Jump to content
Българският форум за музиканти

[Урок] Как да си набавяме Samples (Проби) от песни със безплатната програма Audacity !


Recommended Posts

Започвам със едно от най важните неща което трябва на всеки "beat maker", артист, DJ, и т.н - това са семпли.

Но преди да почнем да говорим за каквито и да е начини за набавяне на семпли, нека поясним няколко термина и какво означават те !

1 -Какво е Sample (Проба) ? - Във музиката, Пробата (sample) е повторното ползване на определена част от звукозапис във друг запис, най често като ремикс или оригинална песен. Семплите може да са мелодични, ритмични, вокални или други звуци. Те обикновенно се използват като се интегрират във аналогови семплери или вече в днешно време през Дигитална Работна Станция (Digital Audio Workstation) или DAW накратко.

2 -Какво е Дигитална Работна Станция (DAW) - Накратко казано, Дигиталната Работна Станция е най често срещана като софтуер за компютър използван за записване, обработване и продуциране на аудио файлове.

3 -Какво е Артефакт в музиката - Най обикновенно Артефакт в музиката е грешка при запис на музикално изпълнение. Това е най простото обяснение и засега няма да влизам в детайли.

4 -Какво е Амплитуда в музиката - Амплитудата в музиката е размерът на вибрацията (звуковите вълни) и това определя колко силен е звука. От опит знаем, че звуци с големи вълни имат по силни характеристики в звука. Амплитудата е важна когато се опитваме да балансираме и контролираме силата на дадени звуци.

5 - Какво е Децибел (изобразено dB) - Измерителна единица, която се използва за да измери интензитета на даден звук или силовото ниво на електрически сигнал като го сравнява с дадено ниво на логаритмическата скала (Това което на повечето хора им трябва да знаят е със удебелени букви)

 

И така, след като знаем какво означават тези термини и сме наясно със тях, можем да продължим със истинската ни цел, която е да се научим как да си набавяме безплатни семпли със програмата Audacity !

 

(Пробата която аз ще извлеча, ще я кача тук в блога за да може да я свалите ако искате и да я ползвате за в бъдеще !)

https://www.dropbox.com/s/eumbrkbybdxo42j/Lil Baby Sample.wav?dl=0

 
 

1 - Да свалим Audacity и да я инсталираме

Програмата е напълно безплатна и може да я свалите от следния линк -https://www.audacityteam.org/download/

 

2 - Отворете програмата и там ще се появи следния прозорец

a27d24_067f15a58dae40408aaa1c6842f9fbba~mv2.png
 
 
Това е прозорецът който се появява след като програмата е стартирана

От тук, в зависимост дали сте на Macintosh или на Windows (аз лично ползвам Mac) ще има минимални разлики.

 

- За Windows - отивате в преференции, които се намират от прозорчето Edit (или ctrl+p) и от там трябва да смените на Windows WASAPI който по предназначение ще е настроен на ММЕ.

a27d24_e85531db8e2046a2a0d654993b76571b~mv2.png
 
 

След което, устройството за звукозапис трябва да бъде сменено на едно от устройствата на които най вероятно ще пише Speakers. Едно от тях двете, в зависимост дали имате повече от едно, ще е това което търсите. Експерементирайте за да видите кое от двете ще запише аудиото от компютъра ви !

a27d24_22a0f9f4343a4b91ae138848944b0cc5~mv2.png
 
 

Последната стъпка е да пуснете някоя песен или някакво аудио през компютъра ви и да кликнете на запис и най вероятно то вече се записва ! Ако е така, браво на вас ! Ако не се е получило, пробвайте да смените устройствата за звукозапис, особенно ако имате повече от 1 устройство с найменованието Speakers !

