Jump to content
Българският форум за музиканти

Sign in to follow this  
ProjectHamsterdam

1x12 DIY озвучително тяло за бас

Recommended Posts

Привет уважаеми музиканти и майстори,

Представям на Вашето внимание едно малко и симпатично бас кабинетче, което направихме за/с колегата @fracture. 18мм тополов шперплат, бас говорител 12' Celestion 200w (благодарение на peci в музикантския базар). Правено е по размери на SWR WorkingMan 12' Combo, което ползва същия говорител. При пробата прозвуча много приятно и отчетливо, без бръждене или резонанси на тоновете по грифа. Дизайнът е....home-made, аз си го харесвам. :)

uOMzkrH.jpg

i43R7Iz.jpg

Oo5hDvJ.jpg

OWOg7MT.jpg

2E0hJUD.jpg

SdWHTR4.jpg

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Важното е да свири добре! :headbang:

 

Отстрани виждам, че има по 40 дибли, а предния/задния панел как сте ги хванали? Слагахте ли нещо мекичко за уплътнение, където лягат дЪските една към друга? Не са забележки това, просто ми е интересно как е направено. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Привет! Всеки коментар е добре дошъл. :)

Монтажът на говорителя е от външната страна (front-loaded), тоест не се налага да има подвижен гръб. Затова гърбът и лицето са перманентно залепени с PVA лепило - дърво за дърво. За добро закрепване са фиксирани освен към страните и към рамки от летви с размер 2х2.5см монтирани отвътре на кабинета. Частите се захващат със стяги и съхнат около седмица (не е необходимо да съхне толкова дълго, просто го зарязвам със стягите и се връщам когато имам време - след уикенд или два). След тази процедура сглобката е толкова здрава, че няма смисъл от допълнително укрепване с дибли. Ето една снимка на вътрешността на кабинета:

Udwj4LV.jpg

По същия начин са залепени и страните една за друга - да си кажа честно, не смятам че имаше нужда да слагам дибли и отстрани - след изсъхване сглобката стана много здрава, просто ми харесват на външен вид...

  • Like 1
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Най-важно е да свири добре. Но и визията може да се подобри, ако се сложи един черен плат отпред.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря за коментара, Тони! Задължително ще има плат отпред - още не съм го довършил, но е предвиден.

Не е grillcloth, но съм се снабдил с черен "звукопропусклив плат за тонколони", остава само да изрежа рамката и да го опна на нея. Сега е недовършен, и мен леко ме дразни, но като го приключим ще има снимка и с грил.

ПП: Звукът е добър. Разполагам с няколко комбота за бас (Peavey 1x15' [затворен обем], Hartke 1x15' [бас-рефлекс], Ashdown 1x10' [бас-рефлекс]), за момента това се бори за 1во място с Hartke-то.

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Екстра! Харесвам натурални "голи" бас колони :) 
С какво е минат шпертплата? Има доста интересни опции ако ти се занимава - цветни масла за дърво Osmo, примерно, ще ти дадат готин вид и опции за различни цветове и нюанси. 
Имам негативен опит с подобен плат - въпреки описанието и че бил специално правен за колони променяше доста неприятно звука на китарното озвучително тяло, на което го монтирахме с приятел. Пробвай и чуй.

Share this post


Link to post
Share on other sites

За отпред едра решетка е най-добре и сигурно.

А вътре можеш да добавиш по една гредичка по средата на всяка стена за оребряване - залепена с яко лепило. Малко ще се намали обема и ще се вдигне резонансната честота на басрефлекса, но ще се получи още по-стегнат и дефиниран звук.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря! И за препоръката също, не съм чувал тази марка, ще я проуча.

В този случай ползвахме байц за дърво цвят "бор" марка Timmer (произвежда се в България от Оргахим). За запечатване - аерозолен лак за дърво от LIDL за 5лв спрея.

Стана доста по-жълто/оранжево от оригиналния цвят на шперплата - може да се сравни с това което се вижда на снимката без говорител, отвътре не е байцвано. Лакът е лъскав, на доста от снимките има отблясъци, които изглеждат като по-светли участъци, но цветът наживо не е толкова неравен. Timmer правят и масло за дърво за около 16лв опаковката, но не съм го пробвал и реших да не рискувам.

Следващият проект, който ми е готов сглобен и само чака шлайфане и боядисване е 1х12 китарен кабинет от 21mm брезов шперплат - чудя се какво да използвам там. Пробвахме същия байц на една останала дъска от брезовия шперплат - става оранжево като морков, но брезата няма такива изразени шарки и чепове като тополата, не знам накрая да не изглежда като минат с блажна боя.

За плата - сравнително добър е, имам останал материал от едно парче, с което правих един 1х12 и един 2х12 кабинет. Там сравнявах със и без грил и беше ОК. Този плат наистина е доста рехав, почти прозрачен и по моя опит не променя звука. Не съм сигурен дали това което линкнах е същия плат, но съм го вземал преди много време от Мегавойс София, италиански е и беше описан като "акустично прозрачен плат".

Преди това бях пробвал грил от дамаска за мебели за 2х12 кабинета, разваляше звука осезаемо. Другият вариант който разучавам е с просечена ламарина, но много се прашат говорителите, а и пречи на поставянето на микрофон както аз искам, затова не го предпочитам. Вероятно ще трябва да се прежаля да поръчам от tubetown.de истински грилклот и малко tubing, за да стане "като истинско".

ПП: Пропуснах да напиша точният модел на говорителя - Celestion K12T200, а размерите на озвучителното тяло са взаимствани от SWR Workingman 12 combo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@dzwer, благодаря! Вариантът с решетка /просечена ламарина/ го видях от колегата @Mephistofel, при него се беше получило много добре. Но този говорител специално не ме предразполага, защото е пренавиван и лепен, не става много за показване.

Това с оребряването е добро, смятам да го пробвам в някой бъдещ проект. Отдавна имам мерак да се пробвам на ElectroVoice TL806 плановете, там би отивало да има extra-bracing.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Поздравления за DIY проекта - винаги е яко когато  си направиш нещо сам. За проекти на които се вижда голото дърво ползвай първо качество шперплат - този не е такъв. И брезов шперплат съм срещал със яки шарки - преди години работих в един дърводелски цех  и там бяхме взели един брезов който дори имеше на места 3д ефект като на къдравия явор и клен. 

Edited by patzo

Share this post


Link to post
Share on other sites

@patzo Благодаря за отговора!

Да, главните цели на проекта бяха:

-начесване на крастата - да направим нещо със собствените си ръце, а и да не ръждясат инструментите

-ниска себестойност

-компактно / да заема възможно най-малко място

-да няма компромиси със звука - да е поне добър, клонящ към суперяк

-външният вид - стил “рустик” е допустим, но все пак да не е грозно

Естествено, тук няма претенция да е ползван висококачествен материал, камо ли с изразени шарки и добър външен вид. По-скоро да няма много чепове - в магазина ми позволиха да си избера листа измежду няколко други, което беше готино, предвид че не са специализиран склад за дървен материал. 

Стойността на шперплата за този проект излезе под 25лв с разкрояването и рязането - за структурно изряден 9-пластов шперплат без кухини и само с 1-2 видими чепа за цялото парче.

Нататък смятам че нямам право да се оплаквам, дори се получи доста добре. ;)

  • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Една картинка на листа шперплат преди разкрой:

m9pixtQ.jpg

Обявеното на етикета качество е Д/Д, тоест най-ниското възможно според тази произволна легенда за окачествяване. Остатъкът от листа някой ден ще се превърне в 2х12 китарен кабинет...вероятно също толкова "гол".

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.