Jump to content
Българският форум за музиканти

Преход от активни към пасивни хъмбъкери


apoplexia

Recommended Posts

Привет.

От известно време се чудя над тази дилема.  Става въпрос за Schecter с Fishman Fluence Modern. Фишманите са идеални за риф ала Manowar или Grave Digger, и дотам. С други думи, не ми допадат, мъчих се близо 6 месеца да им свикна. Мислех да ги заменя с други активни, но изборът не е голям (Blackouts или EMG).Китарата е много добре изработена, лека (ясен тяло), лесен и удобен гриф.

Въпросът е, има ли смисъл от цялата хамалогия от подмяна на цялата електроника и слагането на пасивни , или да пускам обява за продажба? Евентуално какви пасивни са подходящи за ярко звучаща дървесина, ако мога да се изразя така? Аз не мога да си ги сменя сам, понеже съм изключително незапознат с този тип активност, така че ще се дава на майстор.

Знам, че няма кой да реши вместо мен, но нямам нужната информация, за да взема решение (търся и в гугъл, но ми се икса и да попитам).

Благодаря и Весели Празници.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип е много трудно да се каже, защото това са силно субективни неща и зависят от това какъв тон търсиш, как си се опитал да го постигнеш с активните, с какъв усилвател и ефекти свириш и т.н. Може да има начин да получиш желания от теб тон дори без да сменяш адаптерите, да речем с подходящи настройки на volume и tone потенциометрите, някакъв EQ педал между китарата и усилвателя или дори смяна на батерията. :) При EMG-тата поне има и опция за 18V mod, но нямам представа дали фишманите го поддържат (свирил съм само с EMG). Аз съм с две EMG 81 на bridge и neck позиция и ми отне малко време да свикна с тях, но сега мога да получа всякакъв тон от тях (от clean, през crunch до high gain lead) и нямам нужда от пасивни - въпрос на игра с потенциометрите за volume и тон - просто не трябва да са и двете на max постоянно, освен ако не свириш джангър. :) Обаче въпросът ти си остава силно субективен и това, което за мен е хубав тон, за теб може да е ужасен и обратно, затова единственият сигурен начин е ако можеш да отидеш някъде и да ги пробваш. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Горното е на 100 процента вярно. И все пак Е*И ГИ ТИЯ ФИШМАНИ, много ме дразнят и получавам рефлукс от тях. Като цяло, толерирам EMG 81 и харесвам 57/66. Щом е Schecter, значи най-вероятно е махагоново тяло и кленов гриф. Според зависи какво ти се свири, за тази комбинация бих избрал едно от трите неща за дждждж:

- Black Winter сет - сигурно нааай-любимите ми адаптри, откакто имам такива. За мен правят всичко, от което имам нужда - джангър, изключително приятни чисти като за джангърести хъмове, разни крънчи неща по средата. Според мен особено си отиват с махагонови китари. Лесно заменими с Distortion-и, но все пак има известна разлика в полза на BW.

- Керамичен Nailbomb бридж/Cold Sweat нек - същото като горното, според мен достатъчно гъвкави адаптри за доста неща. Някои хора ще ти кажат да сложиш Painkiller бридж, който за мен е твърде twangy или керамичен Warpig, който е кръстоска между адаптер и ванкел, препоръчва се ако никога нямаш желание да ползваш чист канал, а гейн контролът ти е заварен над 7. Често напада случайни минувачи. За нек може и Emerald. 

-   Lundgren Black Heaven - на фона на двете горни са рафинирани, сухи, чисти и при много гейн, т.е. - културният избор за възпитано артикулирано свирене, но владеят тъмната страна. Относително малко съм свирил с тях /няколко часа с чужда китара/, но ми направиха симпатично впечатление. Никога не съм пробвал М-ките, обаче.

В общи линии, от този списък за себе си правя заключение, че харесвам по-скоро flat адаптри, с леко по-изразени среди. Оттам нататък е въпрос на амп и настройки и т.н. Отделно, има сигурно сто други достъпни варианта, някои от тях биха ти направили каквото поискаш под формата на адаптер. Тези трите просто са ми попадали и се намират в почти всеки голям магазин, с изключение вероятно на Lundgren.

Ако кажеш какъв модел е китарата, какъв амп ползваш, какъв звук търсиш, вероятно никой няма да ти даде кой знае колко по-подробен отговор. Но ще сме информирани...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря.

Китарата е от ясен, не махагон. Schecter C-1 SLS Elite. От там нататък веригата е проста> китара-аудио интерфейс, Cubase- монитори/слушалки. Имах лампово комбо, но замина, не е подходящо за условията, в които живея (силно+бебе). За мен посочената система работи.

С другите налични китари вкъши си постигам звук, който ми е на сърце. А с Шектъра прекарвам обикновено почти цялото си , много малко, свободно време в търсене.

Махагон - SD Nazgul/Sentient. Тук определено отне време да се разучи Назгула, но е много добър , ако не се прекалява с volume на китарата, даже блус може да докара.

Елша - SD Custom 5/Jazz. Компинацията работи, малко като че ли Custom 5 идва ярък.

Gibson - точния бридж е неясен (предишния собственик не даде точен отговот, но е Алнико 2)/Benedetto. Удивен съм с каква лекота работи под high gain, артикулация, динамика...

И остава въпросния Шектър. За себе си не мога да си отговоря има ли голям смисъл от наливане на пари в него, при все, че няма да се отразят на крайната цена, ако замине, дори спед подобренията. Евентуално бих пробвал EMG 55/66, ако изпаднат втора ръка някъде. Ако имах наличен Dimarzio Titan, също бих пробвал. Смяната на електрониката ще наближи 150 евро, отделно цената на микрофоните и идва една крайна сума, която дали е оправдана. Другият вариант е на пазара и друг инструмент (моята булка не може да разбере зашо са ми толкова китари, така че по-добре е замяна на един интрумент с друг, отколкото още един).

П.С. Някой да има впечатления от SD Duality сета?

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Отделението за батерията е отделно. Като се смени системата, то остава ненужно и празно. Оказвза ли голямо влияние кухината върху звука?

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То има хора, които чуват разлика, като обърнат посоката на кабела от ампа до китарата, като оставим това на страна има холдъри за 9V батерия които са с метална пластина, която държи батерията. Та според мен по скоро разликата със и без батерия ще се състои в дрънченето на пластината, ако имаш такава. Та ако и твоята е с въпросната пластина, просто сложи едно дунапрен или парцал, който да не позволява да дрънчи, друго на дали ще чуеш, което пак е относително визирайки първото изречение!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.