 

 

 

- За Macintosh (Тези който са с Windows може да прескочат тази стъпка)

 

Разликата на Мак- а с Windows - a, е, че се налага да се инсталира още 1 програма освен Audacity. Програмата се казва SoundFlower, пак, напълно безплатна (ето линк и към нея - https://github.com/mattingalls/Soundflower/releases/tag/2.0b2)

Инсталирайте и тази програма, след което отворете Sound Preferences на вашият Mac и отидете на Sound.

a27d24_466befedf35b4600b04bf14850083920~mv2.png
 
 
 
a27d24_fd83905054f04ee3ab87c49f7095abbb~mv2.png
 
 

От там, след като сте инсталирали SoundFlower, би трябвало да виждате 2 опции наименовани по същият начин. От двете, избирате Soundflower (2ch)

a27d24_fa981e8e7afa4d80a40310b1478c6df5~mv2.png
 
 

След което се връщате в програмата Audacity и от там избирате Soundflower от малките прозорчета в горния ляв ъгъл от главната страница ,която виждате веднага след като отворите програмата.

a27d24_defe6944ecee4e71b6012ba4625c13ab~mv2.png
 
 

След което само кликате на бутона за Запис и записвате каквото аудио пуснете от компютъра !

 

Сега след като вече знаем как да записваме аудио на компютъра (и да крадем песни) можем да се пуснем да записваме Проби!

 

Можете да изберете готина песен, филм или каквото ви е на ума и в интернет и искате да запишите и да го ползвата като Проба за вашата песен или ремикс.

Аз примерно ще запиша Проба от песента на Lil Baby - Pure Cocaine.

Но преди да запишем Проби, ще влезнем в още малко детайли за тях.

 

Аз лично разделям Пробите на 2 основни групи (вие ако искате може да не го правите, но за мен е по лесно така и така съм се научил)

 

1 - Loop - постоянно повтаряща се Проба във вид на мелодия или ритъм.

2 - One Shot - Проба която бива пускана само веднъж и не се повтаря или се повтаря рядко (примерно ако сте чували тагове на бийтмейкъри във песните, точно преди да почнат, примери има във този клип - https://www.youtube.com/watch?v=DNX7UJCMfdI)

 

Вече знаем че има 2 вида Проби, можем да се пуснем да записваме любимата проба от любимо парче или филм или каквото и да е.

Сега, нека следим следните стъпки;

 

1. - Слушане - Какво имам предвид под това е, че първо трябва да слушаме и да открием частта която искаме да запишем. Аз лично съм си харесал точно една кратка част от самото начало на песента Pure Cocaine на Lil Baby, така че ако вие нямате идея какво да запишете като Проба, може да запишете същото като мен !

2. - Премерване на частта която искаме да запишем - Знаем че Пробата е запис който или многократно се повтаря в песента или се изпълнява само веднъж или рядко из песента. И в двата случая трябва да сме прецизни когато записваме Пробата, защото ако има Артефакти тя може да стане неизползваема. Затова трябва да внимаваме когато преценяваме кога да започнем да записваме и кога да спрем записа.

3. - Преслушване и Обработване на записа - След като сме записали частта която искаме и сме доволни със начина по който сме го направили я преслушваме и премахваме части (ако има такива) който ни се струват като ненужни и като проблематични. Ако искаме, слагаме ефекти като Reverb (Ревербериране), Delay (Забавено доставяне на аудио сигнала) и др..

4. - Експортиране, и запазване на файла - Най накрая файла ни е готов и вече сме го запазили като можем да го ползваме във DAW !

 

Ако следвате тези стъпки винаги когато записвате Проби от Интернет, няма да имате проблем !

 

Сега аз ще запиша Проба от песента на Lil Baby - Pure Cocaine.

Първо отварям Audacity и го настройвам така че да записвам звука от компютъра. Ако не сте го направили, погледнете нагоре в статията за да конфигорирате компютъра си както трябва, защото иначе няма да можете да запишете нищо !

След това записвам Пробата директно от музикалния клип в Ютуб (линк - https://www.youtube.com/watch?v=IixEG5N0GdE), пробата която искам да запиша, трае от 0:36 секунди до 0:43 секунди.

