Jump to content
Българският форум за музиканти

Изгоряха ми високите


Recommended Posts

Здравейте, 

започнах проект, които се отказа, че не е по силите и знанията ми. Изпаднаха ми два говоритела turbosound txp-118 - 18 инча и реших да си направя две тонколони, но до сега не съм се занимавал с homeaudio само с caraudio. Та разчетох се из нета за колоните, сметах литрите, купих си и високочестотни говорители (тип хорна), сглобих ги послушах 5 мин, но като усилих веднага хорните дадоха фира. Поразчетох се и разбрах, че целия ми проект е бил голяма грешка 18ките биле само за бас, и все пак да си задам въпроса.

Защо ми изгоряха високите?

Бяха свързани директно към стапалото, трябва ли да се слага някакъв филтър или нещо което да поема мощтноста  от стапалото?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искаш да кажеш, че си ги свързал без филтри??

П.П. Всъщност то си е написано, но не ми се вярваше че си го осъществил по "дърводелския" начин. ;)

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пищялките няма да се оправят, ако това питаш, най-вероятно си ги разтопил. Иначе да, филтърът ще “оправи” нещата така, че тази ситуация да не се повтаря с новите.  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 8 months later...

Трябва освен това да сложиш подходящ филтър. Трябва да видиш и документацията на говорителите.

Повечето разделителни филтри за 2 говорителя (2-way crossover), имат честота на срез около 2.5 - 3.5kHz, като най-често те са от втори ред (2nd order crossofer), най-често Linkwitz-Riley. Също ако имаш разлика между чувствителността на говорителите, това трябва да се компенсира също, за да не свири единият по-силно от другия.

В документацията на високочестотния говорител, най-често има дадена резонансна честота - филтърът трябва да срязва при по-височка от тази честота.

Значение има и доколко могат да се "качат" басовите говорители. По принцип важи правилото, че говорителите, които възпроизвеждат много добре бас, не свирят добре в средите, а средночестотните говорители не слизат до твърде ниска честота и нямат толкова плътен бас. За да се получи всички от двата свята, трябва или да се ползва 3-леснова колона (с нискочестотен, средночестотен и високочестотен говорител и съответно троен разделителен филтър) или вместо хорната, да ползваш широколентов говорител - в последният случай можеш да имаш озвучително тяло, което едва ли ще свири чак до 20 kHz, може би до към 16-18 kHz, но пък широколентовият говорител ще свири достатъчно ниско, че да може разделителният филтър да се подбере за относително ниска честота.

 

Ето малко лесни за ползване калулатори:

https://www.diyaudioandvideo.com/Calculator/SpeakerCrossover/

https://www.diyaudioandvideo.com/Calculator/ApcSpeakerCrossover/

 

https://coil32.net/online-calculators/multilayer-coil-calculator.html

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.