо а и хората в кризата и тази несигурност пестят всеки лев, което е абсолютно нормално и адекватно), хем хората се опитват да продадат доста инструменти втора ръка на цена близка до тази в магазина. Хубавата новина тук, е че се появяват и инструменти със доста нормална цена и в достатъчно търсене и търпение, човек може да се сдобие с доста добър инструмент втора ръка за цени от порядъка 700-1000лв, да речем RG520 или RG550. Това са Японски Ibanez и Наско Шишков постоянно доказва защо това са били work horse инструментите от златните години на Ibanez, но от друга страна Наско сигурно може и с кремона да блести, ръцете са си ръце ?
Това е лично мое мнение и не искам да обидя никой, особено с коментарите ми за цените. Все пак едно нещо струва толкова колкото някой друг е склонен да даде за него ?

Ако имаш още въпроси питай, Успех.

Марио.

Редактирано от killer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Това с търсенето на цена на старо, почти колкото струва в магазина, не е ново, а е характерна черта на селския бг пазар от 20 години :D.

Ако ще взимам китара за 800-1000 лв, не ми се иска да е на старо :(.

Няма ли нови китари за тази цена, които да стават?

В по-нисък от 800 бюджет на старо, видях един ibanez rg:

https://m.bazar.bg/obiava-27960253/ibanez-rg-470-cm-1994-korea

И пиви трейсър:

https://m.bazar.bg/obiava-25063121/peavey-tracer-usa

Ако тръгна да модвам китара, ще отидат поне 400 лв с труда, ако лютиер го направи за стотина лева, но поне ще знам че тремолото е ново.

П.п. от горните китари пивото ми е по-симпатично. Кефи ме HSS конфигурация, или дори HS, а ако е и кленов фретборд - супер :).

П.п., като се зачетох в спецификациите на пивито, се сетих за още една марка хардуер - Kahler. Видях, че има пивитрейсър с мейпъл фретборд, както и HS, HSS конфигурации.

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За съжаление мога да дам съвет само за инструментите, които познавам добре и знам, че мнението ми ще е от личен опит за да съм максимално обективен.
Предполагам колеги могат да се включат с още предложения. Разгледах малко обяви в Томан, но до 1000лв ново нищо не ми хареса като тремоло.
За съжаление в обявите, които си споделил, китарите са със нисък-среден клас тремоло (разбира се и цената на инструментите е съобразена с това).
Може би ако споделиш за какво/как ще ползваш тремолото можем да включим и китари с по-нисък клас тремоло. Едно е да ползваш тремолото за вибрато тип Дейвид Гилмор съвсем друго за  сериозна употреба тип Стив Вай/Джо Сатриани. Ако трябва да съм честен, като по млад счупвах тремолото от дайвове и повдигане (и то със среден клас тремоло на Ibanez), сега го ползвам основно за леко вибрато, да не кажа, че в по голямата част ръчките си седят по куфарите. Човек се променя/остарява, музикалните вкусове се менят, човек почва да открива и че има доста тремола (да речем на Musicman или PRS), който са не по-малко добри, просто имат различно усещане и едни са добри в едно а други в друго. Повечето среден клас тремола на Ibanez с добър сетъп се справят много добре с доста сериозно натоварване без да разстройват осезаемо. Просто качеството на компонентите там е с известен компромис на места.
Да модваш даден инструмент по този начин е огромен риск, от една страна китарата трябва да е много хубава и да има качества заради които я модваш, от друга след като я моднеш вече може да няма нищо общо с инструмента, който си познавал (най-малкото усещането между китара с фиксиран бридж и флойд е много различно), оставям на страни нещо да се обърка при рязането или някой да се учи на китарата ти.
Аз лично никога повече не бих си купил нова китара от магазина, не и при цените в днешно време. Последната китара, която си купих нова от магазина беше Ibanez Universe uv777pbk през 2003. При добра грижа за инструмента той може да изкара доста дълги години (да не кажа да ни надживее), единствените консумативи ще са струни, от време на време прагове и потенциометри. Добрият инструмент ще е добър и след 20 години стига да го гледаш добре.
Аз лично не мога да ти кажа какво да си купиш и какво не. Аз мога само да ти дам мнение, какво аз на твое място бих направил, дали ще го вземеш под внимание е твой личен избор. Аз лично не бих дал пари за нещо, което ще ми се налага да ъпгрейдвам в последствие или ще ми се налага да напрая компромис с него. Например да взема китара нисък-среден клас с посредствено тремоло (да речем за 800-1000лв) като за тези пари мога да взема по-висок клас инструмент със страхотно тремоло на старо. Това за мен е единствения вариант да си вземеш нещо по-добро. Не напразно дадох Ibanez Rg550 като пример в предишният ми отговор (както казах преди няколко дена имаше една за 800лв, в близкото минало съм виждал и за 900-1000лв).
Сега новото производство на този модел се предлага за минимум 895 евро в Томан https://www.thomann.de/de/ibanez_rg550_dy.htm
Без да обидя никой, за мен старото производство е много по-добро, но това е субективно мнение.
Седни, задай си няколко въпроса за какво ще го ползваш, колко сериозно ще е натоварването. Определи си финансова и времева рамка за постигането на целта, с какво можеш и не можеш да направиш компромис.

