Jump to content
Българският форум за музиканти

Една интерпретация на "take Five"на Брубек


yotzzo

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Я и аз да си призная мислите, които ми се породиха, след прочитането на вашите веселби (и др.) - най-малкото съм участник в записа :metalist: ...

 

Първо, много обсъждате изсвирването на темата нещо, а нема нужда, но айде, проблемът е решен, смятах да пускам линк към ноти, изсвирени по моя начин, но тъй като те са от риъл-буук (поради липса на фантазия в случая), реших да пропусна и вместо това, ви давам линк към интерпретация на песен, чиято тема не е изсвирена нито веднъж - тук - какво правим - решаваме, че темата е неизвестна на изпълнителите ли <_<

 

... и с тази тема никой, нищо не каза за солото, неговото развитие, идеи, свързаност и т.н..

 

Това, комбинирано с липсата на забележки относно фалшивото влизане на контрабаса след солото на барабани, както и не-обсъждането на досадното барабанене в края това соло по корпуса на двойния бас и поддържането с басови флажолети по време на същото соло ме кара да направя заключението, че парчето просто е чуто от тук, от там, т.е. - превъртано!

 

Ако някой са съмнява особено много в групата, нека чуе авторската й композиция Неделя следобяд и там да се развихри относно общуването между музикантите, техните качества, теоретични познания и др. ;)

 

Това, последното ме подсеща да направя забележка за мнението, казващо, че работата е "пълен ташак" (че даже е и подчертано) - "пълен ташак" е мнението ти, драги съфорумецо! Ако имаш да казваш нещо кажи го, но по-зле от такова изказване е само "Песента кърти миФки"!

 

П.П.:

И стига сте се джафкали, Йоцо и Влад - мисля, че ви липсва общия език, а не общите разбирания (или нещо такова)!

П.П.П.:

... но бих могъл и да не мисля :recourse:

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 39
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

На мене ми хареса независимо, че не съм слушал оригинала!!! Принципно, прочетох, че е интерпретация и това ми харесва!!! Аз винаги съм се стремял, да интерпретирам парчетата, които свиря!!! Оригинала, вече е направен, за другите остава, да импровизират върху него (мое мнение)!!!

 

УСПЕХ!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе на мен парчето общо взето ми допада ,но щом има критики по темата нека чуем и други интерпретации.И наи-вече нека обърнем внимание в какъв размер е парчето (въпроса е към Влад).Помисли внимателно преди да изразиш "компетентно" мнение :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Take Five - познай в какъв размер трябва да е и ако е необходимо - направи справки, преди да изразиш "компетентно" мнение!

 

Влад

 

п.п.

Коментирайки тази интерпретация, аз коментирам принципни положения в стилистиката. Почти нищо лично!

 

п.п.п.

За експеримента сигурно би било интересно да се свири ръченица като виенски валс, но първо трябва да ги владееш двата жанра по отделно! Иначе ще звучи като самоцелна боза.

Редактирано от Vlad
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Дайте да се разберем - в какъв размер е песента, само Брубек си знае (надявам се :) ), но за мен е 3 + 3 + 2 + 2 = 10/8 :).

 

Барабанистът, в началото свири по три удара, съответно на 1-во, 4-то и 7-мо време, т.е. четвъртина с точка, четвъртина с точка, половина нота - какво е смущаващото, може ли някой да ми обясни ;)

 

За клатенето - ми нов инструмент ми е контрабаса и това, съчетано с факта, че се опитвам да суингирам, не води до нещо адекватно, но все пак има време, извинявам се за смута в ушите ви, резултат от интерпретацията ни :thumbs_up:, но другия път, повече :punk_guitar:

 

П.П.:

сигурно би било интересно да се свири ръченица като виенски валс
Влад, с една от групите, в които участвам в момента, свирим Старый замок на Мусоргски с една част в 7/8, (а той си е в 6/8, нали :)) та ще ми е драго да си кажеш мението, като го запишем и чуеш ;) Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Размерът е изписан като 5/4 в оригинала, но всъщност зависи единствено от темпото как ще се изпише - метрума си е 5временен. Но не се хващай за това. Аз критикувам фОрмата , както и това, че китаристът не знае темата. Ако това ви успокоява - да, в 5/4 трябва да е.

 

Желая ви успех!

 

Влад

 

п.п.

Та, да направиш нещо от равноделно-неравноделно може да бъде интересно, но естествено няма "да откриете топлата вода". А ако го пуснете тук и звучи смотано - нали се сещате какво ще кажа?:hysterical:

В.

