Jump to content
Българският форум за музиканти

Закупуване на първо ел. пиано за дете


daniel83

Recommended Posts

Аз се включвам с голямо закъснение, но като родител да кажа няколко думи. Първо - имам съсед с дъщеря на 9г, в момента е с Касио, нямам представа модела, нито съм го виждал включено, но чукнах няколко клавиша, бяха хамър, изглеждаше ужасно приятно. Те също са доста доволни. Някакво CDP е. Да кажа, че не разбирам от класически пиана. Обаче като родител ще кажа следното - да, оптимално добре е, ако купиш на детето си нещо наистина добро, да се учи на него, но проблема е че с децата никога не си сигурен. Можеш да го насилваш да учи и свири, но не съм привърженик. И бюджета ни често е доста ограничен, понеже като родители имаме други финансови приоритети.

Аз съм привърженик на градивноста, когато не си на 100% сигурен от изхода на ситуацията. Рядко правя изключения. Ето например аз имам син на 6г. Беше на 2г когато му купих истински синтезатор - детско Касио. Казвам "истински", за да се различа от играчките, които продават в магазините за деца и често имат фалшиви тонове или се трошат/повреждат след месец. Той имаше една малка играчка с отвратително фалшиви тонове, толкова гадни, че аз дето търпя всякакви чалгии, това не го издържах. И аха да му купя от магазин за играчки детско синтезаторче куча марка и в един магазин предколедно хванах намаление на малкото детско Касио на само 10 кинта от горе на играчката. Еми купих дори един и за мен, ей така щото ме кефеше. Аз принципно съм фен на Касио, не за синтезаторите, а за други неща и имам наблюдения че качеството им е добро. Трябва да кажа детските им неща дори изглеждат от по-масивни материали от евтините им модели за възрастни. Какво ли не го прави този синтезатор през годините, идваха деца, тъпкаха го, едва наскоро се повреди, един колега го поправи и е пушка.

Отклоних се от темата. Значи този синт е изключение, просто защото цената я бяха свалили. Иначе - купих му детска дръм-машина, за да видя дали ще захапе. Ако захапе (давам му още време), ще получи семплър от нисък клас. Учих го да кара тротинетка - имаше от най-детските, казах му - ако се научиш и ти харесва, ще ти купя като мойта (аз си купих специално заради него, за да караме заедно). Еми научи се, кара по-често от колело, купих му средния клас. Уча го на скейтборд - купих му възможно най-евтиния. Казах му - ако се научиш и ти харесва, ще ти купя за големи, някакъв готин. Засега не иска, ама то е защото аз не карам. Ама на пролет ще си купя, предвидил съм лонгборд за мен. И така - градивност. Гледам - харесва си синта, но не е упорит.

Сега друг пример - когато братовчедите ми бяха малки (те са по-малки от мен), техните ги натиснаха да свирят на пиано. Купиха им някакво готино акустично, не беше проблем шума - живеят в къща в малък град. Еми мъчиха ги и сега пианото прашасва. Тоест полза - няма. За мен - същата работа - искам топ-модели, нямам бюджета, но и не съм сериозен толкова - тротинетката ми е среден клас, не е "про". Синтовете ми са среден клас, не че не искам Фантом, макар и 61-клавишен, а да ми падне един, или Юпитер и ох котьо! Ама няма да заседна да свиря толкова. Просто няма време или нерви. Единствено тая година си позволих да си купя дръм-машина от висок клас и се цаня да си купя и ритъм-машина от висок клас на пролет, но то е щото ми е последна вноска за колата тогава, а и чакам едни пари. И друго няма.

Освен това, трябва да кажа, че често виждам из тубата, народ със среден клас или дори нисък инструменти и джаджи да правят чудеса. Понякога дори срам ме хваща, че не съм правил нищо последните 2-3 години.

Така че, трябва да се вземе под внимание и човешкия фактор и да се върви градивно. Като пари във времето излиза повече, по скромен опит, но пък така усещаш напредък. Ето дъщерята на съседа същото - имаше евтина Ямаха синт за около 2г, сега е със електронно пиано Касио. Сигурен съм, че ако прояви постоянство, ще и купят и по-добър модел. Засега бащата каза избягват акустично само заради съседите, щото тя свири на слушалки, но ето детето показа успех - има няколко награди от някакви два фестивала. При такъв резултат, ако аз и бях баща и аз бих заделил да и купя.

Моя син засега е на изчакване да го видя. За момента предпочитам да спортува, но не го натискам. И му правя градивност за музика - засега уж играем, но пляскам определен брой пъти, всеки път с 1 повече, той винаги повтаря и сам се усеща че трябва. Показал съм му какво е метроном и как се ползва. Понякога ползва и е доста точен. 

Разбира се, решението си е ваше, парите също. Но аз предпочитам градивност. Виж, ако имам акустично в нас, бих му дал. Но нямам.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Здравейте,

Търся съвет за електрическо пиано, като при мен ситуацията е следната:

Дъщеря ми е на 6 г. и от 2-3 месеца по собствено желание ходи на уроци по пиано - 2 пъти седмично. Според преподавателката напредва бързо.

Аз съм вече на 50, но от много време имам желание на се понауча да свиря макар и някои елементарни неща, просто до сега не бях намерил достатъчно мотивация да започна. Искам да купя пиано за у дома, като това което ми харесва поне от ревюта и слушане на семпли е Kawai CN29. Вярно, че ми е на горната граница на бюджета. Не питам дали пианото ще свърши работа за обучение на детето и за мен, но по-скоро ме интересува дали има смисъл да тръгвам с този среден  клас пиано при положение че и двамата сме напълно начинаещи? Другата алтернатива за която мисля, е да купя на първо време нещо от изброените и препоръчани в темата по-горе в рамките на 1000 лв. и в последствие, примерно след година-две да взема нещо по-висок клас при положение, че ентусиазмът е все още налице :) Според мен недостатък на втория вариант е потенциалната загуба на поне 50% от стойността на инструмента при последващата продажба.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мнение съм, че човек трябва да си определи бюджет и да вземе най-доброто пиано в рамките на бюджета. Самото определяне на бюджет е достатъчно сложен процес, който съзнателно или несъзнателно включва фактори, които само купувачът знае. Ако няма да гладувате за по-доброто пиано, вземете него. Щом и дъщеря ви има желание и напредва, още по-добре. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 years later...

Търся пиано обикновено, свиря от 4 години. Трябва ми пиано на което да се свири лесно да не дигитално  ,а нормално и да е около 500 лв

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако под нормално визираш "акустично", за 500 лв. ново е абсурд, трябва да търсиш втора ръка нещо. Това е най-евтиното, до което може да се добереш и да има относително нормално усещане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.