Jump to content
Българският форум за музиканти

Sign in to follow this  
lyu_records

Необходим ле е "refret"

Recommended Posts

Здравейте колеги, наскоро закупих един Ibanez на старо с тук таме язви по праговете но са минимални. Проблема е че около 12-ти праг има захабяване, което се вижда на снимката. Та въпроса ми е дали с "frets leveling" ще излезе или направо да ги избивам "refret". Тъпото е че някои от праговете са като нови и за да се изравни спрямо другите си е кощунство...

 

IMG_20191128_235849.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ако нямаш проблеми как звучи на тези прагове, които те притесняват. Ако няма бъз, глухи тонове, ако нямаш проблеми и с интонирането на китарата... ами, няма проблем. Свири си така.

Ако се заглажда, се заглаждат всички заедно. Праговете са Jumbo размер, така че "има материал". На мен Диката ми взе, ако си спомням правилно (беше преди 3 години), беше нещо от рода на 80лв, за изравняване на праговете и сетъп на китара.

На този ибанез не мисля, че си заслужава да се сменят праговете. Като гледам, с тези червени инлей, изглежда е GRG131DX. Смяната (не че има нужда на този етап) може да ти излезе още толкова, колкото си дал за да я купиш...

Edited by Rezachka

Share this post


Link to post
Share on other sites

GRG250dx нисък клас но не от най-ниските та да не си заслужава, с "floyd rose" e. Зареди изхабяването има "бъз" след 14-ти праг. Аз ще си я оправя сам, просто ми се вижда, че ще се наложи да се отнеме бая от другите позиции, защото са като нови. Тя на практика има изхабени 3-4 позиции, явно предишния собственик си е свирел едно и също в продължение на много години :greenball: 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Floyd Rose е марка, тремоло / вибрато / уами бар / плаващ бридж, или който както иска да го нарича... Тази е със ibanez, собствената им марка, Edge III. Освен ако не е сменено с оригинален Флойд, който пък комплект струва колкото китарата, така че съмнява ме...

Както и да е. Хубаво ще е да се провери цялостно сетъпа на китарата, преди да се прави нещо необратимо. Бъз от 12то нагоре обикновено е до настройка на седлата на бриджа (височина, радиус), освен ако праговете са чак до толкова износени, но на мен не ми изглежда толкова зле, от снимката поне. Представям си че за да си го оправиш сам, ще са ти нужни лютиерски инструменти (и опит), за да не се прецака радиуса и короната на праговете...

Edited by Rezachka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ок плаващо, но заключващо се тремоло, защото има плаващи дето да не се заключват, а пък това се заключва. Не е "Floyd rose" и не е с "Edge III", което в случая не е от значение, но все пак "FR-Style" тремоло. Бях забравил колко е готино във форума.  :wub:  Сетъпа не покрива разликите във височините на позициите, също така не е необходимо да са износени за да има разлики. Седлата на бриджа тука се настройват с пилата :no: което ще го пропусна. Сетъпната е в МИ по оказаните изисквания от "Ibanez" и не са необходими лютиерски инструменти...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Имах превдив за заравняването на праговете...

Edited by Rezachka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Първото нещо което трябва е с така нареченият " Фрет Рокер "  да провериш дали има високи прагове , при максимано прав гриф. Да огледаш дали някой праг не е иззкочил от леглото , че при разсъхване на фретборда стават такива неща  , и ... а бе ако имаш мерак може да се учиш смело на тази китара как се ремонтира и добиват лютиерски умения . Може и без никакви специални инструменти , но с много четене и проби да успееш.  То и аз така почнах уж от любопитсво , та... сега крастата е вече сам да си правя китарите.  А иначе радиуса на тремолото на твоята китара е съобразен заводски с радиуса на фретборда , и регулирането на височината НЕ става чрез пилене , а с подлагане евентуално под седлата на пластини. 

Edited by nikfishman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Най-накрая адекватно включване.

Това което аз смятам да направя е следното:

Свалям грифа от китарата, с регулиране на "truss rod" го правя колкото е възможно прав след, като е свален от тялото. Боядисвам с маркер всички прагове и посредством правоъгълен алуминиев профил с дължина около 400мм. на който съм залепил шкурка ги изправям всичките до 24-ти праг колкото позволява, съобразявайки се с радиуса на грифа. Маскирам всички от 1-ви до 12-ти позиция с хартиено тиксо и свалям с една идея останалите до 24-ти да са по-ниски с една идея по същия начин. След което с триъгълна пила ги правя във формата на трапец, като пак са маркирани с маркер за да виждам какво правя. Посредством шкурка ги заоблям и най-на края полирам.

Това е в общи линии, ма линиите са много общи. Правил съм го и преди но в този случай има позиции, които са бая захабени и не съм сигурен дали ще е възможно за да стане перфектно, това е което ме притеснява. Какъв е минималната височина на позиция за да се случи тази манипулация?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Принципно това е начина , но аз ползвам правоъгълен профил от нераждаема стомана - подобно на тези които продават като специализирани инструменти във китарната индустрия . Добре е да го провериш предварително дали е със права повърхност - посредством права линия ( аз ползвам алуминиева такава от един прав ъгъл купен от железарията )  Ползвам стоманеният профил , понеже е по тежък и не се влияе от натиска , и имаш по-голям контрол - не натискаш като шкуриш , а оставяш тежеста му да работи - по прецизно е така.

Относно колко е максимално допустимото износване - едва ли някой ще може да ти каже , зависи от самите прагове , от това колко добре и правилно са набити , после дали е имало " нивелиране " и т.н.   При теб така или иначе това ще ти е последният опит преди рефрет ,така че поне опитай. Ако те задоволи резултата и успееш да докараш екшъна който искаш , значи всичко е окей. Но пак напонмям - понеже фретборда може да е изсъхнал и някой от праговете да е Щръкнал , провери ги със " Фрет рокер а " като изправиш максимално фретборда.

Ако имаш затруднения за нещо , питай. Успех .

Share this post


Link to post
Share on other sites

А да попитам, какво лепило се използва за "refret"?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.