Вече записах това което исках и е време да пристъпим към стъпка номер 3, като първото нещо което ще направя е да направя Пробата си по удобна за ползване като изрежа следната "тишина".

a27d24_30262a6cafae4867898a08b1b3216794~mv2.png
 
 

Готово ! Вече махнахме така наречената "тишина" но дори само по поглед, мога да видя че Пробата ми е твърде "тиха"- тоест Амплитудата на звуковата вълна е много малка или ниска. Съответно можем и да го чуем като пуснем записа.

a27d24_c213135cdc164e5598565870c84e1d08~mv2.png
 
 

За да коригираме това, кликваме на Effect след което кликваме на Normalize !

a27d24_e3aa669d1e3d4d5eb4a9102ce583ee5b~mv2.png
 
 

Без да влизам в подробности, ще обясня какво прави ефекта на кратко - Какво прави ефекта Normalize е, че вдига нивото на вълните до възможно най високото без да жертва качеството. И така, избираме ефекта и пред нас излиза едно малко прозорче.

a27d24_0ca406b9f9f74f4d96675b726887a7e3~mv2.png
 
 

Това прозорче ни показва три опции;

 

1 - Да премахне всякакви смущения в сигнала (който във тази програма се изобразяват визуално, ако самата звукова вълна не е точно върху линията по средата която пресича пистата.)

2 - Да нормализира Амплитудата до колкото си изберем Децибела

3 - Да нормализира двата стерео канала независимо един от друг.

 

От тези настройки единствено ни интересува номер 2. Аз лично настройвам максималната Амплитудата да стигне до - 6 dB, защото така увеличаваме доста самият звук, докато оставяме "място" за допълнителна обработка ако такава се наложи (примерно за ефекти като Limiter, Compressor) и натискаме ОК.

a27d24_cdbe7246d3a24a8cb75ab2368c9b4f23~mv2.png
 
 

Вече можем да видим че визуално сме постигнали да повишим Амплитудата на Пробата, а също така ако я пуснем можем и да чуем че е и по силна. Сега остава само стъпка 4 - Експортиране и Запазване на файла. За да запазим файла трябва само да кликнем File --> Export Audio, да изберем името и мястото на което ще го запазим.

a27d24_1606a612475745f78a19414655ddaec4~mv2.png
 
 
 
a27d24_3b4b78dd9aa947f09066e47fd33b1edd~mv2.png
 
 

И вече сме готови ! Сега оставя само да се зареди във DAW и да се направи на песен ! Ще прикача файла на пробата която направих за да чуете как звучи и ако искате може да я използвате !

 

От мен благодарности за изчитането на статията и ако ви е харесала, моля оставете лайк, прочетете останалите ми статии, споделяйте с още хора които са заинтересовани в правенето на музика но не знаят как да започнат и се абонирайте за блога (има форма за имейл най отдолу на сайта).

За в бъдеще ще имам още уроци и специално как да направим кратък бийт точно със кратката Проба която току що сте направили (или ако искате може да ползвате тази която ще кача).

Отново благодарности, до следващият път !

Линк към сайта ми където може да прочетете още статии !! - andeeismusic.space

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Можеш просто да дръпнеш Ютюб клипа (и дори само аудиото), използвайки SaveFrom.net, и да си спестиш половината сложнотии. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята със Ютуб е дадена като пример. Честно казано и вие сте прави, че е по лесно да се дръпне от нета примерно аудиото, но ако сме във някой платен сайт за Семпли или някъде където се плаща или нямаме възможност да сваляме, но можем да прослушаме аудиото, този начин е доста полезен според мен !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

18 hours ago, musicman said:

Всичко е много хубаво, но снимките ги няма.

При мен се виждат, явно има някъв проблем, ще пробвам да ги кача ! Другия вариант е да отворите статията ми от сайта - andeeismusic.space

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То от Ютубовската компресия едни семпли ш'съ нарежат...Както се казва на латински - за@би :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.