Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

:godbless: Здравейте, фенове на лупер машините и всякакви други екзотични модерни джаджи. Идеята ми е да се организираме и да подготвим съвместно и индивидуално Loop Show с цел - "кеф и някой лев"! Ще се опитам да обясня какво точно искам да направим, като приканвам и вас да допълните, за да подобрим това бъдещо дело. Досега вече имаше няколко плахи опити за подобно начинание, но според мен все още не е ясно как точно трябва да се проведе и затова ми се струва, че сегашният "стандартен" стил не удовлетворява публика, мен и други колеги.
 Една от формите, която ми хрумва е да се групираме по вкус и стил няколко дуа или триа, които да имат предварително набелязани теми(може и стандарти), върху които да се наслагват на живо лупове и едновременно да импровизират върху тях. Всяка от тези групи трябва да има поне един лупер, в който да се включват последователно(напр. чрез line selector) всеки един от участниците за да започва своя тема или да доразвива вече зададената.

Предлагам всяко такова шоу да се състои от две или най-много три такива групи, които да правят шоу тип "дуел".
Шоуто трябва да има някакъв съвместно набелязан прост сценарий и режисура, които да бъдат(Незадължително) поне два пъти предварително и съвместно изрепетирани. Освен това предлагам всяка една от групите да подготви "изненада" за другите, като на живо предложи непозната за "съперниците" тема, която те да развият чрез лупер и да импровизират в/у нея. Може да има и размяна на участници между групите.
Предлагам това шоу да има и още една част, в която по желание и предварителна заявка някои от участниците да представят и развият самостоятелно или съвместно с партньор своя loop тема пред публиката. Общо времетраене с антракт около 2ч и половина.Целта е това дело да се превърне в разрастващо се и пътуващо професионално шоу. Трябва да се направят и видео клипове за презентация на шоуто.Могат да участват всякакви инструменталисти, певци, рапъри, бийтбоксери, D.J-и, та дори и танцьори независимо от  пол, възраст или външен вид. Всякакъв музикален стил(от класика през джаз, фолк, та до днес).
Ако има желаещи да участват с някакво интересно импровизирано светлинно или видео шоу, ще стане още по-интересно. Важното е да се оформят сработени групички и купона да тече за кеф и някой лев.
Предлагайте и допълвайте с още интересни и практични идеи за организацията и съдържанието на това КЕФОродно дело.
Който не харесва идеята да си трае - очаквам само конструктивни предложения.
Да представя бегло себе си(без кирливите си ризи) с цел да си намеря партньори за моята групичка. Аз съм плешив, очилат boomer и свиря на видове китари. Пея, композирам и имам дългогодишен опит с лупери и други екзотични джаджи. Технически съм добре оборудван и мога да ви съдействам за вашето оборудване. Стилът ми е еклектичен, но най-много изпълнявам рок и етно фюжън с акустична и ел китара. Опитвам се да избягвам, до колкото мога, банални музикални клишета, като блус схеми например. Имам няколко разработени заготовки за лупер, но  ще ги представя при други обстоятелства.

За моят стил, като ориентир тук прилагам следното: АкустичниРок фюжън 

YOUTUBE

Засега пишете мнения тук в темата и оставяйте координати за връзка. Който желае може да разкаже нещо за музикалният си опит, стил и да приложи личен запис или видео с цел да си намери партньори.

Понеже съм преотегчен от социалните мрежи, публикувам само тук с молба към вас да разпространявате това нещо навсякъде где що ви падне. Който желае и може, нека да съдейства с неща като акъл, апаратура, репетиционна и публични сцени за изява. Това му благородно дело ще го включи в общата трапеза!  :cheers2: Вервайте ми! :ok::thx:


П.С. Чрез този публично публикуван анонс официално декларирам авторските си права за това "LOOPER кеф SHOW"(заглавието е работно).

 

Edited by Лими

Share this post


Link to post
Share on other sites

Интересна идея. Ама пише и "фолк" - какъв? Комерсиалния ли. Аз мога да помагам и във видеото. Иначе- защо групи? Лупърите не са ли основно за уан-мен-шоу?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Има всякакви формации, важното е кеф да има ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Налага се да доизясня проекта.  Всъщност опита ми показва, че това е една от най-лесните форми за музика на живо. Достатъчно е двама, трима, та дори и повече музиканти да се съберат и уточнят няколко прости теми, като хармония от два до четири акорда, няколко последователно наслагвани рифове и свободна импровизация върху така изградената тема. Не се налагат дълги, тежки и многобройни репетиции, защото няма кой знае какви прецизни музикални детайли  за усъвършенстване. Не се изисква и чак толкова високо инструментално ниво. Не се налага да спазваш прецизно всяка запетайка и да се страхуваш от грешки, които и без това не се знае дали са забележими. Дори и импровизация не е нужно(макар и желателно) да се прави. Аз имам разработени теми, в които няма никаква импровизация, а само последователно наслагване на инструментални слоеве в лупера, като басова, хармонична, вокална, мелодична и перкусивна кратка фигура. Практиката ми потвърди, че това последователно изграждане - фигура след фигура на парче на живо е доста интересно за публиката, стига да е направено с вкус и артистично. Боравенето с лупер е забавно и лесно, като изключим по-скъпите и сложно устроени машини. Достатъчно е един от членовете на дадена групичка да има лупер и той лесно ще обучи другите. Участниците в това шоу може да бъдат и индивидуални музиканти, но за мен е по-интересно да бъда с други инструменталисти/вокалисти и прочие. Тези групи не са като правене на някаква сериозна банда с дългосрочни авторски цели. Системата е гъвкава и текучеството на членове е нормално и безболезнено за всички. Подбора на музиканти е доста по-лесен от кастинга за сериозна банда. Първите кратки репетиции може да се провеждат и в домашна обстановка "на сухо" и тихо , но в моят случай това е град София.

