Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за свързване на 2 различни говорителя


GentlemanJack

Recommended Posts

Здравейте :) 

Имам G12M Greenback 25 вата и G12T 75 вата , 8 ома и двата. Имам желание да си взема празен затворен кабинет за 2 колони , но не съм наясно с някои неща . Усилвателя ми е 50 ватов . Въпроса ми е при последователно свързване на двете колони дали  на 25 ватовата няма да й "прилошее" и как се получават нещата при това свързване . Доколкото разбирам съпротивлението се качва на 16ома и мощността пада наполовина , но коя мощност : идващата от усилвателя или на говорителя. Освен това двата целесчъна съвместими ли са като показатели . Ако може да ми бъде обяснено като на третокласник , ще съм благодарен. По физика преписвах винаги , борещ се за 3. Благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Във форума има доста колеги, които със сигурност са много по-сведущи от мен в схемотехниката, но тъй като въпросът ти е сравнително елементарен, ще се опитам да ти отговоря опирайки се на общата си култура и скромния ми опит. ;)

Да, щом и двата са с еднакви омове, омажът ще стане 16 при серийно свързване (или 4 при паралелно), а мощността от усилвателя би трябвало да се разпредели в съотношение 50:50 между двата говорителя - това мисля, че и сам може да си го сметнеш. Преди доста време бях разглеждал  схеми в една статия, показващи как се разпределя мощността (и как се променят омовете) при различни видове свързвания и различен брой говорители. Ако се сетя къде го бях чел, ще се опитам да поместя линк към статията или поне да пейстна таблиците, които са точно за третокласници. :))

 

Едит: Намерих статията с таблиците, а дали говорителите са съвместими като показатели и тънкостите при свързването - това най-добре да ти го обяснят майсторите на форума, че наскоро един колега беше навързал някакъв бас и пищялки без филтри и се чудеше защо пищялките заминали малко след пробата.?

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

3 hours ago, GentlemanJack said:

Благодаря yamaha :) ,

но точно тия тънкости ме интересуват - херцове, децибели ...,да не стане така че едната да се чува , а другата слабо . А и някъде бях прочел че при гейн е нужна около 2 пъти по-мощна колона , затова се притеснявам за грийнбака.Всъщност разгледах тук-там ,но така и не разбрах дали на 16ома , падайки мощността ,на колона се пада по 12,5 вата или греша???  Затова бих се радвал , някой разбирач да освети въпроса Става или не става от тези говорители кабинет 2х12 за усилвател 50 вата?

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За проба става, но за сериозен джангър... може да се получи дефект. Колоната ще бъде малко слаба за тоя амп, общата мощност ще е равна на 2 х мощността на по-"слабия" говорител, тоест общо 50 вата. А е добре да имаш поне 1,5 пъти мощността на ампа. Освен ако не свириш само в къщи или нещо такова, ампът на 20-30% усилване няма да пусне много.

Другият проблем е колко цвят чуваш от всеки модел. Имат само 1дБ разлика в чувствителността, така че единия няма да "надвиква" ушевадно другия. Обаче няма как да си ги регулираш на вкус. Евентуално ако разположиш колоната вертикално (плюс да я обръщаш за проба) и видиш как ще ти хареса повече.

И последно - кой говорител ще озвучиш при лайв (ако смяташ да свириш на живо с кабинета). Каквото и да направиш винаги резултатът отпред ще е доста по-различен от това, с което си свикнал на ухо. А да озвучиш двата говорителя не е толкова лесно заради дефазирането, което може лесно да се получи.

Поради изброените причини аз лично не съм особен фен на смесването на различни говорители. Но това не значи, че не можеш да пробваш и решиш за себе си. Просто имай предвид тези неща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако и двата ти харесват по отделно, аз бих направил два отделни кабинета с тях + бих си направил на тях опции да си ги връзвам един с друг, ако толкова държиш да ги чуваш заедно (ще стане или с къстъм кабел, или с допълнителни жакове на кабинетите, а при някои фабрични кабинети е реализирано с ключе на кабинета - има варианти и не е rocket science да се реализира). С 25 ватов драйвър за 50 ватов усилвател наистина трябва да си внимателен, особено с гейн (аз лично не бих го ползвал така).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.