Jump to content
Българският форум за музиканти

Необходим ле е "refret"


Recommended Posts

Здравейте колеги, наскоро закупих един Ibanez на старо с тук таме язви по праговете но са минимални. Проблема е че около 12-ти праг има захабяване, което се вижда на снимката. Та въпроса ми е дали с "frets leveling" ще излезе или направо да ги избивам "refret". Тъпото е че някои от праговете са като нови и за да се изравни спрямо другите си е кощунство...

 

IMG_20191128_235849.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако нямаш проблеми как звучи на тези прагове, които те притесняват. Ако няма бъз, глухи тонове, ако нямаш проблеми и с интонирането на китарата... ами, няма проблем. Свири си така.

Ако се заглажда, се заглаждат всички заедно. Праговете са Jumbo размер, така че "има материал". На мен Диката ми взе, ако си спомням правилно (беше преди 3 години), беше нещо от рода на 80лв, за изравняване на праговете и сетъп на китара.

На този ибанез не мисля, че си заслужава да се сменят праговете. Като гледам, с тези червени инлей, изглежда е GRG131DX. Смяната (не че има нужда на този етап) може да ти излезе още толкова, колкото си дал за да я купиш...

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

GRG250dx нисък клас но не от най-ниските та да не си заслужава, с "floyd rose" e. Зареди изхабяването има "бъз" след 14-ти праг. Аз ще си я оправя сам, просто ми се вижда, че ще се наложи да се отнеме бая от другите позиции, защото са като нови. Тя на практика има изхабени 3-4 позиции, явно предишния собственик си е свирел едно и също в продължение на много години :greenball: 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Floyd Rose е марка, тремоло / вибрато / уами бар / плаващ бридж, или който както иска да го нарича... Тази е със ibanez, собствената им марка, Edge III. Освен ако не е сменено с оригинален Флойд, който пък комплект струва колкото китарата, така че съмнява ме...

Както и да е. Хубаво ще е да се провери цялостно сетъпа на китарата, преди да се прави нещо необратимо. Бъз от 12то нагоре обикновено е до настройка на седлата на бриджа (височина, радиус), освен ако праговете са чак до толкова износени, но на мен не ми изглежда толкова зле, от снимката поне. Представям си че за да си го оправиш сам, ще са ти нужни лютиерски инструменти (и опит), за да не се прецака радиуса и короната на праговете...

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ок плаващо, но заключващо се тремоло, защото има плаващи дето да не се заключват, а пък това се заключва. Не е "Floyd rose" и не е с "Edge III", което в случая не е от значение, но все пак "FR-Style" тремоло. Бях забравил колко е готино във форума.  :wub:  Сетъпа не покрива разликите във височините на позициите, също така не е необходимо да са износени за да има разлики. Седлата на бриджа тука се настройват с пилата :no: което ще го пропусна. Сетъпната е в МИ по оказаните изисквания от "Ibanez" и не са необходими лютиерски инструменти...

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първото нещо което трябва е с така нареченият " Фрет Рокер "  да провериш дали има високи прагове , при максимано прав гриф. Да огледаш дали някой праг не е иззкочил от леглото , че при разсъхване на фретборда стават такива неща  , и ... а бе ако имаш мерак може да се учиш смело на тази китара как се ремонтира и добиват лютиерски умения . Може и без никакви специални инструменти , но с много четене и проби да успееш.  То и аз така почнах уж от любопитсво , та... сега крастата е вече сам да си правя китарите.  А иначе радиуса на тремолото на твоята китара е съобразен заводски с радиуса на фретборда , и регулирането на височината НЕ става чрез пилене , а с подлагане евентуално под седлата на пластини. 

Редактирано от nikfishman
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-накрая адекватно включване.

Това което аз смятам да направя е следното:

Свалям грифа от китарата, с регулиране на "truss rod" го правя колкото е възможно прав след, като е свален от тялото. Боядисвам с маркер всички прагове и посредством правоъгълен алуминиев профил с дължина около 400мм. на който съм залепил шкурка ги изправям всичките до 24-ти праг колкото позволява, съобразявайки се с радиуса на грифа. Маскирам всички от 1-ви до 12-ти позиция с хартиено тиксо и свалям с една идея останалите до 24-ти да са по-ниски с една идея по същия начин. След което с триъгълна пила ги правя във формата на трапец, като пак са маркирани с маркер за да виждам какво правя. Посредством шкурка ги заоблям и най-на края полирам.

Това е в общи линии, ма линиите са много общи. Правил съм го и преди но в този случай има позиции, които са бая захабени и не съм сигурен дали ще е възможно за да стане перфектно, това е което ме притеснява. Какъв е минималната височина на позиция за да се случи тази манипулация?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно това е начина , но аз ползвам правоъгълен профил от нераждаема стомана - подобно на тези които продават като специализирани инструменти във китарната индустрия . Добре е да го провериш предварително дали е със права повърхност - посредством права линия ( аз ползвам алуминиева такава от един прав ъгъл купен от железарията )  Ползвам стоманеният профил , понеже е по тежък и не се влияе от натиска , и имаш по-голям контрол - не натискаш като шкуриш , а оставяш тежеста му да работи - по прецизно е така.

Относно колко е максимално допустимото износване - едва ли някой ще може да ти каже , зависи от самите прагове , от това колко добре и правилно са набити , после дали е имало " нивелиране " и т.н.   При теб така или иначе това ще ти е последният опит преди рефрет ,така че поне опитай. Ако те задоволи резултата и успееш да докараш екшъна който искаш , значи всичко е окей. Но пак напонмям - понеже фретборда може да е изсъхнал и някой от праговете да е Щръкнал , провери ги със " Фрет рокер а " като изправиш максимално фретборда.

Ако имаш затруднения за нещо , питай. Успех .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично капвам по една капка моментно лепило ( Логтайд , капчица .... ) , от стани на фретборда в канала на прагчето . Така поне в двата края прага е хванат към борда. Но това е при случай че няма обкантване на фретборда. Някои ползват лепило с което лепят дървесината на китарата , но тогава прага тябва да остане известно време притиснат докато хване лепилото - принципно идеята е да се запълни канала за по добър състейн и да не изкача прага. Но ако са новонарязани канали ( току-що направен фретборд ) , според мен  лепилото не е нужно . Ако ще ползваш лепила , внимавай че цапаницата е голяма , и трябва да чистиш веднага излишното лепило.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да изправиш добре грифа преди изравняването ти трябва линия която да ляга върху фредборда а не върху прагчетата. Аз за целта съм ползвал хубава алуминиева линия (и със хубава пласмасова ще стане) и после със кръгла пила издълбавам където са прагчетата.  Алуминиевия профил гледай да е дебел и плътен на който ще лепиш шкурката. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.