Jump to content
Българският форум за музиканти

Medeli SP4000 или Alesis recitla pro


Trafo

Recommended Posts

Здравейте,

Предлагат ми Medeli SP4000 със стойка за 500лв. , като продавачът твърди , че е купен миналата година от музикален магазин и е ползван много малко , но е с изгубени документи.

Струва ли се да се купи и какви са рисковете при такава инвестиция?При евентуално повреда има ли къде да се ремонтира това дигитално пиано?

Обмислям и покупка на нов Alesis recital pro.

Коя марка е по-читава?

Ще се ползва от дете , което сега ще стане на 6г. и ходи веднъж седмично на урок по пол.час.

Благодаря предварително за помощта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом си написал "инвестиция", предполага се, че искаш пианото да е хубаво, с добър звук и механика и да не се разваля дълго време. :)

От двете фирми по-читавата е Алесис, която обаче е силна в друга област, а не точно при пианата.  Читавите пиана са на фирмите Ямаха, Корг, Роланд, Кавай , Касио и евентуално като резервен вариант Кърцуел или цитираната вече Алесис. Всякакви други марки от рода на "собствените" марки на Томан, Гиър4Мюзик, вкл. и Медели следва да се избягват ако човек наистина приема покупката на пиано като инвестиция.

Понеже подобни въпроси се задават отдавна и нееднократно, ще взема да предложа на админите да закачат най-горе тази статия, където подробно се обясняват предимствата и недостатъците на различните фирми за пиана. В статията са изброени доста фирми и е достатъчно човек да разбира елементарно английски или пък поне да ползва транслатора на Гугъл, за да може да се ориентира, дори и да е напълно начинаещ в материята. 

В днешно време гореспоменатите фирми имат нелоши базови модели в диапазона 600-900 лв. и според мен (и не само) пестенето на 200-300 лв. изобщо не си заслужава инвестицията. 

 

П.П. А стигнеш ли до ремонт на пиано, работата става сложна...и за нервите ти, и за финансите също. ;)

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Начална школа - каква? Имаш предвид класическото обучение (двугласни инвенции, етюди и т.н.) или просто някакви лесни неща за свирене, структурирани по трудност за дете, което сега започва да се учи? Ако е първото, кажи какво точно те интересува или по-точно по какво работи учителката на детето ти ; ако е второто - качих първите 3 нива на Уилям Джилок - ако са лесни, ще кача и следващите.

I ниво

II ниво

III ниво

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря.Въобще не разбирам от музика.Петък след урока ще разпитам учителката и ще пиша по-конкретно.Тези ще свършат работа , за да се упражнява.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Понеже тия дни всички си седим вкъщи и скучаем (вероятно някои ; аз - не ?), реших да ползвам тази тема на колегата дето питаше за Медели-то дали става за обучение на дете. Въпреки че доста сме писали на тази тема, мисля че е подходящо да поместя едно клипче на един пич, дето отдавна съм абониран за Youtube канала му, понеже непрекъснато прави ревюта на едни от най-скъпите модели акустични и дигитални пиана и рояли. Та в случая клипчето е предназначено единствено за най-несведущите по въпроса с пианата - кое става и кое не става и които не са наясно, че за обучение не е достатъчно да вземат някакво си евтино пиано с 88 клавиша дето досущ прилича на всички останали пиана с 88 клавиша, има опции като MIDI и BT, поддържа мобилни приложения, че даже и тембърът на пианото му е съвсем приличен.  В случая става дума за "Williams Legato III", модел който се продава за около $250, а някъде и за по-малко, което е изкушаваща оферта за човек, който не е много сведущ с материята. За тези, дето няма да имат търпението да изгледат клипчето, ще кажа само изводите - когато липсва хамър опцията в клавиатурата е абсолютно невъзможно да тренираш равни линии, да правиш изграждания и всякакви други задължителни неща при един системно обучаващ се и в крайна сметка такъв инструмент остава единствено за забавление и хоби, но за нищо по-сериозно. Оставям въпроса, че и между различните хамър клавиатури има големи разлики в обратната връзка със свирещия, но дори и лоша хамър клавиатура е в пъти по-добра за обучение, отколкото такава без хамър. Това е в общи линии, а който има желание може да хвърли един поглед и на клипчето. :)

Williams Legato III

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един конкретен проблем на Медели клавиатурите е, че задействането на сензорите се прави не от тежестта (чукчето), а от самия клавиш в дъното му на движение. Това е работещ вариант, но никак не е оптимален и реалистичен, понеже на пианото човек може да не натиска до долу клавишите, но да придаде достатъчен импулс на чукчето, което ще удари струната и ще възпроизведе звук. Иначе е пак хамър клавиатура, дава някаква тежест и усилие, но...

Та в общи линии евтиното си е евтино. Не че казвам нещо ново :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знам, че покрай проекта ти от другата тема си доста навътре в механиката и сензорите, затова мисля, че ще ти е интересно да хвърлиш поглед върху един синтетичен тест с фиксирани грамове върху клавиатурите на 4 пиана (Ямаха, Кавай, Роланд и Касио) от ниската част на средния клас...или високата част на базовия клас - въпрос на виждане. :)

Клипчето е от вчера и пак е от същия канал като онова предишното клипче.

П.П. За мен поне беше интересен факта, че когато преди време взех за жена ми 2 пиана на Касио (преди карантината преподаваше пиано на деца), несъзнателно съм установил, че тази марка е с по-подходяща клавиатура за малки деца, отколкото клавиатурите на други марки, които имам или с които съм имал досег, тъй като е с добра репетиция и лесна за управление. Сега в тоя синтетичен тест видях, че от 4-те марки единствено Касиото има необичайно леки черни клавиши - точно тия, дето най-малките деца натискат най-трудно. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.