Успех!

Марио.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Освен dive bombs, ми е интересен lick 3 - обикновено се прави с обърната ръчка, за да изкараш 'мъркащия' звук (мн. бързо вибрато), по възможност без голямо сваляне/вдигане на тона като дайв бомб.

Как се нарича трика от lick 3?

Иначе, видях само ibanez серии 3хх и 4хх. Този за 800 не ми е попадал.

Но ме блазни повече някой класически razor head, ала Peavey, Charvel/ Jackson, Hamer и други от сорта, от 80-те и 90-те, поне що се отнася до дизайна ..

През 90 и някоя за пръв път видях един комшия, професионален китарист, който пътуваше в чужбина, с едно лилаво пиви рейзър хед. Не беше метъл хед човека, но определено можеше да свири хардрок/блус пентатоники и да шредва, пицикато суиип пикинг и легато линии, доста бързи, и просто ми отвя главата... Не знам къде е в момента.

Та затова ми е останало :D

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

П.п. Основно искам тремолото да е ползваемо, да не се разстройва, а не да стои за красота.

Другото като изисквания:

- класическите пръчки на Джаксън са от евтина топола, която не е здрава, но пък вади наситен тон в средите. Предполагам okoume е нещо подобно (материал за щайги и шперплат, но екзотичен. Baswood (липа?) Също е да речем долнопробен материал. Елша, каквато и да е, иглолистен май..

За грифа предпочитам определено maple fretboard. Дарк тон винаги може да докараш с тон пота (макар че не е баш същото), но Брайт тон - не. Друго - и визуално, и хигиенно (особено ако е добре лакиран) е в пъти по-добре.

Адаптери - HS или HSS,  като за НЕК позицията (и евентуално мид) предпочитам алнико. Тук може да се заиграя - при HH конфигурация модове с делене, смяна на сърцевини с алнико магнитни пръчки и т.н.

Друго не знам, харесват ми модерните полупрозрачни оцветени финиши, мейпъл или екзотична дървесина топове и т.н., но това са луксове.

Знам че по качествена дървесина и сглобка ще ми даде свестен клийн тон, наместо типичния боклучав саунд, който е отврат без малко ефекти, но не за това искам китарата :).

 

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това тремоло става ли?

https://g-gotoh.com/product/ge1996t/?lang=en

И откъде да се купи?

Притеснява ме че не виждам отделни ножове за контакт. Би трябвало цялата плочка да е от добър материал.

Все още ме блазни идеята за преработка. Дженерик страт с мейпъл фретборд може да се намери сравнително евтино. Също и разни джаксъни до към 300-400 и много китайски пръчки от алито.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Купуването на китара на старо си е до късмет. Трябва да следиш офертите, може изгодно да изпадне някоя  добре пазена и с качествени компоненти.

Няма  обаче голям смисъл да купуваш китара 2-ра ръка, среден клас, и след това да я модваш за 400-500 лв.

Ето една оферта за китара от магазин в БГ с много добри адаптри и хардуер, която според мен си заслужава цената и даже може да се пробва:

https://www.musicworld.bg/bg/m_5540000/i_61610/Charvel_Pro_Mod_San_Dimas_HH_FR_MN_TRB.html

 

По въпроса с FR тремолата, моят опит е основно със Schaller, които аз намирам за много стабилни и надеждни. Има пазар на частите им, ако се наложи подмяна.

 

  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Харесва ми горната, определено. В този диапазон изобщо не съм гледал, сигурно има и други.

П.п., въпросното тремоло на gotoh обаче го мяркам за стотина долара, ако не е грешка.

Откъде мога да го купя и колко струва реално, оригинално?

Чета по форуми, че цялата плочка на основата е от закалена стомана и затова няма нужда от отделни ножове. Също пише, че е прилично тремоло.

Монтажа може да го направи лютиер на съвсем прилична цена. И той се изказа, че тремолото е добро. Ако ми се забърква във филми и не бързам, и аз бих се пробвал върху евтина китара. Имам достъп до някои машини на работа. Но е нужна доза излишен ентусиазъм, при положение че има човек който разбира далеч повече :D

 

Може да се изпълни всичко с тройно по-малък бюджет от горното предложение, при подходяща китара донор.

