Jump to content
Българският форум за музиканти

 • ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Similar Content

  • By AndeeBG
   Нека продължим от там където свършихме миналият път !
   Но преди да почнем, един нов термин !
   Какво е MIDI - Musical Instrument Digital Interface, е технически стандарт за, цифров интерфейс за свързване на широк кръг електронни музикални инструменти, компютри и други музикални и аудио устройства.
   По просто обяснено, MIDI са поток сигнали идващи от съответния MIDI инструмент и бива обработван от устройство, което от своя страна изкарва звука чрез изходния канал. Звука може да са различни инструменти, а и както и някои други ефекти, но засега няма да задълбочаваме !
     Тамън бяхме стигнали до вкарването на Пробата която ще ползваме за главна мелодия в нашия кратък бийт.
     Първото нещо което искаме след като вкарахме нашата Проба, е да я преместим на изгледа за Аранжименти ! (може да сменяте между двата изгледа като цъкате копчето Tab !).
   Веднага след като я сложим, можем да видим че 2 параметъра веднага са се променили.
   1. - Цялостното темпо на проекта ни.
   2. - Името на пистата, на която седи нашата Проба.
       Програмата прави това автоматично, когато за първи път в нов проект бива вкарана Проба - от нея взима цялостното темпо за проекта и сменя името на пистата със това на Пробата. Ако искате, може да промените темпото до където ви харесва, но аз само ще закръгля моето на 126.
   След което, ако имам нужда от дооправяне и обработване на Пробата си за да може да е в ритъм, го правя и я копирам няколко пъти за да се повтаря !
   Основното което ще се научим да правим този урок са Trap, Rap, RnB вид барабани !
   Аз имам собствен Drum Rack (сет от барабани) за тези стилове, които ще споделя с вас чрез линк в края на публикацията за да ги ползвате ако искате или пък може да ползвате от оригиналните файлове на програмата или собствени файлове !
     Първо, кликваме на cmd+f (или ctrl+f) като това ни дава възможност да търсим по наименование всякакви аудио файлове или екстеншъни към програмата от цялата дата която имаме на компютъра. Аз въвеждам xo tour, защото така се казва drum rack-а който търся, но ще ви покажа освен това, къде може да намерите и как да вкарате на писта някой от стандартните drum rack-ове !
       За да намерите някои от стандартните drum rack-ове е нужно само да кликнете на Drums (обозначено с 4 квадратчета) и след това може да прослушате различните видове rack-ове (или сетове) като кликнете на тях. След като си харесате един, просто трябва да го провлачите под пистата на Пробата ви и програмата автоматично ще създаде писта за него. Или пък може да ползвате командата cmd+shift+T (за Windows - ctrl+shift+T), която създава празна MIDI писта. Защо MIDI ? Ами защото Drum Rack-овете са виртуални инструменти !
   След като вкарате Drum Rack на пистата, автоматично ще се появи така наречено "Устройство" във долната част на програмата. От него може да управлявате различни параметри за звуците и ефектите на самото Устройство.
       Сега, остава ни само да създадем кратък бийт който да си върви с мелодията и вече ще имаме съвсем основна конструкция на мъничка песен. За да почнем да правим бийта си, трябва да създадем MIDI клип. Можем да го създадем по два начина !
   1. - Правейки селекция на първото квадратче от пистата на нашия Drum Rack, като издърпваме от цифрата 1 до края на първото квадратче и след това ползвайки командата cmd+shift+M (Ctrl+shift+M)
           2. - Или, като сменим изгледа на Сесийния изглед (може да сменяте изгледите като кликнете Tab) и от там кликнем два пъти на едно от празните прозорчета на пистата на нашия Drum Rack, след което там ще се появи празен MIDI клип !
             След като имаме нашият празен MIDI клип, време е да почнем да творим по него. Аз ще го създам със метод номер 2, въпреки че който и метод да използвате, няма проблем ! За да отворим един MIDI клип, е нужно само да кликнем върху него и отдолу където се показваше прозореца за Устройство (Можем да сменяме между двата прозореца с командата shift+tab), сега е заменен от такъв със празни колони и редове на които началото почва със клавиши на пиано със наименования. Клавишите са различните удари на барабаните и всеки отделен ред изпълнява различен звук. Ако искате да прослушате различните звуци, трябва да кликнете на малката кръгла иконка със слушалки, която ще светне в синьо, и след това можете да кликнете на някой от виртуалните клавиши и ще чуете какъв звук издават !
             След като знаете кой клавиш какви звуци издава, вече може да ги въвеждаме на празните редове като или кликнем 2 пъти на някой от квадратите или пък кликнем копчето B (на латински, на кирилица няма да разпознае командата) след което курсора ни ще се превърне в писалка и можем да слагаме по бързо различните блокчета по местата им. За тази част експериментирайте, направете си бийт който ви хареса, прослушайте го със мелодичната си Проба и когато сте готови, ще продължим по нататък !
   Съвет ! - За някои ноти ще ви е по трудно да изкарате желания звук заради тяхната дължина, затова може да кликнете при празните редове с дясно копче и да промените размера на който ще се появяват редовете !
       Ще продължим от другата Сряда, не забравяйте да разгледате и другите статии !
   andeeismusic.space
        