Тази свободна музикална форма практически ми доказа, че е един от забавно мотивиращите начини за създаване на авторска музика. Повечето от моите композиции са се родили по такъв метод и в последствие съм ги обогатил и развил с по-сложни аранжименти.

Коментирайте, питайте и да действаме! :godbless::thx:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ето един "наш човек" луперист!

 

Edited by Лими

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ето още един който много ме радва.. 

 

 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да, ето за това говоря! Добре разработена проста тема с вариации/импровизации чрез лупер машина. но още по-интересно се получава ако се включат още един два, та и повече инструменти в изпълнение на един или няколко музиканти. Тази форма не е сложна за приложение, защото както казах по-горе не изисква сложни аранжименти и репетиции - при всяко ново повторение темата може да бъде развита по нов различен начин според моментното хрумване на изпълнителя. Важното е, че дължината на темата е вече предварително фиксирана в лупера и затова многократното и въртене трябва да бъде разнообразено от интересни вариации/импровизации! Тази практика в някакъв момент може да стигне до логично узряване на добре аранжирана и завършена композиция. По този начин аз неусетно и непреднамерено направих няколко такива парчета и някои от тях бяха изградени върху прост, кратък риф, в последствие усложнен.

Ето пак три от горепосочените ми примери.

Тимо2

Тимо3

Тимо1

Edited by Лими

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ето още двама вълшебници в дуел с хармоники в лупер джем!

 

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Лими, темата нещо се забрави. Ето една импровизация, която стъкнах набързо в домашна обстановка:

 

 

Edited by wiseppman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Нещо се обърка :( . Ето го пак

 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

А тук ще видите точно начина, по който предлагам да се провежда едно loop show. Две двойки в дуел/battle които последователно рапират и изграждат/наслагват вокални линии, но това може да се осъществи и с всякакви други инструменти - даже би станало по-интересно. В моето предложение искам накрая двете групи да се обединят и заедно да развият една-две общи loop теми.

В този случай само единият микрофон е в лупера и само той записва, а другият е директно в усилвателя и пее без да записва. Точно поради това те си разменят микрофоните, за да може всеки един участник да запише/насложи своя  риф/линия в лупера.

Edited by Лими
допълване

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Нещо темата закъса- заради КОВИДа ли?

Днес набързо направих една импровизация за един приятел с VL3- най страхотния лупър според мен. Просто си импровизирах, да видя как се получава със синтове (сигурно няма да го харесате, защото не е с лампов усилвател :) ) и лупъра е настроен на -6 децибела. Има грешчици, но целта беше идеята, не толкова за концертно изпълнение. Имам 6 лупъра-3 вградени в процесори и съм привърженик на идеята.
 

 

Edited by wiseppman
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

По-скоро място няма... но трябва да измислим нещо.

VL3 rulez!!!! И аз ползвам същия :)

Синтовете с какъв адаптер ги управляваш?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Всичко управлявам по MIDI - малко ми е сложна системата, в зависимост от случая. По принцип с HELIX-а управлявам два-три процесора на участия, също така с BOSS MS-3 и ROLAND FC-300. За амалогово имам Tri Paralel Mixer (няма как да пускам синтове последователно, не става) - и BOSS LS-2. Между другото с MS-3 за уан-мен-шоу управлявам по MIDI миксер XR-12. Програмирал съм го да ми сменя канали, усилване, мютване и комбинацията е страхотна, ако предварително си си подготвил нещата. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • By Лими
   Сдобих се с DigiTech Trio с цел да си правя прости сингбеци на кавъри, но неусетно опознавнайки го започнах да експериментирам и по-творчески с него. Оказа се доста гъвкава и "жива" машинка, достоен партньор. Още докато го разучавах си измислях простички теми за да му разбера възможностите. И така неусетно случайно измисляните темички започнаха да се превръщат в логически развити и почти завършени композиции.
   Но все пак само тази машинка не е достатъчна, та затова ги впрегнах в един общ тандем и нея и Looper BOSS RC30.
   В единият му трак записвах ритъм линията(бас и бараб) измислена от DigiTech Trio и дообработена от мен, а в другият трак записвах и наслагвах ритъм/риф китари. След това използвах и втори Looper BOSS RC30, в чийто първи трак направих смесване от двата трака на първият Looper, а във вторият му трак записах само соло китарата и малки допълнения. След това направих още едно смесване обратно в първият Looper.
    Ще кажете, че това изглежда тромава и некачествена звукозаписна технология и ще бъдете прави, защото наистина се измъчих доста, а резултата е доста посредствен, но все пак става за информативно демо.
   Всъщност аз започнах тези записи с добре оборудван лаптоп, но той започна да се бъзика с мен и след като ми скъса нервите до отчаяние  измислих гореописаният нестандартен, посредствен, но спасително находчив метод.
   Какъв е резултатът - чуйте сами.
    
   Първо парче
    
   Второ парче
    
   а по-нататък още други
    
   P.S. Не съм сигурен дали темата е за този раздел.
  • By peerless
   Здравейте, представям ви последното си приложение разработено специално за хора които обичат да посвирват на китара :smile:
    
   Guitar Loops
   AppStore: http://itunes.apple....98049?ls=1&mt=8
    

    

    

    
   Няколко промо кода, моля не ги хабете ако не свирите на китара, приложението няма да ви бъде особено полезно:
    
   N6PJYXHH4PRM
   NMXNT4F97NAY
   WL6PXT4MHT37
   FXMJMKP9F9E4
   4RF9A7N3RMRL
    
   П.П.
   Ще съм благодарен на всякакви коментари, предложения... както и да драснете няколко думи в AppStore :smile:
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.