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят съвет за плаващ бридж (не е тремоло!) е някой скъп модел. С евтините само грижи ще береш. Горе подсказаха конкретни модели. Аз лично съм имал корейското RG470 с Lo-TRS и не го препоръчвам. LoPro Edge са си яки, имал съм две (едното още го имам). Новите ZR с лагерите също са добри, но за да "хърка" трябва да махнеш обратните пружини. Което е доста добра идея и без това, понеже с тях системата е много твърда и за мен не става.

Твърдо поддържам мнението на killer за новите китари в момента. Тези, които наистина стават, са ужасно скъпи, по 3-4к. За 500-1000 само мотики има, обаче шаренки. ;) В тоя диапазон много по-добър ти е шанса за запазена китара втора ръка, ще получиш повече за парите си. Ако имаш 1500-2000 може да се намери приличен нов инструмент, но за по-ниска цена не се надявай много.

Другото с ъпгрейдите... спести си време и пари. В 99% от случаите: колкото да пудриш някой евтин боклук в крайна сметка няма да имаш нищо различно от евтин боклук за повече пари. ;)

П.П. Етикети като добра/лоша китара и т.н. могат доста да се различават в ушите на различни хора предвид опита им до момента с различни класове китари. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Имам опит с ново и шарено, с един 5 струнен бас Sire само за 730 лв.

Става...

Но за конкретния случай, зависи въпросния модел Gotoh GE1996T колко е читав, и откъде да го купя:

https://g-gotoh.com/product/ge1996t/?lang=en

За сравнение, най-евтиния шалер е 150 евро, а моделите на Ibanez са 250 и нагоре.

Може би пропускам някаква друга марка/ модел ? Не знам.

Китарата ми трябва за вкъщи, искам да мърка и да прави всичките простотии без да се разстройва.

Донора вероятно ще е дженерик страт с мейпъл нек или един бюджетен Джаксън.

От там нататък, най-важното е, като включа дисторшъна да свиря чисто и ритмично, а не да правя шум. Скъпа китара нз как ще ми помогне в това :D.

Гледам и обяви за готови китари, но засега не съм се спрял на нещо.

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още в първият си пост ти сложих линк от къде можеш да си купиш тремола.
Ето от там и това, което конкретно търсиш  https://www.banzaimusic.com/Gotoh-GE-1996T-C.html
В тинейджърските си години имах един Ibanez rg370gh от 1997, с него съм правил всякакви неща с тремолото (включително и тези от видеото) и то се държеше завидно добре. Защо го споменавам, в известни наши сайтове за продажба в момента има един Ibanez Rg390, който е с такова тремоло. Не отговаря на доста от изискванията ти, но отговаря на едно основно, а именно цена.
За съжеление една китара може да струва един лев а може и да няма горна граница на цената. Наистина трябва да решиш сам за себе си до колко пари максимум ти се дават за да послужат поне като адекватен ориентир. Другото нещо, ако прецениш китарата да е нова и след това да я модваш, то това обезмисля покупката на нов инструмент защото отпада абсолютно всякаква гаранция като за начало.
 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Мерси за линка и се извинявам, че не внимавам.

Набелязал съм два модела Ibanez на старо.

Китарите които мислих за Мод нямат достатъчно място за монтаж на заключващ нът и ще стане цигания :(.

Особено едната, не бих искал да и го причинявам.

Друг вариант, по принцип съм харесал една реплика ала musicman/evh от алито, която е с кучемарка Флойд. Остават два въпроса:

- дали ще стане Директна смяна с Gotoh модела

- да намеря репликата за под 400 лв :D

Ето още един сайт, полски, където продават Gotoh:

https://guitarpartscenter.eu/en_US/p/Tremolo-Lic.-Floyd-Rose-GOTOH-GE1996T-CR/10481

Направи ми впечатление, че в ЕС може да го продадат на фирма, като извадят ДДС от цената. Нз дали е защото Полското ДДС е 23% и дали после директно ти начисляват нашата ставка ДДС при внос, или крайната цена е без ДДС, все едно фирмата вече си го е взела обратно? 

В музикера също го има, само хром:

https://www.muziker.bg/gotoh-ge1996t-chrome

Горе долу се ориентирах и какво определя цената. Дори при маркови Флойд системи, има варианти които са 2-3 пъти по-евтини от стандартните изпълнения. Примерно Foydrose Special серията. Самите изобретатели предлагат вариант от евтина сплав на седлата, наместо стомана. Там обаче се стяга захващането на струната и резбата се преебава..

Gotoh, Schaller и другите серии на Floydrose би трябвало да са със стоманени седла.

Ктайските реплики по 30-60 лв не са. Дори тези реплики, които са с отделни ножове, не е ясно набития нож от каква стомана е..

Изработката от мека сплав, освен на дълготрайността, оказва влияние и на състейна.