  • By AndeeBG
   Сряда е отново и продължаваме със това с което се занимавахме от миналата седмица. Бях обещал че ще ви покажа как да направите кратък бийт и да ви помогна да сложите основи във развитието си относно правенето на музика с програми !
   Програмата с която ще работим е Ableton Live 10 ! (Но всяка друга DAW програма ще се справи подобаващо също !) Ще ви помогна да направите малка кратка песен със Пробата (Sample) която сте си изработили от миналия път или ако искате, може да ползвате същата която аз направих, като следвате стъпките ми и правите подобни ритми !
   Урокът ще бъде разделен на няколко части, защото нямам възможност да отделям по много време на веднъж, затова ще бъде кратък със обяснения как се борави с някой основни функции на програмата !
     Първото нещо което трябва да направим разбира се, е да отворим програмата !
     Така би трябвало да изглежда програмата, когато я отворите за първи път !
       След като сме я отворили, ще ви дам малък списък със команди които да ви помагат при ползата й, които може да намерите на този линк - https://www.ableton.com/en/manual/live-keyboard-shortcuts/
   Също така, добавям и тази снимка за разположението на клавишите на клавиатурата за когато я ползвате като пиано !
       Сега, след като имаме тези помагала, нека започнем, като първо вкараме основната си Проба, която най вероятно ще е тази, която изкарахме от урока по извличане на Проби ! Тъй като Ableton е малко по уникална от другите DAW, тя има 2 различни главни прозореца за контрол.
   Първият е за Аранжимент, където елементите и движението на песента се състой в класическия хоризонтален изглед, който изглежда така !
       А вторият изглед е този с който самата програма се стартира, Сесийният прозорец !
       Той се използва основно ако изпълнявате песните си на живо и имате подготвени Пробите, но той може да се ползва и за други цели също !
     Има няколко начина по който можем да вкараме Проби във самата програма.
   1. -Взимайки Аудио файла от Работния плот или където го съхраняваме и го преместим в самата програма чрез влачене.
             2. -Навигирайки до самия файл чрез програмата. За да постигнем това, трябва първо да кликнем на иконата Add Folder... във лявата страна на менюто и след това да изберем папката, която съдържа файла !
                   Който и начин да изберете, резултата е еднакъв !
     Другата сряда ще продължим с правенето на бийт, просто нямах време тази седмица за нищо съществено, но от другата седмица определено ще направим съществен прогрес по създаването на мелодия !
  • By dvasilev
   Здравейте,
   Може ли да ми препоръчате уроци по кларинет в София за начинаещи? Искам да се науча да свиря народна музика, но не мога да намеря координати на кларинетисти в интернет. Тука има няколко стари обяви, но също няма контакти.
   Благодаря предварително!
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.