Jump to content
Българският форум за музиканти

Мнение за Artesia DP-3


redchampions

Recommended Posts

В Европа се продават с Bluetooth. 
 

Ако искаш софтуерни пиана, аз ползвам Garritan CFX. Има Lite версия, която е $70-80 и звучи в пъти по-добре от вграденото пиано. Но иска 20GB място за семпли на харда. Друг популярен софтуер е Pianoteq, който е физически моделирано пиано и има супер резонанси, заема малко място на харда, но според мен звучи малко синтетично, други хора се кълнат в него, то има и безплатно демо, иначе струва €99. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз търсих пиано тия дни, в Динакорд 5-тте кьошета тествах. Бях се залетял за Касиото, че го бяха намалили доста- оказа се пълно разочарование. Смарт екшън друг път, най-обикновена двусензорна клавиатура. А покритието, дето уж наподобява слонова кост- е то ми се пързалят на него пръстите, просто такава евтиния отвратителна.  Звук-  синтетика, ел. пиана- пълна отврат. Та реших Ямаха да взема, ама първо се развъртях из олх-а, имаше едно P-45 в Сф, бяха го пуснали на 899 лв.- ненормални пари, убедих ги за 550 лв. и го взех. Като ново е, момиченце свирило 2 години, колко да е свирило... Между другото, FP-10 никъде го няма, ни в Томан, ни в Мюзикер, нова партида чак след 1,5 месец. FP-30 е добър избор, едно нещо ми направи обаче впечатление- при силен рязък удар по клавиш- чука сериозно. Което е малко подозрително какви материали се ползват за демпване на механиката и кога ще се разтрака. Иначе, с три сензора, за тоя клас е супер.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

FP30 е с три сензора, с прилична механика (по-добра от ентри-левърлите на Ямаха и на Касио), аналогична на Каваи, за 1000лв - почти гаранция, че е пестено откъдето можеш да се сетиш :) Не съм чувал за някакви сериозни проблеми с FP30, но и не бих очаквал особено качество. В общи линии в тоя клас е това положението. За по-сериозни занимания аз бих препоръчал да се отиде в класа малко над 2000лв, където има наистина прекрасни пиана.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви още веднъж! След малко отивам да си взема пианото. Впечатления няма да пиша, защото ми е първо пиано и като такова, разбира се, ми хареса много, а нямам никакъв опит или познания, няма с какво да го сравня.

Изпратено от моят SM-A530F с помощта на Tapatalk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 years later...

Здравейте!

Реших да поизтупам темата от прахта в случай, че някой има подобна дилема.

Преди 3 години изобщо не можех да видя разлика между пианата, които ми предложихте, и се доверих на препоръчаната от вас (за което сега съм много благодарен) по-добра клавиатура на Roland FP30. Вчера видях в Технополис Yamaha P-125B+, предполагам без особена разлика със P-125. Можех даже да го пусна и посвиря. Е, няма такова разочарование от клавиатурата още с първото докосване - все едно е синтезатор с малко по-стегнати клавиши, нищо общо с Roland-а.

Само бих искал някой да предложи някакви настройки за по-хубав звук, който по default е малко приглушен, не знам дали само заради насочените надолу говорители. Синът ми се записа на уроци и за да стане звукът максимално близък до пианото на учителката, съм намалил Key Touch на минимум, което води до доста по-ясен звук, но пък тогава силата на натискане на клавишите вече не оказва влияние на силата на звука.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

On 11/20/2022 at 1:05 PM, redchampions said:

съм намалил Key Touch на минимум, което води до доста по-ясен звук, но пък тогава силата на натискане на клавишите вече не оказва влияние на силата на звука.

Това не е добре да го правиш, ще развалиш усещането за динамика на детето. По-добре е пианото да реагира правилно като динамика, отколкото да се опитваш да докараш ярък звук на слух и да прецакаш динамиката. Върни го на настройката по подразбиране по-добре. Може би има някакви настройки за яркостта на звука или други видове пиана. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@redchampions Надали имаш кой знае какво поле за изява, погледнах книжката набързо и следните неща ми направиха впечатление:

Quote

• Piano Sound: Pure CF Sound Engine
• Piano Effect: Damper Resonance, Stereo Sustain Samples, Key-off Samples, String Resonance
• Sound Boost, table EQ, Intelligent Acoustic Control (IAC), Stereophonic Optimizer

Виж за какво служат и кои от тях можеш да променяш. Играл съм си със String Resonance параметъра на подобен кийборд и усилването му води до внасяне на повече обертонове и реализъм в звука на акустичните пиана. Ако нищо не помогне, единствения ти шанс е да управляваш външни хубави семпли от компютър, като тези например.

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 40 минути, Koobenot написа:

...погледнах книжката набързо и следните неща ми направиха впечатление:

Коя книжка всъщност си гледал? :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извинявайте за късния отговор. Да, за FP30 става въпрос. Малко съм му ядосан на детето - започна да се отказва, все по-рядко свири, а заради него намалих тъч-а, че има и претенции звукът да е същия като на учителката акустичното пиано  🤨

Пробвах и Brilliance... но най-хубаво си се чува със слушалки. Май няма друг начин. Намерих ето това и сега си играя с него:

FP30 Playground. New sounds,effects,... - Piano World Piano & Digital Piano Forums

Редактирано от redchampions
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

22 hours ago, redchampions said:

Малко съм му ядосан на детето - започна да се отказва, все по-рядко свири

Понеже участвам по всякакви западни форуми за пиана, а тъщата е детска учителка по пиано, мога да ти кажа, че това е масово явление, не е само твоето дете. Просто децата в днешно време бързо губят интерес към тези неща, свиренето на инструмент е донякъде старомодно занимание и ще трябва да свикваме с тази реалност. Ако младите се занимават с музика в днешно време, то са повече DJ-ски изпълнения, компютри и такива неща, с които се прави модерна музика. Това да накараш дете да свири на на някакъв класически тип инструмент (особено пък пиано, а не да речем китара), си е вече занимание за старчоци като нас. Не са децата виновни. Светът няма да загине, просто нещата се променят, всичко около нас е динамично и няма как да очакваме децата да са като нас. Не че ми харесва...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.