Върху това дали се разстройва, освен контактните повърхности на окачването нз какво оказва влияние..

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Примерен донор

#Aliexpress BGN 357.97 | Factory Custom Yellow Body Electric Guitar with Black Pickguard,Black Hardwares,Maple Fingerboard,Floyd Rose,Offer Customized
https://a.aliexpress.com/_dY92ozA

Тормозя китайците със съобщения, да ми пратят китара без сложено тремоло и отбив в цената :D.

Все още не ми е достатъчно привлекателно като цена, за да се заема с филма по ъпгрейда.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За съжаление ще ти трябват мерките на кучата марка флойд за да ги сравниш с желаното от теб тремоло, а тези данни не се пишат.
Тук ясно са дали с какви размери е желаното от теб тремоло https://g-gotoh.com/product/ge1996t/?lang=en
Ще можеш да измериш нещата чак след като китарата е при теб. Един от най-честите проблеми при смяна (ако не е директна замяна), е че трябва да се разшири леглото настрани и понякога назад, да се запълнят старите дупки на стъдовете и да се разпробият нови дупки. Имай в предвид, че към Gotoh ge1996t тремолото трябва да си купиш и заключващ нът, който не е в комплекта. Погледнах, че Gotoh предлагат само 2 модела, на 41мм и 43мм, така че имай едно на ум китарата ти да не е 42мм или друго. Вече след инсталацията трябва да смениш радиуса на тремолото да отговаря на радиуса на фингърборда на твоята китара, това Gotoh заводски идва настроено на 350мм радиус, например доста Ibanez китари са на 430мм а по-новите премиум модели на 400мм. Слагам и една малка статия за това какво е радиуса и как се мери https://www.fender.com/articles/tech-talk/what-is-fingerboard-radius
Знам, че удоволствието да направиш нещо сам и/или да стане както го искаш е огромно, но като сложиш цената на тремолото+работата+китарата = един приличен инструмент втора ръка. Не искам да те отказвам или разубеждавам, но съм съгласен със Цецо (Baby Thomas) и Diletant, не си заслужава да хвърляш толкова пари за евтина китара+мода. Не напразно има различни ценови класове китари, като правило (не визирам теб а по принцип) с нисък клас китара стартираш за да видиш дали е за теб и ако се запалиш и след известно време като се натрупа малко опит и почне да те спъва се минава на следващия клас. По мое лично мнение в момента (Нови) нисък клас китара  е от 0лв до към 600-700лв. , нисък среден клас от 800 - 1200лв, висок среден клас 1300 - 3000лв (според това дали е сигничър или не, за справка премиум модела на Steve vai в момента е 3000лв, а китарата не е нещо УАУ). За високия нисък клас и баш хай-енда няма смисъл да коментираме, но и тук не винаги е по-висока цена = по-добро качество (пример, имах американска китара (нарочно не упоменавам марка за да не превръщаме хубавата тема в flame war ?), която в магазина нова струваша 5400лв, която като изработка и качество, не беше по различна от висок клас среден инструмент за на половината, че да не кажа и повече по-малко пари, поне тази конкретна бройка, слава богу не я бях купувал а дойде при мен по друга линия. За кратък момент се усъмних във себе си и си помислих, че проблема е в моя телевизор, въпреки, че са минали към 18 инструмента всякакъв клас и се занимавам не професионално от повече от 25г с музика и не е като да не съм пипал китари :D. Викам си, ебаси, толкова пък да съм претенциозен, че китара за 5400лв да не ми отговаря на изискванията, показах я на приятели музиканти, потвърдиха, просто за тези пари не си заслужаваше ...). Примери имам още, но да не претрупваме темата. Мисълта ми е, че отдавна пазара е презадоволен от всякакви класове китари и с повече търпение ще откриеш всичко което търсиш без да се налага да модваш и че в днешно време качеството във ниския висок и високия среден клас е надолу спрямо същите от преди едни 15-20 години и повече си заслужава да вземеш на старо един стар Ibanez (висок среден клас/нисък висок клас), който все още ще е на висота, от колкото нов нисък среден клас. Също имай едно на ум, че разликата между нисък и среден клас инструмент е в повечето случаи доста осезаема, докато разликата между хубавия среден клас инструмент и високият понякога е доста малка и за една част от хората абсолютно пренебрежима.    
От Алиекспрес съм пипал една китара на приятел, копие на Щайнбергер. Китарата за парите си късаше глави, имаше си своите недостатъци, но спрямо крайната цена и целта за която служеше, то тази конкретна бройка беше доста добра.

п.п. Знам, че ти говоря само за Ibanez, но с тях съм най-запознат, надявам се и други колеги да могат да се включат с подобни коментари за Jackson/Charvel и т.н.

Редактирано от killer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.