Jump to content
Българският форум за музиканти

1x12 DIY озвучително тяло за бас


Recommended Posts

Привет уважаеми музиканти и майстори,

Представям на Вашето внимание едно малко и симпатично бас кабинетче, което направихме за/с колегата @fracture. 18мм тополов шперплат, бас говорител 12' Celestion 200w (благодарение на peci в музикантския базар). Правено е по размери на SWR WorkingMan 12' Combo, което ползва същия говорител. При пробата прозвуча много приятно и отчетливо, без бръждене или резонанси на тоновете по грифа. Дизайнът е....home-made, аз си го харесвам. :)

uOMzkrH.jpg

i43R7Iz.jpg

Oo5hDvJ.jpg

OWOg7MT.jpg

2E0hJUD.jpg

SdWHTR4.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Важното е да свири добре! :headbang:

 

Отстрани виждам, че има по 40 дибли, а предния/задния панел как сте ги хванали? Слагахте ли нещо мекичко за уплътнение, където лягат дЪските една към друга? Не са забележки това, просто ми е интересно как е направено. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет! Всеки коментар е добре дошъл. :)

Монтажът на говорителя е от външната страна (front-loaded), тоест не се налага да има подвижен гръб. Затова гърбът и лицето са перманентно залепени с PVA лепило - дърво за дърво. За добро закрепване са фиксирани освен към страните и към рамки от летви с размер 2х2.5см монтирани отвътре на кабинета. Частите се захващат със стяги и съхнат около седмица (не е необходимо да съхне толкова дълго, просто го зарязвам със стягите и се връщам когато имам време - след уикенд или два). След тази процедура сглобката е толкова здрава, че няма смисъл от допълнително укрепване с дибли. Ето една снимка на вътрешността на кабинета:

Udwj4LV.jpg

По същия начин са залепени и страните една за друга - да си кажа честно, не смятам че имаше нужда да слагам дибли и отстрани - след изсъхване сглобката стана много здрава, просто ми харесват на външен вид...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-важно е да свири добре. Но и визията може да се подобри, ако се сложи един черен плат отпред.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за коментара, Тони! Задължително ще има плат отпред - още не съм го довършил, но е предвиден.

Не е grillcloth, но съм се снабдил с черен "звукопропусклив плат за тонколони", остава само да изрежа рамката и да го опна на нея. Сега е недовършен, и мен леко ме дразни, но като го приключим ще има снимка и с грил.

ПП: Звукът е добър. Разполагам с няколко комбота за бас (Peavey 1x15' [затворен обем], Hartke 1x15' [бас-рефлекс], Ashdown 1x10' [бас-рефлекс]), за момента това се бори за 1во място с Hartke-то.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Екстра! Харесвам натурални "голи" бас колони :) 
С какво е минат шпертплата? Има доста интересни опции ако ти се занимава - цветни масла за дърво Osmo, примерно, ще ти дадат готин вид и опции за различни цветове и нюанси. 
Имам негативен опит с подобен плат - въпреки описанието и че бил специално правен за колони променяше доста неприятно звука на китарното озвучително тяло, на което го монтирахме с приятел. Пробвай и чуй.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За отпред едра решетка е най-добре и сигурно.

А вътре можеш да добавиш по една гредичка по средата на всяка стена за оребряване - залепена с яко лепило. Малко ще се намали обема и ще се вдигне резонансната честота на басрефлекса, но ще се получи още по-стегнат и дефиниран звук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря! И за препоръката също, не съм чувал тази марка, ще я проуча.

В този случай ползвахме байц за дърво цвят "бор" марка Timmer (произвежда се в България от Оргахим). За запечатване - аерозолен лак за дърво от LIDL за 5лв спрея.

Стана доста по-жълто/оранжево от оригиналния цвят на шперплата - може да се сравни с това което се вижда на снимката без говорител, отвътре не е байцвано. Лакът е лъскав, на доста от снимките има отблясъци, които изглеждат като по-светли участъци, но цветът наживо не е толкова неравен. Timmer правят и масло за дърво за около 16лв опаковката, но не съм го пробвал и реших да не рискувам.

Следващият проект, който ми е готов сглобен и само чака шлайфане и боядисване е 1х12 китарен кабинет от 21mm брезов шперплат - чудя се какво да използвам там. Пробвахме същия байц на една останала дъска от брезовия шперплат - става оранжево като морков, но брезата няма такива изразени шарки и чепове като тополата, не знам накрая да не изглежда като минат с блажна боя.

За плата - сравнително добър е, имам останал материал от едно парче, с което правих един 1х12 и един 2х12 кабинет. Там сравнявах със и без грил и беше ОК. Този плат наистина е доста рехав, почти прозрачен и по моя опит не променя звука. Не съм сигурен дали това което линкнах е същия плат, но съм го вземал преди много време от Мегавойс София, италиански е и беше описан като "акустично прозрачен плат".

Преди това бях пробвал грил от дамаска за мебели за 2х12 кабинета, разваляше звука осезаемо. Другият вариант който разучавам е с просечена ламарина, но много се прашат говорителите, а и пречи на поставянето на микрофон както аз искам, затова не го предпочитам. Вероятно ще трябва да се прежаля да поръчам от tubetown.de истински грилклот и малко tubing, за да стане "като истинско".

ПП: Пропуснах да напиша точният модел на говорителя - Celestion K12T200, а размерите на озвучителното тяло са взаимствани от SWR Workingman 12 combo.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@dzwer, благодаря! Вариантът с решетка /просечена ламарина/ го видях от колегата @Mephistofel, при него се беше получило много добре. Но този говорител специално не ме предразполага, защото е пренавиван и лепен, не става много за показване.

Това с оребряването е добро, смятам да го пробвам в някой бъдещ проект. Отдавна имам мерак да се пробвам на ElectroVoice TL806 плановете, там би отивало да има extra-bracing.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поздравления за DIY проекта - винаги е яко когато  си направиш нещо сам. За проекти на които се вижда голото дърво ползвай първо качество шперплат - този не е такъв. И брезов шперплат съм срещал със яки шарки - преди години работих в един дърводелски цех  и там бяхме взели един брезов който дори имеше на места 3д ефект като на къдравия явор и клен. 

Редактирано от patzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@patzo Благодаря за отговора!

Да, главните цели на проекта бяха:

-начесване на крастата - да направим нещо със собствените си ръце, а и да не ръждясат инструментите

-ниска себестойност

-компактно / да заема възможно най-малко място

-да няма компромиси със звука - да е поне добър, клонящ към суперяк

-външният вид - стил “рустик” е допустим, но все пак да не е грозно

Естествено, тук няма претенция да е ползван висококачествен материал, камо ли с изразени шарки и добър външен вид. По-скоро да няма много чепове - в магазина ми позволиха да си избера листа измежду няколко други, което беше готино, предвид че не са специализиран склад за дървен материал. 

Стойността на шперплата за този проект излезе под 25лв с разкрояването и рязането - за структурно изряден 9-пластов шперплат без кухини и само с 1-2 видими чепа за цялото парче.

Нататък смятам че нямам право да се оплаквам, дори се получи доста добре. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Една картинка на листа шперплат преди разкрой:

m9pixtQ.jpg

Обявеното на етикета качество е Д/Д, тоест най-ниското възможно според тази произволна легенда за окачествяване. Остатъкът от листа някой ден ще се превърне в 2х12 китарен кабинет...вероятно също толкова "гол".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.