Редактирано от Vlad
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само не мога да разбера защо "интерпретаторите" се правят на луди и не си извадят бананите/калта от ушите? Изядохте човека (Vlad) с парцалите само за това че ви каза истината. Ако това ще успокои нещата, ще повторя, че упражнението, което сте пуснали тук, е много далече от интерпретация. Искайте от musicman да ви направи раздел "Упражнения" и поствайте там. ^_^

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Само не мога да разбера защо "интерпретаторите" се правят на луди и не си извадят бананите/калта от ушите?
Ми виж сега, искаме мнения и когато вместо мнения, получаваме коментари, без обяснение, нормално е да "полудеем" :) . Например, свирил съм пънк и траш и сега, когато видя някой начинаещ, не му казвам "Пълен ташак си, копеле", а му казвам/показвам какво и как би могъл да пооправи и т.н., ако иска, защото мога ;)

Та нали за това е форума - да обменяме опит и идеи, а не да се показваме колко сме невероятни, плюейки по другите!

... или се бъркам нещо... :unsure:

 

Изядохте човека (Vlad) с парцалите само за това че ви каза истината.
Никой, никого не е ял - естествено е разговора да продължи в стила, в който започна, смятам...

 

Ако това ще успокои нещата, ще повторя, че упражнението, което сте пуснали тук, е много далече от интерпретация.
Значи, "Пълен ташак" означава "упражнението, което сте пуснали тук, е много далече от интерпретация" - това до някъде успокоява нещата - спокоен съм вече, а сега би могъл и да се обосновеш (учтиво, разбира се), ако обичаш, какво точно имаш предвид и да посочиш конкретно "ташаците" :thumbs_up:

 

П.П.:

Искайте от musicman да ви направи раздел "Упражнения" и поствайте там. :curse:

Предполагам, ако musicman-ът бъде помолен учтиво, ще има такъв раздел :slap:

 

П.П.П.:

За стилът на общуване стана ли ясно :blink:

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега, като ми обърнахте внимание, си пуснах 5-10 пъти записа и го слушах много внимателно. Аз съм бил в пълна грешка - всъщност е интерпретирано страхотно! Напълно новаторско виждане, интересни китарни сола , страхотна ритъм група.

 

Браво, момчета! Свирите страхотно!

 

Извинявайте, че бях в такава грешка! Имам много какво да уча, за да разбера стила ви на свирене...

Извинявам се и за тона, който неволно съм вкарал с моето недобре развито музикално чувство - как пък не съм могъл да преброя 5-те 4етвъртини, пък съм ги помислил за осмини?!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
П.П.П.:

За стилът на общуване стана ли ясно :yes:

 

Стана ли ясно какво искам да кажа?!

 

Кой разбрал - разбрал!

Редактирано от Vlad
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега да разшифроваме предния ми пост. Преди всичко държа да уточня: коментирам това, което правите, а не вас самите. И също, че "голям ташак" и "пълен ташак" не са едно и също. Пълен ташак, например, щяхме да имаме, ако парчето, което сте постнали, го бяхте записали без да се чувате един друг (например ако бяхте в отделни стаи или го бяхте свирили, когато сте мъртво пияни). Пълния ташак е възможно най-ниската оценка. В тоя ред на мисли, моят коментар (цитирам - "голям ташак") е в известна степен позитивен;)

 

За нещастие, ташаците са повече от два, и са както следва (подредени по тежест:yes:):

1-ви ташак: китариста не си знае/нарочно не свири темата;

2-ри ташак: считате за нормално да клатите темпото;

3-ти ташак: интрото не е в метрум, кратен на 5;

 

Защо ли ми приличат на мнения, казани по-горе?

 

И като по-малолитражни, но и същинска причина за реакцията ми, добавям още:

4. Некомпетентно спорите с доказан професионалист (Vlad);

5. Обиждате доказан професионалист (Vlad);

6. Просите поощрителни коментари;

7. Оправдавате се с некомпетентността си;

и т.н.

 

Всичко си стои написано по-горе. На тоя етап, с галене по главицата и казване на "Браво, мама" никой не ви прави услуга, а напротив. А и нали знаеш за кого се говорят само добри думи?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

ами ,разбихте ни:thumbs_up:Кво да кажа?Не съм ревал,че не го харесвате и не съм обидил "доказаният професионалист".Радвам се,че се изписа толкова много за едно недобре изсвирено парче.:surprise:))))))))))))

Интрото не било в метрум кратен на 5?

Редактирано от yotzzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Аз смятам, че започнахме да намираме общ език и съм много доволен - все пак, имаме цялото време и никога не е късно за любовта и уважението да възтържeствуват, но ми се струва, че виждам и още нещо - по темата, повечето от "Големите" пишат така, сякаш сме им откраднали нещо...

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.