Jump to content
Българският форум за музиканти

От 100w на 50w Hughes&Kettner TSC усилвател


benstav

Recommended Posts

Привет :) 

Възможно ли е да отстраня 2 от 4те лампи в крайното стъпало на Hughes&Kettner Switchable 100 TSC за да му намаля мощността от 100 на 50 вата ? Прекалено е силна за репетиционна и малки клубове и не ми позволява да усилвам главата от средата нагоре за да се 'отпушат' лампите както трябва.

До колкото знам система Tube Safety Control позволя замяна на лампите без да е нужно ръчно да се прави bias .Ако това е вярно ще има ли проблем да махна 2те крайни или 2ра и 3та и да остане с 2 лампи на 50w за да го усилвам повече?Звука ще се развали или ще си остане същия ? Кабинета ,в който връзвам главата е 16 ohm ... на колко ома ще трябва да избирам от изходите на главата ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как така усилване след средата, вие на стадион ли репетирате? На колегата Кетнерчето (пак 100W) на 20% едвам се търпи, хем свирим с тапи/антифони и крайните му лампи отдавна са дали фира. Да се самоубиете ли искате?!?!? :wacko: Пазате ги тия уши, ей! Казвам го като човек с перманентни проблеми вседствие на силно свирене, не са празни приказки!!!

Принципно можеш да извадиш две от лампите, но трябва да са външните или вътрешните две, за да остане по една на рамо. Биас не се пренастройва. Би било добре  да се използва два пъти по-голям това от това, което пише на изхода, за да се запази баланса от двете страни на изх. траф. От гледна точка на съпротивлението лампите са все едно резистори (с еднакво съпротивление) - 4 в паралел имат два пъти по-малко съпротивление от 2, това е логиката (сигналът се разпределя все едно). След като имаш 16 ома кабинет - включваш го в 8-ома изход. Като тон - ампът ще звучи по-"малък" и с намален хедруум. Откъм сила разликата ще е незначителна, ще я компенсираш със завъртане на MV с половин чертичка нагоре. Така че ако това ти е целта в живота - по-скоро няма да постигнеш нищо, но може да експериментираш и да видиш как ще ти хареса (или не).

П.П. Пазете ушите!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Без да съм наясно с лапмови ампове само да вметна ....

Струва ми се, че benstav иска да каже, че иска да усили повече за да се ОТПУШАТ ЛАМПИТЕ - т.е. да ги натовари, че да им излезе хубавия звук- да се напомпи звука, динамиката, да почне хубаво да реже и т.н.  , не да усили нивото на звука и да си пръснат тъпанчетата.

1. Нали се знае, че всеки усиловател трябва да се натовари вече над 60 и повече % че да "му излезе звука".

2. В случая идеята е да се махнат две лампи за да падне мощността на ампа уж наполовина и по този начин да е нужно да усили двойно повече (вече само с две лами ) за да постигне същото ниво на сила на звука (децибели). Но натоварвайки вече само две лампи, то те ще са натоварени уж двойно повече и вече уж би трябвало да извадят по-добър звук - съгласно точка 1.

Та идеята е не да се УСИЛИ два пъти повече силата на звука и да се пръснат ушите :) , а да се натоварят два пъти повече лампите за да излезе по-хубав звук, при същото ниво на шума.

Нарочно използвам думата УЖ много кратно , защото и аз не разбирам :), а и Baby Thomas, го написа така: "Откъм сила разликата ще е незначителна, ще я компенсираш със завъртане на MV "

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбрах идеално какво иска човека, това за силата на звука и пазенето на ушите не е написано случайно. ;)

С една и съща колона разликата в силата на звука между 100W и 50W усилвател е 3dB. Което е половин или една чертичка на мастър волюма. С ваденето на две лампи можеш да постигнеш по-различен звук и усещане, но да намалиш джангъра - не мисля. Не пречи да се тества, разбира се... :yes:

 

Атенюаторът... яде от тона. И не е подходящ за всеки усилвател, при някои по-скоро нищо не върши. В случая с този ХиК по-скоро няма да има смисъл.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.