Jump to content
Българският форум за музиканти

ПРИДАВАНЕ НА ОБЕМ И ПЛЪТНОСТ НА КИТАРИ


Recommended Posts

Aми това, което описваш е изборът на експресивност - едни го правят чрез композиционни похвати - мелодии, хармонии и т.н. - на тях им трябва чист звук, за да кажат това, което са си наумили. Други избират създаването на звукови пейзажи, където комбинирането на различни звуци е по-важно от самата композиция - при тях разбира се няма нужда от чистота, могат да си правят каквото си искат с текстурата.

 

Но тва е офтопик, де :dance: Може да го дискутираме в друга тема :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 67
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Според мен, наслагването на много рифове не създава проблеми за яснотата на звука. Просто за добрата дефиниция е необхидима добра техника.

Например, Necrophagist (B)) наслагват адски много рифове в песните си, свирят светкавично бързо (меко казано) и въпреки това, звукът им е кристално чист и се чува всеки изсвирен тон.

Със сигурност оказва влияние и добрата апаратура. Момчетата ползват Engl Amps. Предполагам, че с цифрови процесори няма да може да се докара този перфектнодефиниран звук. :think:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много е важно да се спомене, че в процесорите кривоча е цифров, което е много далече от лампата, която е съществен елемент за динамиката, атаката и изчистения звук.

Работил съм с доста процесори и отдавна продадох всички такива неща, които имах. Просто маршала си е маршал. С никой процесор не съм постигал такъв саунд независимо колко китари наслагвам и как ги едитвам после.

Редактирано от iBobz
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, верно си е така за процесорите...

И аз минах на драйва на дрисливия ми Маршал МГ10. Голяма пръдня е, но драйва му е супер smooth, направо гали ухото.

Проблема е обаче че много шум има и малко гейн, дори когато сложа нойзгейт и компресор от процесора.

Май ще се ориантирам към някой як преамп от сорта на Triaxis или JMP-1, ама трябва да ги почовъркам първо, че са си бая цифромания...

Някой има ли опит с такива между другото??

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам, но относно кривоча на педалче - намери си DOD - това нещо кърти глави. Има такъв състейн, че като удариш един тон и може да ти го държи един час, освен това има много готина атака и хем вади супер пълен и дебел тон, хем е много отчетлив при свирене.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм с DOD Death Metal и съм доволен от него. Наистина има много добра дефиниция (Dylan_101 беше казал, че има много високи, може от това да идва яснотата на звука)

Дори когато се свири с изрязани среди и набузени ниски, педалчето вади чист и отчетлив тон и не "маже".

Абе по принцип аналоговите неща са куул. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, и аз го имам DOD Death Metal...

Як гейн, обаче е и яко ренде. А аз искам нещо по-меко, да гали ухото...

Тоя DOD би звучал добре през огромен 15 инчов говорител, но аз мисля да вървя в посоката към директен запис от преампа. Та затова ми трябва нещо което да звучи меко. И разбира се да не шуми много.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Малко късно се включвам ама... Понеже първоначалния звук, който получавам не ми харесва ми се налага да го "поошмуля". За тембровка и плътност ползвам плъгина Изотоп Траш. Там има доста симулации на ампове и пре и пост филтри. има и възможност за регулиране на закъснение между левия и десния канал. После я вкарвам в Изотоп Озона, където ако има нещо останало за корекция в звука, ползвам мултибандовия компресор/лимитер/експандер и/или лоуднес максимайзер и/или хармоник ексайтър. Накрая за постигане на по широк стерео ефект ползвам стерео имеджинга на Озона. Това обаче го правя само когато звукът не ми харесва и има нужда от генерални промени. Откак ползвам Гитар Рига, не ми се налагат кой-знае какви обработки... И по-полекичка с копчетата :metalist: .

 

П.С.: Веднъж пробвах с ноиз редъкшъна на Уейвс да махна шума от китарата. Освен, че това стана и то добре, звукът много приятно се омекоти...

Редактирано от mengel
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.